Kafeneja që mund të konsumosh FALAS, por funksionon në bazë të Nderit

Kafeneja që mund të konsumosh FALAS, por funksionon në bazë të Nderit

 Çfarë është nderi? Këtë pyetje duhet ta bëjmë më shpesh. Kuptimi i nderit ndodh të harrohet dhe kjo është arsyeja pse ne krijojmë kaq shumë ligje, ndëshkime dhe sisteme sipërfaqësore për të siguruar “drejtësinë”.

Sidoqoftë, shumë njerëz të dobët nga ana shpirtërore, mendore ose emocionale kanë prirjen t’i shtrembërojnë këto sisteme sipërfaqësore për t’i përfituar atyre më shumë se të tjerët.

Drejtësia është një koncept i humbur së bashku me nderin sepse të dy vijnë dhe shkojnë së bashku.

Ndërsa gjithnjë e më shumë njerëz zgjohen nga gjumi i gjatë i pavetëdijshëm duke iu shërbyer frikës sonë, ne priremi të marrim pjesë nga kuptimi i vërtetë i nderit.

Nderi vepron sipas një kodi të caktuar pa u detyruar. “Meritat” që një person arrin duke bërë diçka është ngulitur fort në frymën e të tjerëve dhe e mbajnë të pastër kuptimin prapa veprës. Kjo është ajo që i bën ata të veprojnë në një mënyrë të caktuar. Ky është nder i vërtetë, për të vlerësuar diçka më të madhe se ajo që shihni ose paraqitet.

Për të provuar që njerëzit ende kanë një fragment nderi për njerëzimin dhe drejtësinë, Kimberly dhe David Brekke gjetën një mënyrë për të drejtuar kafenenë e tyre në një mënyrë tjetër.

Dyqani i kafesë funksionon relativisht pa punë ose paga të paguara, ndërsa provon gjithashtu se njerëzit janë natyrshëm të mirë.


“Njerëzit janë në thelb të mire, ju thjesht duhet t’u jepni atyre një shans për ta provuar atë  që do të thotë: ‘Është ajo që beson pronari”.

“The Vault”, një dyqan kafeje në Dakotën Veriore po dëshmon se njerëzit mund të jenë të ndershëm pa ndonjë ligj ose rregull të detyruar të kontrollojnë sjelljen e tyre. Kjo kafene po funksionon rreptësisht në sistemin e nderit.

Sipas Davidit, njerëzit po shtojnë 15 përqind të çmimeve të vlerës së tregut, duke provuar se respektojnë besimin që kjo kafene u ka dhuruar atyre.
Previous Post Next Post