Pse Seksi Shkakton Lidhje Emocionale?

këmbët e një çifti duke u puthur në breg të detit

 Keni rënë ndonjëherë në dashuri pas seksit? Nuk jeni të vetemit. Seksi mund të jetë një shprehje e dashurisë, por gjithashtu, një mënyrë për të krijuar dashuri. Nëse jeni duke kërkuar përgjigje në pyetjen "pse seksi shkakton lidhje emocionale?" - vazhdoni të lexoni këtë shkrim.

Lidhja emocionale dhe seksi

Ka të bëjë me hormonet.

Shpesh i quajtur si hormoni i dashurisë ose përqafimit, oksitocina, është hormoni përgjegjës për lidhjen dhe lidhjen. Çlirohet përmes prekjes - si të llojit jo seksual, ashtu dhe seksual. Për shkak të kësaj, seksi, edhe me një person plotësisht të panjohur, mund të çojë në ndjenja dashurie.

Sidoqoftë, që të ndodhë kjo, seksi duhet të jetë i kënaqshëm. Një përvojë e papëlqyeshme, ndërsa seksi i keq apo i bërë e zor, nuk është njëlloj.

Edhe edhe nëse e kemi shijuar, oksitocina nuk do të thotë automatikisht të lidhemi dhe formojmë një lidhje emocionale.

Në punën time, një terapist seksi dhe trajner i seksit, kam zbuluar se shumë fenomene seksuale dhe marrëdhënie janë rrënjosur thellë në psikologji dhe kulturë. Dhe këta faktorë mund të luajnë një rol më të madh kur i përgjigjen pyetjes "pse seksi shkakton lidhje emocionale?".

Ka të bëjë me kulturën

Kultura perëndimore ka një fokus të jashtëzakonshëm në marrëdhëniet romantike dhe, veçanërisht, në llojin monogam.

Ne flasim për:

Duke kërkuar "dashurinë e duhur";
Duke kursyer seksin për martesë;
Dhe se seksi është më i mirë kur ka një lidhje emocionale.

Edhe kur u shpjegoni fëmijëve seks, i referohet si një aktivitet që është pjesë e një marrëdhënie romantike ose martese.

E thënë thjesht, kultura jonë flet për seksin si një pjesë të dashurisë, dhe ndoshta kjo është një nga arsyet që seksi mund të shkaktojë lidhje emocionale. Dhe këtë e presim gjithashtu.

Ndjenjat e kënaqësisë dhe kënaqësisë pas seksit të mirë ndonjëherë mund të gabohen si diçka më e thellë. Ndoshta besohet të jetë një shenjë e lidhjes dhe pajtueshmërisë së vërtetë të gjithanshme, në vend të thjeshtë pajtueshmërisë seksuale.

Nga ana tjetër kjo mund të na çojë të investojmë kohë në një marrëdhënie të sapo gjetur, duke na nxitur të njohim personin tjetër dhe të eksplorojmë mundësitë për të krijuar një lidhje afatgjatë.

Ka të bëjë edhe me psikologjinë
Ka mbi 200 arsye për të bërë seks. Një nga këto, është të shprehim dashurinë që ndiejmë për dikë. Një tjetër, është të afrohesh me dikë - të krijosh një lidhje emocionale dhe afërsinë e përvojës.

Seksi ofron një mënyrë për t'u lidhur me një person tjetër dhe mund t'ju ndihmojë të ndjeni atë intimitet emocional (si dhe të shijoni kënaqësinë seksuale së bashku).

Pra, jo vetëm që kultura jonë pret që seksi të çojë në tërheqje emocionale - seksi mund të përdoret gjithashtu si një mjet për krijimin e lidhjes.

Por përtej vetë aktit seksual, ka gjëra të tjera që shpesh bëjmë të mund të nxisin një lidhje emocionale.

Përqafimi ose vendosja afër njëri-tjetrit pas seksit mund të çojë në një humor më të dashur. Në disa mënyra, ky përqafim intim mund të ndihet edhe më i prekshëm dhe ndërtues se sa vetë seksi.

Ka diçka të veçantë në thjesht në të qëndruarit me dikë- edhe nëse nuk i njihni aq mirë.

Seksi nuk shkakton gjithmonë lidhje emocionale

Kur përpiqeni të përgjigjeni në pyetjen ‘pse seksi shkakton lidhje emocionale’, është e rëndësishme të mbani mend se seksi dhe dashuria nuk janë e njëjta gjë. Përvoja e seksit sigurisht që mund të jetë e denjë për shprehjen ‘të bësh dashuri’, por seksi nuk ka të bëjë gjithmonë me lidhje të thella.

Ndonjëherë, seksi është më shumë aktivitet argëtues. Mund të jetë një mënyrë për të çliruar stresin ose për të ngopur tërheqjen e menjëhershme ose një oreks të fortë seksual; seksi rastësor.

Shumë njerëz bëjnë seks që nuk çon në një lidhje të qëndrueshme - apo edhe në një përvojë të dytë seksuale së bashku.

Megjithatë, kjo nuk do të thotë se seksi rastësor është pa emocione. Ne përjetojmë shumë ndjenja gjatë një lidhjeje.

Të gjithë jemi ndryshe

Seksi mund të jetë fillimi i një lidhjeje të thellë emocionale dhe arsyet për këtë shtrihen në kulturë, psikologji dhe biologji.

Nëse na është mësuar që seksi të çon në tërheqje, ne mund të thgënjehemi nënndërgjegjeshëm prej shenjave, dhe të bëjmë përpjekje për t'i kthyer marrëdhëniet seksuale në romantike.

Nga mbi 200 arsye që kemi për të krijuar marrëdhënie seksuale, një nga këto është të krijojmë një lidhje emocionale dhe të afrohemi.

Seksi çliron oksitocin ("hormoni i dashurisë"), i cili është përgjegjës për lidhjen dhe mund të shpjegojë pse ndihemi të lidhur pas seksit.

Problemi është se nëse seksi çon apo jo në tërheqje dhe lidhje, këtu nuk ka të drejtë ose të gabuar.

Marrëdhëniet tona me seksin ndryshojnë në varësi se kush jemi.

Për disa, seksi çon në dashuri, dhe për të tjerët, jo, ose ndodh vetëm me raste.

Previous Post Next Post