Albert Ajnshtajni zbuloi sekretin e lumturisë me 17 fjalë

Albert Ajnshtajni zbuloi sekretin e lumturisë me 17 fjalë
 
 Ndoshta një nga gjenitë më të shquar, Albert Ajnshtajni dëshmoi se ishte shumë i avancaur kur luajti me idenë se si të arrinte lumturinë.

Në vitin 1922, Ajnshtajni udhëtoi në Japoni për një seri leksionesh pasi kishte marrë çmimin Nobel për kontributin e tij në fizikën teorike dhe për zbulimin e efektit fotoelektrik. Gjatë atij udhëtimi, Ajnshtajni i dha një djali të hotelit një letër shënimesh, të cilat përfshinin ide se çfarë do të thotë të jesh i lumtur.

Sipas Inc., një nga shënimet ishte shkruar në gjermanisht dhe thoshte: "Një jetë e qetë dhe modeste sjell më shumë lumturi sesa ndjekja e suksesit e kombinuar me shqetësimin e vazhdueshëm".

Letra me shënimet që Ajnshtajni i dha punonjësit të hotelit në Japoni
Këto 17 fjalë do të rezultojnë të jenë padyshim të rëndësishme pasi njerëzit në mbarë botën përpiqen të kuptojnë se si të arrijnë lumturinë në jetë. Ajo letër shënimesh, së bashku me të tjerat, u shit për 1.8 milionë dollarë në vitin 2017 në një shtëpi ankandi në Jerusalem.
Psychology Today shpjegon se si lumturia nuk përcaktohet nga një gëzim i veçantë, por në fakt përfshin një sasi të konsiderueshme shqetësimi. Ai argumenton se përbërja gjenetike, rrethanat e jetës, arritjet, statusi martesor, marrëdhëniet shoqërore dhe madje edhe fqinjët tuaj, të gjitha mund të ndikojnë se sa i lumtur ndihet një person.

Në shumë mënyra, lumturia është nën kontrollin personal, gjë për të cilën mund të ketë bërë thirrje Ajnshtajni pasi sugjeroi se një jetë e qetë dhe modeste sjell më shumë lumturi.

Kjo është e ngjashme me atë që Frank T. Andrew, profesor i psikologjisë në Knox College, tha për arritjen e lumturisë për Space.com. “Ne punojmë shumë për të arritur një qëllim, duke parashikuar lumturinë që do të sjellë. Fatkeqësisht, pas një rregullimi të shkurtër, ne shpejt rrëshqasim përsëri në bazën tonë, mënyrën e zakonshme të të qenurit dhe fillojmë të ndjekim gjënë tjetër që besojmë se pothuajse me siguri - dhe më në fund - do të na bëjë të lumtur."

Megjithatë, suksesi dhe lumturia duket se janë të lidhura pasi studiuesit në vitin 2005 kryen një studim masiv me 275,000 pjesëmarrës për të kuptuar teorinë e lumturisë. Ata zbuluan se suksesi personal dhe profesional mund të çojë në lumturi dhe se individët e lumtur kërkonin dhe ndërmorën qëllime të reja në jetë.

“Kur njerëzit ndihen të lumtur, ata priren të ndihen të sigurt, optimistë dhe energjikë dhe të tjerët i shohin të pëlqyeshëm dhe të shoqërueshëm. Kështu, njerëzit e lumtur janë në gjendje të përfitojnë nga këto perceptime”, tha Sonja Lyubomirsky, Ph.D., nga Universiteti i Kalifornisë, Riverside, e cila ishte bashkëautore e studimit të lumturisë.

Megjithëse shënimi i thjeshtë 17-fjalësh i Ajnshtajnit lë të kuptohet për teorinë e lumturisë, ekspertët kanë zbuluar se ka shumë mënyra për ta arritur atë dhe çdo person ka një rrugë unike për të arritur atje.
Previous Post Next Post