Mund të mësojmë në Gjumë?

Mund të mësojmë në Gjumë?
 Ilustrim, vajzë duke fjetur mbi libra

 Mund të punoni me fjalorin ndërsa po flini - por vetëm nëse nuk e konfondoni trurin gjatë këtij process. Studiuesit e financuar nga Fondacioni Kombëtar i Shkencës Zvicerane kanë ftuar njerëzit në laboratorin e tyre të gjumit për një kurs të gjuhës holandeze.

Nuk mund të mësoni gjëra të reja në gjumin tuaj. Megjithatë, nëse keni qenë duke mësuar fjalorin e një gjuhë të huaj, mund të jetë shumë efektive që t'i dëgjoni këto fjalë të përsëritura gjatë gjumit, siç është zbuluar një vit më parë nga studiuesit e universitetit të Cyrihut dhe Fribourg. Studimi i tyre i ri, i financuar nga Fondacioni Kombëtar i Shkencës Zvicerane, tregon se kjo funksionon vetëm nëse truri mund ta bëjë punën e tij në mënyrë të pashqetësuar.

Përkthimi nuk ndihmon

Studiuesit morën 27 lëndë testimi gjermanisht për të mësuar fjalë holandeze, pastaj i lanë pjesëtarët të flinin për tre orë në laboratorin e gjumit. Shkencëtarët e dinin tashmë se duke luajtur përsëri butë këtë fjalor, kjo do të ndihmonte subjektet e testit të mbanin mend fjalët. Tani ata donin t'u jepnin më shumë informacion derisa ishin në gjumë. Ekipi hulumtues, i drejtuar nga biopsikologu Björn Rasch nga Universiteti i Fribourg-ut, dëshironte të rriste ndikimin e teknikës duke furnizuar përkthimet e gjermanishtes me fjalë holandeze. Ata gjithashtu dëshironin të arrinin të kundërtën - me fjalë të tjera, shpresonin se dhënia e përkthimeve të pasakta do t'i bënte subjektet e provës të harronin atë që kishin mësuar.

"Për habinë tonë, ne nuk ishim në gjendje të rrisim kujtesën e tyre, as të aftë të bënim që të harronin atë që kishin mësuar", thotë Rasch. Ai ishte në gjendje të konfirmonte gjetjet origjinale - që thjesht duke u thënë fjalorin holandez gjatë gjumit u mundësoi subjekteve të kujtojnë rreth dhjetë për qind më shumë fjalë. "Por, duke u thënë një fjalë të dytë menjëherë pas të parës, duket se kjo prishte proceset përkatëse të kujtesës që deri tani ishin aktivizuar", thotë Rasch. Ai dhe ekipi i tij kanë arritur në përfundimin se nuk është informacioni i përgjithshëm i ofruar në tru që është i rëndësishëm. Në vend të kësaj, truri ka nevojë vetëm për një shtytje në mënyrë që të rrisë aftësinë për të kujtuar.

Vetëm në laborator - tani për tani

Rezultatet e këtij testimi të kujtesës u pasqyruan në modelet e valës së trurit të subjekteve të testimit. Ndërkohë që po luheshin fjalë holandeze, studiuesit regjistruan një zgjerim në valët karakteristike të gjumit dhe kujtesës. Por këto modele të veprimtarisë u zhdukën plotësisht sapo një fjalë tjetër u ndoq nga e para.

Në një eksperiment të mëvonshëm, hulumtuesit ishin gjithashtu në gjendje të demonstronin se periudha kohore midis fjalëve ishte me rëndësi vendimtare. Nëse përkthimi gjerman niste vetëm pas 2 sekondave në vend të pas 0,2 sekondave, efekti çorientues zhdukej. Por ende nuk kishte përparim.

"Për ne, këto rezultate janë dëshmi të tjera se gjumi nxit formimin e kujtesës, me trurin që aktivizon në mënyrë spontane përmbajtjen që kishte mësuar paraprakisht. Ne ishim në gjendje ta përmirësonim këtë efekt duke luajtur përsëri fjalët," thotë Rasch. Është ende e paqartë nëse së shpejti do të ketë një aplikacion për t'i ndihmuar njerëzit të marrin nota më të mira në testet e tyre të fjalorit. "Tani me të vërtetë duam të dalim nga gjendja e kontrolluar e laboratorit të gjumit, për të parë nëse ndikimi që kemi vërejtur mund të riprodhohet në kushte reale në jetën e përditshme", thotë ai.
Previous Post Next Post