Kapet spiuni rus në Holandë që tentojë të futet në Gjykatën Penale Ndërkombëtare

Ndërtesa e Gjykatës Penale Ndërkombëtare
Ndërtesa e Gjykatës Penale Ndërkombëtare
 Shërbimi i inteligjencës holandeze arriti të zbulonte një agjent ushtarak rus që u përpoq të përdorë një identitet të rremë për të depërtuar në Gjykatën Penale Ndërkombëtare (GJPN) e cila po heton akuzat për krime lufte në Ukrainë.

Sergey Vladimirovich Cherkasov, 36 vjeçar, i akuzuar si agjent i inteligjencës ushtarake të Rusisë (GRU), fluturoi në Holandë në prill duke besuar se kishte pasur sukses në një përpjekje të jashtëzakonshme për të fituar akses brenda gjykatës për krimet e luftës.

Cherkasov kishte udhëtuar me emrin Viktor Muller Ferreira, duke pretenduar se ishte 33 vjeç me kombësi braziliane, por u arrestua kur mbërriti dhe u kthye në Brazil të nesërmen, pasi kishte dështuar në mashtrimin e tij.

Në atë kohë, GJPN-ja kishte filluar të hetonte krimet e dyshuara ruse të luftës në Ukrainë dhe nëse Cherkasov do të kishte pasur sukses, ai do të kishte pasur akses në sistemet e e-mailit të gjykatës ndërkombëtare dhe mund të kishte qenë në gjendje të kopjonte, ngatërronte ose shkatërronte dokumentet ose provat e dorëzuara në gjykata.
"Kërcënimi i paraqitur nga ky oficer i inteligjencës konsiderohet potencialisht shumë i lartë," tha në një deklaratë Shërbimi i Përgjithshëm i Inteligjencës dhe Sigurisë Holandeze.

Kreu i shërbimit të inteligjencës holandeze, Erik Akerboom, tha se ishte "shumë e rrallë" të kapje një agjent rus "të këtij kalibri".

"GRU ka shpenzuar vite duke krijuar këtë identitet të rremë. Është një përpjekje e madhe," u citua të thoshte ai nga agjencia holandeze e lajmeve ANP.

Spiuni kishte zhvilluar një identitet të rremë të ndërtuar në mënyrë të detajuar gjatë shumë viteve, duke e shënuar atë si një nga programet e çmuar të Rusisë të “ilegalëve”, një program spiunazhi që daton që nga Lufta e Ftohtë dhe është ringjallur gjerësisht nën presidentin Vladimir Putin.

Ilegalët janë agjentë rusë, të cilëve u jepen kredenciale të rreme nga një vend tjetër dhe u ngarkohet detyra për të krijuar një identitet të rremë gjatë shumë viteve, duke e mbajtur atë të fshehtë nga partnerët dhe fëmijët, me synimin për të arritur përfundimisht një pozicion ndikimi, raporton REL.

Një grup prej 10 ilegalësh u demaskua nga FBI në SHBA 12 vjet më parë, por ndërsa ata kishin qenë në vend për më shumë se një dekadë, ata kryesisht nuk kishin arritur të merrnin pozicione pushteti dhe ndikimi pjesërisht sepse ishin monitoruar nga afër.
Previous Post Next Post