7 lloje të urisë, sipas një eksperteje të terapisë ushqyese

7 lloje të urisë, sipas një eksperteje e terapisë ushqyese
Nga Lauryn Lax
 Si ndihet uria? Si ta dini se jeni të uritur?

Si një eksperte e trupit për dashurinë dhe lirinë e ushqimit, e cila punon me gra dhe burra që luftojnë me ngrënie të çrregullt, këto dy pyetje shpesh pengojnë pacientët e mi. Pra, shumë njerëz kanë një marrëdhënie të shokuar me ushqimin, duke e bërë të komplikuar kur thjesht i përgjgjen nevojave trupore të tyre, dhe të praktikojnë ushqimin intuitiv.

Ushqimi intuitiv është në thelb arti i të ngrënit kur jeni të uritur, të ndaloni kur jeni të ngopur dhe të kuptoni se çfarë ka nevojë trupi juaj - një hamburger, një sallatë, çokollatë, një mollë, sushi, oriz, një pjatë me perime, e kështu me radhë. Ndërsa për shumë njerëz mund të duket si një praktikë sfiduese, ju keni lindur me këtë aftësi: të qani kur jeni të uritur; dhe të ktheni kokën në të kundërt të nënës tuaj kur jeni të ngopur.

Pastaj nisni të rriteni, dhe është sikur kjo aftësi e juaja të hidhet nga dritarja. Në vend të kësaj, ne hamë sipas orareve, ushqehemi sipas rregullave, amë të njëjtat gjëra çdo ditë sepse mendojmë se na përshtaten.

Sigurisht, ju e dini se si ndihet të jesh me të vërtetë i uritur - si një stomak që rënkon ose ndjehesh i tronditur mendërisht. Por çfarë do të thotë të zbulosh se për çfarë je i uritur në të vërtetë?

Këtu mund të hyjnë në lojë të kuptuarit e asaj që unë e quaj "7 llojet e urisë".

7 llojet e urisë dhe ​​pse kanë rëndësi.

Në përvojën time me terapi ushqyese dhe trainim shëndetësor, ekzistojnë shtatë lloje urie - disa janë psikologjike dhe të tjera fizike. 

Këto përfshijnë urinë për:

1. Nevojat fiziologjike dhe sensacionale: uria që vjen nga stomaku, ose shenja të tjera ndijore - si uria nga goja pasi probojmë një ushqim, uria nga hunda nga nuhatja e një ushqimi dhe uria nga syri nga shikimi i një ushqimi.

2. Ndjenjën e kontrollit: një ndjenjë sigurie.

3. Shumëllojshmëria: çlirimi nga mërzia, më shumë argëtim ose ndryshim.

4. Rëndësia: të duash të biesh në sy, i rëndësishëm.

5. Lidhja & Dashuria: ndjenja e të qenit të përfshirë, jo i izoluar ose i vetmuar, dashuri, lidhje shoqërore dhe shpirtërore.

6. Rritja: sikur mësojmë diçka, bëjmë diçka, kontribuojmë për diçka.

7. Kontributi: nevoja që kemi për të bërë  ndryshimin ose për "të kthyer mbrapsht nderin".

Trupi dhe mendja juaj po ju dërgojnë vazhdimisht sinjale për urinë gjatë gjithë ditës - dhe nëse ndonjë nga këto nevoja nuk plotësohet, mënyra juaj e paracaktuar e mbijetesës është të përpiqeni t'i plotësoni ato në një farë mënyre. Në rastet e urisë fiziologjike, ka kuptim që ushqimi të jetë zgjidhja. Por kur i drejtohemi ushqimit, dietave ose gatimit si një mënyrë e prekshme për të mbushur uritë psikologjike, ky është momenti kur gjërat bëhen pak më pak produktive.

Le ta shqyrtojmë këtë shembull: Pse e dëshironi akulloren, edhe kur kjo nuk e bën trupin tuaj të ndihet mirë? Çfare ju pelqen lidhur me akulloen? Kremi, e butë dhe e ëmbël. Mbase ju pëlqen sepse diçka në jetën tuaj - si puna ose marrëdhënia juaj - është pranë greminës? Këtu mund të hyjë në lojë uria juaj për lidhje dhe dashuri.

Sipas përvojës sime, në përgjithësi mund të gjesh përgjigje me shtatë llojet e urisë. Sapo të jeni në gjendje të identifikoni se cilën lloj urie po nxit vendimmarrjen tuaj, mund të punoni më saktë me trupin tuaj, jo kundër tij.

Identifikimi dhe puna me urinë tuaj

Mendoni për një zakon që tani nuk po ju shërben - madje edhe me raste. Kufizimi? Trajnimi i tepërt? Mbivlerësimi? Analizimi tej mase?

Shpesh arsyeja që ky zakon është i pranishëm në jetën tuaj është sepse po përpiqet të përmbushë një uri që keni. Për shembull, nëse jeta ndihet jashtë kontrollit, nevoja jonë për siguri mund të çojë në fiksim mbi kaloritë. Nëse jemi të mërzitur dhe dëshirojmë shumëllojshmëri në punën ose marrëdhënien tonë, mund ta kërkojmë atë në një vakt me erëza ose në një festë me pica. Ndiheni i vetmuar dhe i shkëputur shoqërisht? Përsëri, zakonet e ushqimit ose të dietës mund të jenë një burim i çuditshëm i rehatisë.

Merrni parasysh se cilën uri psikologjike jeni përpjekur të takoni me ushqim, dietë ose ushtrime fizike. A mund të ketë një zakon ose praktikë tjetër që mund të ketë një efekt më të thellë? Meditim? Gazetari? Filloni një hobi të ri? Duke kërkuar terapi profesionale?

Sigurisht, nuk ka absolutisht asgjë të keqe të shijosh ushqimin, edhe kur nuk je i uritur fizikisht. Sidoqoftë, unë besoj se hapi i parë për të fituar një marrëdhënie të shëndetshme me shenjat tona të urisë / plotësisë është sjellja e vetëdijes për urinë që vërtet po përpiqemi të përmbushim.
Previous Post Next Post