16 shprehje të fytyrës shfaqen njësoj në çdo kulturë të botës: sugjeron studimi fundit

16 shprehje të fytyrës shfaqen njësoj në çdo kulturë të botës: sugjeron studimi fundit

 Një studim i ri rishikoi videot në YouTube në kërkim të shprehjeve të fytyrës të përdorura zakonisht dhe faktorëve që i nxitën ato. Ata sugjerojnë se e përbashkëta e shprehjeve tona është dëshmi se disa reagime emocionale janë universale.

Ky studim nuk është i pari që merr të njëjtën përgjigje.
Pavarësisht nga ndryshimet shpesh ekstreme midis individëve, shumë elementë të ekzistencës sonë ndahen nga pothuajse të gjithë. Të gjithë dridhemi në të ftohtë, djersitemi në nxehtësi dhe ndonjëherë ëndërrojmë ndërsa flemë. Një studim i ri i shton kësaj liste një pjesë tjetër thelbësore të ekzistencës sonë: shprehjet tona të fytyrës.

Studiuesit nga UC Berkeley dhe Google Research përdorën mësimin makinerik dhe videot në YouTube për të krahasuar shprehjet e zakonshme të fytyrës me situatat që i nxisin ato. Studimi u botua në Nature.

Studiuesit regjistruan shprehjet e fytyrës së gjashtë milion videove duke përdorur një algoritëm automatik. Këto video janë bërë nga njerëz nga 144 vende të ndryshme që përfaqësojnë të gjithë cepat e Tokës dhe kanë paraqitur situata dhe tema të ndryshme.

Algoritmi kërkoi në video për 16 shprehje të fytyrës të shoqëruara zakonisht me dëfrim, zemërim, frikë, përqendrim, konfuzion, përbuzje, kënaqësi, dëshirë, zhgënjim, dyshim, ngazëllim, interes, dhimbje, trishtim, befasi dhe triumf. Pasi u identifikuan raste të këtyre shprehjeve, studiuesit i lidhën shprehjet me kontekstet në video.


Siç mund të dyshojnë disa nga ju, shkencëtarët që rishikojnë të dhënat zbuluan se njerëzit janë njësoj në të gjithë vendet. Të gjashtëmbëdhjetë shprehjet e fytyrës u shfaqën në rrethana të ngjashme. Të gjithë kanë prirje të bëjnë tifo, të qajnë, të përqendrohen dhe të festojnë në mënyra të ngjashme. Asnjë grup njerëzish nuk buzëqesh kur befasohet, mbledh supet kur befasohet ose rrudhet nga gëzimi. Gjetjet sugjerojnë që 70 përqind e shprehjeve që ne përdorim për të treguar reagime emocionale janë të njëjta në të gjitha kulturat.

Autori kryesor Alan Cowen i UC Berkeley shpjegoi gjetjet duke thënë:

"Ne zbuluam se nuancat e pasura në sjelljen e fytyrës - duke përfshirë shprehjet delikate që ne shoqërojmë me frikë, dhimbje, triumf dhe 13 ndjenja të tjera - përdoren në situata të ngjashme shoqërore në të gjithë botën".

Cowen përdori të dhënat për të krijuar një hartë interaktive në internet të emocioneve të cilat mund të shihen këtu.

Gjetjet mbështesin studimet e mëparshme që arritën në përfundime të ngjashme. Debati nëse shprehja emocionale e njeriut është e përcaktuar ose kulturore ka një histori të gjatë. Edhe Charles Darwin u përpoq me këtë temë dhe studimet që mbështesin të dy palët e debatit vazhdojnë të botohen.

Një studim i kohëve të fundit vuri në dukje fytyrat e veprave artistike të bëra nga Mayans si dëshmi e shprehjeve universale. Një tjetër kishte anëtarët e një grupi të izoluar në Guinenë e Re emërtimin e emocioneve që njerëzit shprehnin në fotografi; përgjigjet e tyre përputheshin në të gjitha me ato të perëndimorëve, përveç një rasti. Autorët e këtij studimi argumentojnë se kjo është dëshmi se shprehjet nuk janë plotësisht universale. 

Përfundimet e këtij studimi, megjithëse janë në anën e universalistëve, vështirë se do të jenë fjala e fundit mbi temën.

Rezultatet mund të jenë të dobishme për të ndihmuar ata që kanë vështirësi në leximin e shprehjeve të fytyrës, të tilla si njerëzit me autizëm, për të fituar identitetin e gjendjeve individuale emocionale në të tjerët. Baza e të dhënave të gjera të fytyrave që tregojnë përgjigje emocionale padyshim që do të përdoren edhe në sipërmarrje.
Previous Post Next Post