Sekretet për të krijuar Kultin e Individit

5. Shpesh flasin sikur po komunikojnë drejtpërdrejt me ty, por në fakt po i drejtohen një audience më të madhe 
Shumë liderë të kultit e kanë kuptuar se njerëzit kanë nevojë që tu drejtohesh personalisht në një lloj mënyre. Kryesisht kur duhet të zësh në kurth ata që janë të vetmuar, dhe kjo ndihmon t'i futësh njerëzit në "thes". Dhe liderët karizmatik e dinë më së miri këtë gjë, e dinë mirë se sa shumë duan njerëtit që t'ua lavdërosh sedrën, pasi njerëzit janë jashtëzakonisht egoistë për veten e tyre.

Marifetet se si krijohet sot Kulti i Individit

Diçka që do ta vini re tek ata që orvaten të thithin audiencë përmes "ekranit" apo "youtube", dhe të cilët shohin direkt kamerën. Mënyra se si ata shohin, duket sikur shohin direkt tek ju. Ata të "youtub" do përdorin një sërë fjalësh, sikur janë miq tuaj dhe po "çatojnë" me ju. Madje mundet edhe të ndalojnë, e të bëjnë pyetje retorike, ose pyetje që ata imagjinojnë se ju mund t'i përgjigjeni. Kjo bën që ata t'ju tërheqin e të bëjnë të ndiheni sikur po flisni me një mik, ndërkohë që po e kontrollojnë krejtësisht bashkëbisedimin, duke ju bërë të ndiheni pjesë e bisedës. Ky efekt u jep atyre influencë të madhe ndaj jush. Mund të veni re se si YouTuber-sat përdorin të njëjtën linguistikë "kurthi" në mënyrë që t'ju mbajnë aty e të dëgjoni, e t'i kushtoni vëmendje çdo fjale të tyre.

6. Çdo ndjekës i liderëve të kultit, është personi më i mirë që ka ekzistuar

Një nga retorikat më të preferueshme të udhëheqësve karizmatik në politikë, televizion apo në çdo fushë tjetër, është t'ju bëjnë të ndiheni sikur jeni pjesë e një grupi shumë special. Kjo është një nga "patericat" më të mëdhaja të çdo moderatori televiziv sot. Shumica e tyre, qoftë në fillim të emisionit apo në fund, do falenderojnë të gjithë ndjekësit e tyre të "ndershëm". Madje përfitojnë për t'u thënë atyre se janë ndjekësit më të mirë, apo se si nuk do mund të bënin asgjë pa ta.

Marifetet se si krijohet sot Kulti i Individit

Këtë mund ta shihni thuajse tek të gjithë moderatorët në mbarë botën, por në fakt është një fenomen i vjetër që do jetë gjithmonë pjesa klasike e fuqisë së diktatorëve.

7. Do t'u mësojnë ndjekësve të bëjnë punë të pista për ta

Hera e parë kur një udhëheqës në lulzim përdor fuqinë e tij është kur zhgënjehet nga një ndjekës që e mërzit apo ia bën të vështirë punën, por nuk dëshiron të shfrytëzojë kohën apo reputacionin të argumentojë me këtë kritik. Duke përdorur tinëzarinë, bën të duket sikur nuk po e kërcënon ndjekësin apo se po shkon pas argumentit të tij, por do ta hedhë argumentin e tij në publik. Lideri i kultit e di mirë se ndjekësit do vihen në lëvizje të eksituar dhe do veprojnë, madje, edhe pa u pyetur.

Marifetet se si krijohet sot Kulti i Individit

Me anë të kësaj tinëzarie të hidhur, udhëheqësi i kultit të individit do vazhdojë ta bllokojë këtë person që po argumentonte me çdo lloj mjeti komunikues, duke pretenduar dhe intensifikuar madje çdo lloj mohimi që të tjerët i bëjnë këtij ndjekësi.

Ndërsa mund ta bllokojë këtë person qo po argumentonte, ai e di shumë mirë se duke e bërë publik këtë argument të këtij ndjekësi të bllokuar, kjo do ta çlironte atë nga kritikat vërtetë problematike. kthehu<<<<<<<<
Previous Post Next Post