'Ja si Analizohen Ëndërrat nga Psikologët'

NJË NËNË DHE VAJZA E SAJ ME KURRIZ
Nga Stephanie Hallett për HuffPost 

 Kam ëndërruar kohët e fundit sikur isha në buzë të një lumi me tre fëmijët e mi (nuk kam fëmijë në jetën reale), duke u shpjeguar atyre se unë do e kaloja fëmijërinë time atje, ishte diçka që më pëlqente.  

Ëndrra, e palogjikshme siç ishte, më hutoi derisa u zgjova, kështu që kur pata mundësinë të intervistoj një psikologe të trajnuar, Cathy Pagano, e pyeta se çfarë do të mund të thoshte në lidhje me këtë.

Karl Jung dhe Sigmund Frojdi ishin pionierë në fushën e interpretimit të ëndërrave dhe në shekullin e kaluar, me mijëra libra janë shkruar në lidhje me analizën e ëndrrave, nga librat e ëndrrave të "pop-kulturës" deri te tezat e doktoraturës. Në të vërtetë, dëshira për të kuptuar ëndrrat është pothuajse universale. Shumë grupe indigjene në botë kthehen në vizitat e vizioneve tona për të kuptuar jetën e tyre, dhe përdoruesit e Facebook në mbarë globin kanë kontribuar në një atlas të Ëndërrave Botërore. Kur një ëndërr nxit emocione, të gjithë jemi të etur të kuptojmë se çfarë do të thotë.

"Shpesh kemi ndjenja që lidhen me enigmën e ëndrrës. Duket se rezonon me diçka, por nuk mund ta vendosim gishtin se ku", tha Tina Goodin, themeluesja e Qendrës Psikologjike në Palm Beach. "Dëshira jonë për të kuptuar, ndjenja se diçka po nxit thellë brenda nesh, është bindëse."

Pagano, e cila përdor analizën e ëndrrave në praktikën e saj të këshillimit, më bëri një trajtim të plotë. Ajo shpjegoi se ëndrra ime përmbante një numër simbolesh: Fëmijët përfaqësojnë ide të reja dhe dëshira për shprehje kreative. Simbolet që vijnë në treshe paraqesin diçka që pritet të shfaqet (kundrejt numrit katër, që përfaqëson manifestimin e plotë). Mosha e fëmijëve - mbi 5 vjeç e nën 10 vjeç - përfaqëson diçka mbi të cilën unë kam punuar për pesë deri në 10 vitet e fundit dhe si duket po fillon të japë fryte. Më në fund, uji përfaqësonte lumturinë time më të pastër.

Këto simbole në vetvete nuk kanë kuptim të plotë, por Pagano më ndihmoi t'i kuptoja ato në kontekstin e jetës sime, isha gati të lotoja.

Ja se çfarë kuptova: jam munduar shumë kohët e fundit me idenë e lëvizjes nga SHBA-ja në një komunitet bregdetar në Kanada, nga ku jam me origjinë. Kam ndjerë shumë shqetësime në lidhje me mënyrën se si kjo lëvizje mund të ndikojë në karrierën time, të cilën e ndërtova për tetë vitet e fundit. Duke pasur parasysh të gjitha simbolet në ëndërr, nënndërgjegjja ime më thotë se do jem më e lumtur pranë atij lumi, dhe se karriera ime do japë fryte në atë komunitet.

Psikoanalistët  përfshijnë shpesh interpretimin e ëndrrave në praktikën e tyre, duke u fokusuar kryesisht në teoritë e Frojdit apo të Jungut. Shkollat ​​e tjera të psikologjisë - të tilla si terapia e sjelljes njohëse, terapia me qendër klientin dhe terapia "Gestalt" - fokusohen më pak në analizimin e ëndrrave.

Megjithatë, pas bisedës sime me Pagano, më duhet të them se jam besimplotë.

Për të gjetur se si psikologët interpretojnë ëndrrat për t'i ndihmuar klientët të kuptojnë më mirë veten dhe dëshirat e tyre më të thella, fola me ekspertë anembanë SHBA-ve.

Ëndrrat zbulojnë të vërtetat tona më të thella

Pagano tha se ëndrrat përdorin gjuhën e simboleve dhe arketipeve për të komunikuar nga vetja jonë e brendshme atë që ne nuk jemi në gjendje të kuptojmë në jetën e përditshme - për shkak të besimeve tona, frikës, normave shoqërore dhe barrierave të tjera të vetëdijes. Nëpërmjet interpretimit të ëndrrave, psikologët mund të ndihmojnë klientët të shohin veten dhe dëshirat e tyre në një mënyrë të lirë nga këto barriera paragjykimesh.

"Ju keni një pamje shumë më të balancuar të asaj që po ndodh në jetën tuaj, kur ëndërroni", tha Pagano. "Një ëndërr është si energjia që është marrë nga një shtet."

Konteksti është gjithçka

Interpretimi i ëndrrave është një praktikë shumë individuale. Ëndrrat e ndryshme mund të kenë të njëjtat simbole, por në varësi të asaj që po ndodh në jetën tuaj, kuptimi i veçantë i atij simboli do ndryshojë. Pra, një shtëpi duke u lyer me boje mund të tregojë një dëshirë për përmirësim të jashtëm, por ajo që saktësisht ju doni të përmirësoni është e veçantë për ju.

Mbajtja e një ditar të ëndërr për të regjistruar vizionet e natës do t'ju ndihmojë të filloni të kuptoni se si funksionon nënndërgjegjja dhe çfarë po përpiqet të komunikojë, tha Pagano. Ajo sugjeroi që së pari "të ecni përreth" një ëndërre të veçantë - p.sh., bëni një vështrim të kujdesshëm në atë që po ndodh në ëndërr, ku jeni dhe kush tjetër është i pranishëm - dhe pastaj filloni të shqyrtoni se si jeni në lidhje me njerëzit e tjerë dhe se si ëndrra ju bën të ndiheni.

"Nëse keni njerëz që njihni në ëndërr, cilët janë ata? Cilat janë karakteristikat e tyre kryesore? Nëse mendon, 'Oh, nuk më pëlqen' ose 'Ajo është...', atëherë, në rregull, kjo është një cilësi hije e juaja," tha ajo. "Ku jeni? A je në shkollë? A je ne shtepi? Nëse je në shtëpi, a është shtëpia jote? A është kjo një shtëpi që njeh? ... Zakonisht ëndrrat lidhen drejtpërdrejt me atë që po ndodh në jetën tuaj."

Kushtojini vëmendje të veçantë ëndrrave të përsëritura.
Një ëndërr që kthehet më shumë se një herë mund të jetë nënndërgjegjja juaj që ju kërkon të adresoni diçka, tha Goodin. Shpesh, ëndrrat e përsëritura po tregojnë diçka të pazgjidhur dhe një analizë e vogël mund të zbulojë një bllokim psikologjik që ju mban mbrapa ose një konflikt të vazhdueshëm që ka nevojë për vëmendjen tuaj.

"Ëndrra e përsëritur është një simbol i urgjencës, duke na ftuar të punojmë për ta kuptuar atë", tha Goodin. "[Analiza] fillon në sipërfaqe, nga manifestimi tek përmbajtja latente e ëndrrës. Ndonjëherë është fjalë për fjalë, ndonjëherë simbolike."

Psikologu me bazë në Kaliforni Shain Miller vëren se kuptimi i një ëndrre të përsëritur mund të ndryshojë me kalimin e kohës. "Për shembull, një ëndërr e përsëritur për humbjen e një çante mund të nënkuptojë një gjë në moshën 14-vjeçare dhe diçka ndryshe ose më të zhvilluar në moshën 23 vjeçare", tha ajo.

Jo çdo ëndërr ka një kuptim të fshehur

Ndërsa analiza e ëndrrave mund të jetë një përvojë fuqizuese, psikologu Anjhula Mya Singh Bais paralajmëron se jo të gjitha ëndrrat janë të barabarta edhe në sensin e kuptimit. Disa mund të zbulojnë dëshira të fshehta, rreziqe të padukshme dhe ide të pazbuluara, por të tjerët janë thjesht një mënyrë që mendja të përpunojë stimuj e tepërt.

"[Ne jemi] zgjidhja dhe pastrimi i bombardimeve të imazheve, mendimeve, ideve dhe takimeve që kalojmë çdo ditë", tha Bais.

Mos i merrni ëndrrat "fjalë për fjalë"

Mund të jenë të mbushura me kuptime të fshehta, por këto kuptime nuk do të prezantohen fjalë për fjalë - do të vijnë në formën e simboleve. Dhe këto simbole do të thonë gjëra të ndryshme për njerëz të ndryshëm, në varësi të çështjeve me të cilat kanë të bëjnë dhe kontekstit të tyre kulturor.

Ëndërrimi i vdekjes, për shembull, nuk do të thotë që ju ose kushdo që doni, do të vdesin së shpejti, tha Bais. Shpesh simbolizon fundin e diçkaje të rëndësishme, si një projekt ose marrëdhënie, apo edhe fillimi i diçkaje.

Shmangni librat e psikologjisë "pop"

Librat që popullarizojnë analizën e ëndrrave mund të jenë argëtuese dhe të hapin derën për të menduar thellë për ëndrrat tona, por ajo që ofrojnë është më shumë si horoskopi sesa mjete të sakta të analizës, sipas Emily Anhalt, doktor i psikologjisë klinike dhe konsulent psikologjik.

"Interpretimi i ëndrrave nuk është një mjet me një madhësi e plotë në çdo kapacitet," tha Anhalt.

Në vend të një libri më të shitur, ajo rekomandon një kurs të psikoterapisë me një specialist në psikodinamikë ose psikoanalizë, i cili është trajnuar për interpretimin e ëndrrave dhe mund t'ju ndihmojë të kuptoni ëndrrat tuaja në kontekstin e jetës suaj.

Disa ëndrra kanë një kuptim të përbashkët

Psikologu Nancy Mramor Kajuth tha se ka "ëndrrat klasike" që vijnë tek shumë njerëz - të tilla si vonesa për një provim përfundimtar dhe mos përgatitje, vonesa për punë dhe mospasja e  njohurive për të shkuar diku, duke vrapuar ose bërtitur. Këto kanë një mesazh bazik, themelor, i cili përgjithësisht është i njëjtë për të gjithë.  

Por edhe këto ëndrra do të kenë kuptime më specifike që ndryshojnë nga personi në person.

"Herë të tjera ëndrra e humbjes së rrugës mund të tregojë se një person nuk ka një drejtim", tha Kajuth. "Ëndrrat e një personi tjetër mund të sugjerojnë diçka për marrëdhënien tuaj me të, ose mund të lidhen me aspekte të atyre që aktualisht kanë lidhje me ju."

Mund të programoni ëndrrat tuaja

Kjo mund të duket e çuditshme, por ndoshta keni përjetuar tashmë një "ëndërr të programuar" pa e kuptuar. Nëse keni menduar ndonjëherë për një problem të caktuar ose keni konsideruar marrëdhënien tuaj me një person të caktuar ndërsa jeni duke fjetur, thotë Kajuth, ndoshta keni ëndërruar për atë person apo problem. Me qëllim që të përqendroheni në një çështje para shtratit, mund të aktivizoni nënndërgjegjen tuaj për të zbuluar informacione për veten derisa dremisni.

Kajuth përshkroi një klient i cili po luftonte në punë dhe që mendonte për sfidat e tij kur po flinte në gjumë. Atë natë, ai ëndërronte për një person të moshuar në vendin e tij të punës dhe një orë alarmi. Nëpërmjet analizës së ëndrrave, ai e kuptoi se nuk po tregohej respekti që kërkonte në punë. Ai ishte një punonjës më i ri dhe nuk po trajtohej si një ekspert në fushën e tij për shkak të moshës së tij, e cila simbolizohej nga njeriu më i vjetër dhe ora. Këto simbole i zbuluan atij në gjumë atë që ai nuk mund të mendonte në jetën e tij normale, zgjuar./Oculus News
Previous Post Next Post