Marifetet se si krijohet sot Kulti i Individit

  Njerëzit shpesh hamendësojnë se si ka mundësi që diktatorë si Enveri, Stalini apo Hitleri arritën të bëhen udhëheqës, apo se si udhëheqës të kultit si Xhimi Xhons arritën të ndikojnë tek një sërë njerëzish. Ne duam të besojmë se shumica e njerëzve janë të arsyeshëm dhe mendojnë në mënyrë logjike dhe kritike. Marifeti që u mundëson njerëzve të krijojnë kultin e individit, tani mund të përdoret nga thuajse gjithkush, kryesisht në kohën tonë moderne, dhe shumica e liderëve të përçmuar dhe të etur për gjak kanë përdorur në mënyrë të ndërgjegjshme apo të pandërgjegjshme, të paktën njërin nga marifetet që po paraqesim më poshtë.

1. Ekziston gjithmonë një rrezik më i madh, ku vetëm udhëheqësi mund të të mbrojë

Kur një lider që është thuajse si një kult individi nis të fitojë fuqi dhe influencë, media, madje shpesh edhe autoritetet qeveritare do mundohen seriozisht që ta ndalojnë. Në vendet me liri të fesë, qeveria thjeshtë mund të prodhojë një sërë informacionesh rreth zhvillimit dhe rritjes së kultit të individit. Kjo është pika ku kulti rrezikohet seriozisht, dhe këtu udhëheqësi duhet tu sigurojë pjesëmarrësve besnikë në mënyrë që të mos nisë braktisja, pasi duke ditur rreziqet, mund të mos funksjonojë më.

Marifetet se si krijohet sot Kulti i Individit

Në këtë pikë, udhëheqësi zakonisht mund të vijë me një rrezik shumë të madh për atë grup apo për ata që kanë qenë të përfshirë, qoftë nga një shtet apo e gjithë bota. Këto kërcënime mund të jenë gjithçka, që nga media e tek emigrantët, tek një ideologji specifike, dhe tek çdo gjë. Sigurisht që ajo se çfarë ndajnë këto kërcënime është bindja dhe besnikëria ndaj liderit, pasi është i pari që e "identifikojë rrezikun". Dhe kjo, si një formë shpërblimi, u lejon atyre të vazhdojnë të qëndrojnë në fuqi.

2. Udhëheqësi karizmatik përpiqet të bindë ndjekësit se ata janë pjesë e diçkaje të madhe

Në mënyrë që të fitojë më shumë ndjekës dhe të çimentojë ata që janë pjesë tashmë, liderët e kultit do përpiqen të bindin njerëzit e tyre se ata janë pjesë e diçkaje më të madhe, në disa rast madje edhe se dikaje më të madhe të llojit fetarë. Kjo do ta bënte më të lehtë për ata që të bënin gjëra që nuk do t'i bënin normalisht, duke u ndjerë njëjkohësisht si pjesë e kolektivit.

Marifetet se si krijohet sot Kulti i Individit

Kjo është përdorur me shumë efektivitet dhe në mënyrë brutale nga liderë si Adolf Hitleri dhe Xhimi Xhons. Të dy u premtuan ndjekësve të tyre diçka më të madhe, dhe e pozicionuan veten si një lloj figure profetike që do i udhëhiqnin njerëzit e tyre në një madhështi më të madhe. Duke i bërë njerëzit të besojnë se janë pjesë e një lëvizjeje speciale në histori, kjo bën që aftësitë e tyre kritike të dobësohen e të mos funksionojnë.

3. Njerëzit të cilët nuk janë besnikë, janë të vdekur, të listuar në listën e zezë dhe hequr qafe

Disa personalitete në internet do t'i bllokojnë armiqtë për të eliminuar influencën e tyre dhe do bllokonin çdo ndjekës të armiqve, por kur një lider kulti fiton fuqi, do ta çojë këtë gjë në një nivel të tmerrshëm. Kur Stalini fitojë fuqinë, rusët zbuluan kuptimin e vërtetë të papërfillshmërisë. Stalini kishte një zakon që, njerëzit që nuk i pëlqenin, i zhdukte përfundimisht qoftë edhe nga historia, dhe e bëri këtë me një justifikim në pabesueshëm. Çdo shok, mik i familjes, madje edhe pjesëtarë i familjes së tij që do e kundërshtonte mjaftueshëm, ose do përfundonte i pushkatuar, ose në ndonjë kamp pëqendrimi.

Marifetet se si krijohet sot Kulti i Individit

Stalini do t'i hiqte ata nga çdo fotografi që mund të ishin, ose do të zhdukte krejtësisht fotot. Do t'i zhdukte emrat dhe jetët e tyre nga çdo regjistrimi zyrtarë dhe çdo lloj libri, dhe do ndëshkonte të gjithë ata që pretendonin se ky person ka ekzistuar. Ishte një mënyrë brutale por efektive për t'i mbajtur njerëzit nën kontroll.

4. Nëse ata kanë fuqi, karizmatikët do bënin të pabërat për të shkatërruar pikëpamjet

Disa tipa të kultit të individit, sapo nisin të fitojnë fuqi, kuptojnë se kanë në dorë të bëjnë diçka për kriticizmin, duke përdorur aq sa fuqi të kenë për të bërë që të pushojë.

Marifetet se si krijohet sot Kulti i Individit

Stalini është një shembull i tmerrshëm i jetës reale. Ishte një udhëheqës ushtarak, dhe kishte jetuar dhe ardhur në fuqi në Rusi gjatë kohërave shumë të tmerrshme. Ishte një njeri shumë paranojak, dhe dëshironte të krijonte një kult individi për veten e tij. Ndërsa dominmi i tij rritej, kulti i tij bëhej më i fortë, dhe kështu vendosi të mos tolerojë më asnjëri që formonte opinione negative për të. Mori në kontroll median shumë shpejt, duke ia mbyllur gojnë me egërsi çdokujt që krijonte opinione negative për të. vazhdo më tej>>>>>>>

Previous Post Next Post