Na ndihmojnë vërtet Vitaminat të luftojmë COVID-19?

Na ndihmojnë vërtet Vitaminat të luftojmë COVID-19?

 Keqinformimi është i shumtë dhe i shfrenuar në lidhje me koronavirusin e ri. Në disa aspekte, kjo ka kuptim: është i ri. Ka shumë për të mësuar në lidhje me trajtimet, imunitetin dhe vaksinat e mundshme. Ndërsa virusi duket mbizotërues tani, çdo pandemi ka të njëjtin efekt çorientues në popullatë.

Në fillim të këtij viti, një industri e vogël u ofrua menjëherë rreth kurave të supozuara dhe ndërhyrjeve. Osteopath Joseph Mercola, i cili ka ndërtuar një perandori vitaminash ndërsa nxit pretendime të shumta false, ka shpallur të paktën 22 vitamina dhe "suplemente" në faqen e tij të internetit që parandalojnë dhe madje kurojnë COVID-19. Shitësi i vitaminave David Wolfe vidhet me argjend të veshur si një mënyrë për të parandaluar koronavirusin përmes "imunitetit".

Një sistem i fortë imunitar është i rëndësishëm, sidomos gjatë një pandemie. Realiteti i ndërtimit të sistemit imunitar nuk është 'seksi' ose shumë i tregtuar, por është efektiv: hani një dietë me makroelementë të ekuilibruar, me pak ushqime të përpunuara dhe sheqerna; flini shtatë deri në nëntë orë në natë; hidratojeni trupin rregullisht; lëvizni trupin tuaj rregullisht; përpiquni të mos stresoheni dhe nëse e bëni këtë, kundërviheni me yoga, meditim ose ushtrime të frymëmarrjes.

Megjithatë, industria moderne e mirëqenjes nuk mund të shkojë në thelb të shkencës. Dhe kështu duhet të durojmë premtimet e rreme në çdo hap. 

Ndërsa zakonet e stilit të jetës shpesh çojnë në funksionim të dobët të imunitetit, shumë njerëz vuajnë nga imunodeficiencat gjenetike. Siç rezulton, ky grup mund të përfitojë nga vitaminat dhe mineralet, veçanërisht nëse kanë mungesë. Një raport i fundit heton efikasitetin e tre shtesave të njohura dhe efektet e tyre në COVID-19. Për ata që nuk kanë vitamina C dhe D dhe zink, një rritje e vogël mund të ndihmojë.

A mund të ndihmojë vitamina D në luftimin e COVID-19?

Provat për shtimin e më shumë prej këtyre vitaminave tek një diete ekuilibruar (dhe duke ndaluar çdo mangësi) janë të pakta. Njerëzit kanë qenë magjepsur prej kohësh me idenë se më shumë është më mirë. Në rastin e vitaminave thelbësore, gjithçka ka të bëjë me ekuilibrin.

Një numër artikujsh pro-vitaminës D kanë kërcyer rreth mediave sociale. Argumenti: karantinimi i njerëzve sjell që ata të mos marrin mjaftueshëm rrezet e diellit, gjë që rrezikon nivelet e tyre të vitaminës D. Këto pjesë të opinioneve zakonisht argumentojnë kundër mbylljes, duke përdorur si një pykë këtë shtesë të studiuar shumë.

Vitamina D sigurisht që ndihmon sistemin tuaj imunitar. Mangësitë janë të lidhura me rritjen e rrezikut dhe ashpërsinë e infeksioneve virale: "Studimet ndërhyrëse dhe vëzhguese epidemiologjike ofrojnë prova se mungesa e vitaminës D mund të sjellë rritje të rrezikut të gripit dhe infeksion të traktit respirator." Një studim ka lidhur mungesën e vitaminës D me vështirësitë për t'u mbrojtur nga COVID-19.

Nëse trupi juaj prodhon mjaftueshëm vitaminë D, nuk keni nevojë për më shumë. Siç thotë Susan Lanham-New në Universitetin e Surrey në Angli "Nëse keni mjaftueshëm vitaminë D në trupin tuaj, provat nuk grumbullohen për të thënë që dhënia e më shumë do të sjellë një ndryshim të vërtetë". Meqenëse shumë nga kjo vitaminë ka një ndikim negativ, ju doni të mbani nivelet tuaja rreth 600-800 IU në ditë. Të kaloni 10 deri në 30 minuta jashtë në dite, disa ditë në javë, është e mjaftueshme për të përmbushur kërkesat. Peshku (si salmoni, trofta dhe peshku shpatë) dhe produktet e qumështit, gjithashtu ju ndihmojnë të arrini këto nivele.

Deri më tani, studimet kanë treguar se njerëzit me mungesë të vitaminës D mund të përdorin suplemente. Aktualisht ka mbi një duzinë studimesh që testojnë doza të larta të vitaminës D tek vullnetarët e sapo infektuar. Meqenëse nuk janë publikuar rezultate, verdikti mbetet akoma për t'u zbuluar.

Zinku gjithashtu është përmendur shumë, veçanërisht në lidhje me trajtime të tjera. Nëse konsumoni rregullisht ushqim deti, mish të kuq, shpendë ose fasule, trupi juaj ka të ngjarë të jetë i ngopur me këtë mirenal. Marrja e zinkut ndërsa keni ftohtë duket se ju ndihmon (me kusht që ta merrni në fillim të sëmundjes). 

Zinku ishte në mendjen e të gjithëve si një shtesë në hidroksiklorokinë. Ndërsa trajtimi i fundit nuk i përmbahej, suplementet e zinkut dhurojnë përfitime imune bazuar në kërkimin e SARS (i cili është gjithashtu një koronavirus). Për momentin, duket se zinku zvogëlon kohëzgjatjen e COVID-19, megjithëse jo ashpërsinë e simptomave. Ngarkimi nuk është ideja më e mirë, pasi shumë zink mund të shkaktojë të përziera, të vjella, probleme me stomakun dhe nëse merret për një kohëzgjatje të zgjatur, ul imunitetin. Por nëse filloni të ndjeheni të sëmurë, zinku mund të mos jetë një ide e keqe.

Linus Pauling shpalli në mënyrë demonstruese përfitimet e vitaminës C. Dy herë fituesi i Çmimit Nobel e teproi paksa me pasionin e tij për këtë vitaminë. Thënë kjo, për shkak të punës së tij, vitamina C tani është studiuar gjerësisht (dhe nganjëherë përdoret tepër).

Antioksiduesi popullor siguron një rritje të imunitetit dhe inflamacion të reduktuar, të dy të rëndësishëm kur po luftoni me një virus. Ndërsa mund të merrni suplemente, duhet ditur se shumë fruta dhe perime përmbajnë atë që ju nevojitet.

Ekspertët paralajmërojnë që studimet për vitaminën C japin rezultate kontradiktore. Si një ndërhyrje e lirë, ngritja e niveleve tuaja kur keni ftohje nuk mund të dëmtojë në aspektin ekonomik. Një duzinë apo më shumë studime aktualisht po shikojnë mundësinë e përdorimit të vitaminës C për të trajtuar pacientët me COVID. Ashtu si me suplementet e mëparshme, shumë vitaminë C prodhon efekte anësore të padëshiruara. Në muajt e ardhshëm, studiuesit do të kenë një ide më të qartë për rolin e mundshëm të vitaminës C në trajtimin e COVID-19.

Burimi: Bigthink
Previous Post Next Post