Baballarët ndihmojnë deçizivisht fëmijët për Shëndetin Mendorë

Baballarët ndihmojnë deçizivisht fëmijët për Shëndetin Mendorë

 Prindërit luajnë një rol të rëndësishëm në zhvillimin dhe shëndetin mendor të fëmijëve.

"Është e konstatuar në studime të shumta që përfshirja e babait në edukimin e një fëmije është një faktor mbrojtës kundër sëmundjes mendore të fëmijës në të ardhmen", tha për Healthline Dr. Kunmi Sobowale, këshilltar klinik i Little Otter, një kompani e shëndetit mendor pediatrik në SHBA.

Sidoqoftë, kur baballarët avokojnë për shëndetin mendor të fëmijëve, Sobowale tha se kjo destigmatizon perceptimet negative në lidhje me shëndetin mendor, si dhe modelet që baballarët kanë një rol në zhvillimin e fëmijës së tyre.

"Ky avokim është veçanërisht i rëndësishëm për djemtë që kanë më shumë gjasa sesa vajzat të merren me aspekte të gjendjes mendore në fazë të hershme, të tilla si çrregullimi i hiperaktivitetit me deficit të vëmendjes dhe çrregullimi i spektrit të autizmit," tha ai.

Ndërsa është e dobishme për të gjithë të rriturit që të avokojnë për shëndetin mendor të fëmijëve dhe të promovojnë praktika të shëndetshme, Parker Huston, PhD, psikolog pediatrik në Nationwide Children's Hospital, thekson se baballarët përballen me pengesa.

"Ekziston një stereotip në disa kultura që burrat nuk diskutojnë hapur emocionet dhe shëndetin mendor, gjë që mund të çojë më tej stigmën ekzistuese në lidhje me këto biseda," tha Huston për Healthline.

Për të filluar bisedë rreth shëndetit mendor dhe për të destigmatizuar kushte të caktuara me fëmijët tuaj, ekspertët mjekësorë këshillojnë të merrni parasysh këshillat e mëposhtme.

Praktikoni dhe inkurajoni rregullimin emocional

Në shumë kontekste kulturore, burrat mësohen të jenë stoikë dhe të mos ndajnë emocione, tha Sobowale. Kjo shtypje e emocioneve është shpesh një aftësi e paefektshme për të përballuar dhe nuk nxit aftësitë e nevojshme për të zhvilluar rregullimin emocional, një aspekt kryesor i mirëqenies mendore, tha ai.

Sobowale inkurajon burrat të japin një shembull për fëmijët e tyre duke modeluar emërtimin e emocioneve.

"Për shembull, një baba mund të thotë," Unë jam i irrituar "kur humbet një lojë ose" Unë jam duke u ndier i lumtur "kur po ha ushqimin e tij të preferuar," tha ai.

Nëse është shumë e vështirë të flasësh për ndjenjat e tua, kthimi te librat është një mënyrë tjetër për të ndërtuar fjalorin emocional dhe kuriozitetin për emocionet.

“Baballarët mund ta pyesin fëmijën e tyre se si mendojnë se po ndihet një personazh libri. Këto teknika të thjeshta hedhin bazat për aftësi më të përparuara ndërsa fëmija rritet”, tha Sobowale.

Mësoni inteligjencën emocionale

Huston tha se një nga aftësitë më të rëndësishme për të mësuar fëmijët është të jenë në gjendje të kuptojnë, shprehin dhe rregullojnë emocionet e tyre.

Kjo është baza për inteligjencën emocionale, e përcaktuar nga Fjalori Cambridge si "aftësia për të kuptuar mënyrën se si njerëzit ndihen dhe reagojnë dhe për të përdorur këtë aftësi për të bërë gjykime të mira dhe për të shmangur ose zgjidhur problemet".

Sipas një rishikimi të hulumtimit të vitit 2020, inteligjenca emocionale parashikon rezultatet akademike.

Programi Mbi Mëngët tona, për të cilin Huston është drejtor klinik, raporton se në vijim janë pesë hapat për të arritur fuqizimin emocional.

1. Identifikoni emocionet dhe çfarë domethënie kanë ato.
2. Njihni emocionet ashtu siç i ndjeni.
3. Vini re dhe kuptoni emocionet tek të tjerët.
4. Shprehni emocionet në mënyrë të përshtatshme.
5. Rregulloni emocionet e forta përmes strategjive individuale të përballimit.

“Të rriturit mund të jenë vërtet të dobishëm duke modeluar këto sjellje për fëmijët në jetën e tyre. Diskutimi i hapur jo vetëm i emocioneve pozitive, por edhe i emocioneve të vështira si zemërimi, frika dhe trishtimi, mund të ndihmojë në hapjen e derës që fëmijët të ndajnë më shumë nga përvojat e tyre, gjë që është e rëndësishme për t'u mësuar atyre aftësi të mira për të përballuar", tha Huston.

Ai rekomandon të flisni për ndodhitë ditore gjatë darkës, para gjumit ose për një kohë tjetër rutinë që jeni së bashku me fëmijët tuaj. Kërkojini fëmijës tuaj të rendisë se për çfarë janë mirënjohës, si dhe ato gjëra që kanë qenë sfiduese për ta.

"Të rriturit mund të ndajnë edhe gjatë kësaj kohe", tha Huston. "Ashtu si nënat, baballarët mund të luajnë një rol vendimtar në zhvillimin e fëmijëve të tyre. Kur prindërit modelojnë dhe mësojnë zakone të mira të shëndetit mendor në fillim të jetës, kjo krijon bazën për përfitime afatgjata gjatë gjithë fëmijërisë dhe në moshën e rritur.

Shpjegoni se ka një mjek për trupin tuaj dhe për mendjen tuaj

Shumica e fëmijëve kanë vizituar një mjek për kontrollet e tyre vjetore ose nëse ishin të plagosur ose të sëmurë, kështu që ata e kuptojnë konceptin e trajtimit për arsye fizike. Sidoqoftë, duke i shpjeguar fëmijës tuaj se ka edhe mjekë që trajtojnë mendjen, ndjenjat dhe emocionet mund të ndihmojnë në vlerësimin dhe normalizimin e shëndetit mendor.

"Kjo ndihmon për të barazuar shëndetin mendor dhe shëndetin fizik, i cili mund të jetë një krahasim i dobishëm për t'u bërë, veçanërisht pasi kalojmë shumë kohë duke menduar se si të ruajmë shëndetin tonë fizik, por jo zakonisht aq shumë për shëndetin tonë mendor", tha Huston.

Adresoni shqetësimet tuaja të shëndetit mendor

Të bëhesh baba dhe të kesh një fëmijë mund të sjellë sfida të shëndetit mendor, duke përfshirë mungesën e gjumit, depresionin pas lindjes, shqetësimet financiare dhe reflektimet e fëmijërisë tënde të vështirë, tha Sobowale.

“Për çdo prind, është e vështirë të jesh emocionalisht i disponueshëm për fëmijën tënd kur ti vetë ke vështirësi të shëndetit mendor. Prandaj, është e rëndësishme që baballarët të kenë mbështetje për shëndetin e tyre mendor, ndihmë nga njerëzit e afërt dhe mirëkuptimin e partneres” tha ai.
Previous Post Next Post