Ajri i ndotur Shkurton Jetën me dy vjet në Europë, thekson studimi

Ajri i ndotur Shkurton Jetën me dy vjet në Europë, thekson studimi
 

 Një njeri normal që jeton në Evropë humbet dy vjet të jetës së tij për shkak të thithjes së ajrit të ndotur, sipas një raporti të botuar në European Heart Journal më 12 mars.

Raporti vlerëson gjithashtu se rreth 800,000 njerëz vdesin para kohe në Evropë për shkak të ndotjes së ajrit, ose afërsisht 17% e 5 milion vdekjeve që ndodhin çdo vit në Evropë. Shumë prej këtyre vdekjeve, ndërmjet 40 dhe 80% të totalit, janë për shkak të efekteve të ndotjes së ajrit që nuk kanë të bëjnë aspak me sistemin e frymëmarrjes, por që i atribuohen sëmundjeve të zemrës dhe goditjeve të shkaktuara nga ndotësit e ajrit në gjak, shkruajnë studiuesit.


"Ekspozimi kronik në nivele të ekzagjeruara të lëndës së grimcave të imëta dëmton funksionin e enëve të gjakut, gjë që mund të çojë në infarkt miokardi, hipertension arterial, goditje në tru dhe dështim të zemrës", shkruajnë studiuesit.

"Për ta vënë këtë në perspektivë, kjo do të thotë që ndotja e ajrit shkakton më shumë vdekje shtesë në vit sesa pirja e duhanit", thotë Thomas Münzel, një kardiolog në Mainz, Gjermani dhe një nga autorët e studimit.

"Pirja e duhanit është e shmangshme, por ndotja e ajrit nuk është."

Studiuesit venë në dukje se ndotja e ajrit, e cila shkaktohet nga djegia e lëndëve djegëse fosile, mund të lehtësohet shpejt duke kaluar në burime të pastra dhe të rinovueshme të energjisë. Ky kalim do të "reduktojë ndjeshëm vdekjet e parakoshme nga ndotja e ajrit", shkruajnë ata.

Raportet e mëparshme vlerësojnë se ndotja e ajrit merr një vit të jetëgjatësisë nga mesatarja globale.

India ka nivelet më të larta të ndotjes së grimcave të vogla (PM2.5) në nivel global, sipas OBSH, dhe është shteti i 16 nga 30 qytetet më të ndotura në botë. Një raport i Lancetit i 2018 zbuloi se ndotja e ajrit në Indi shkakton rreth 1.2 milion vdekje të parakohshme në vit.


Ndërsa India është kombi më i ndotur, evropianët janë të ekspozuar më shumë ndaj ndotjes së ajrit sesa mesatarja globale. Por ekspozimi nuk shpërndahet në mënyrë të barabartë në të gjithë kontinentin. Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se vendet e Evropës Lindore prodhojnë më shumë ndotje ajri sesa ato në Evropën Perëndimore, për shkak të mbështetjes më të madhe në centralet e thëngjillit për të prodhuar energji elektrike, përdorim më të madh të drurit dhe sobave të thëngjillit për ngrohje dhe më pak politika të zbutjes së ndotjes . Një perde hekuri e ajrit të rrezikshëm e ndan Europën sot.

Një raport i publikuar në tetor zbuloi se ndotja e ajrit mund t'i shpëtojë Europëns deri në 775 miliardë dollarë deri në vitin 2025, duke kursyer shpenzimet shëndetësore dhe dëmet ekonomike të vdekjeve të parakohshme, por gjithashtu duke rritur vlerat e turizmit dhe të pasurive të paluajtshme në vendet që aktualisht janë zhvlerësuar për shkak të ajrit të ndotur.
Previous Post Next Post