Sekrete në Trurin e Vrasësve

 
 Kent Kiehl dhe ekipi i tij kërkimor parkojnë rregullisht automjetet e tyre të gjata, të bardha, pak metra jashtë dyerve të burgjeve me siguri maksimale në të gjithë SHBA. Brenda automjetit qëndron trupi i rëndë i një makine të lëvizshme MRI. Gjatë çdo vizite, njerëz nga burgu udhëtojnë për nga automjeti që t'iu skanuar truri dhe të ndihmojnë për t'iu përgjigjur një pyetjeje të lashtë: Çfarë e bën një vrasës?

"Nuk është diçka e pazakontë për njerëzit e burgosur, ndërsa atyre po u bëjnë një skanim, të jesh si,‘ Unë kam qenë gjithmonë ndryshe. A mund të më thoni pse kam qenë gjithmonë kaq i ndryshëm? '", Thotë Kiehl, një neuroshkencëtar në Universitetin e New Mexico dhe Rrjetit Kërkimor  jo-fitimprurës Mind me bazë në Albuquerque i cili ndihmoi në krijimin e sistemit MRI celular përsëri në fillim të viteve 2000 .

Autori i i librit 'Psikopat Whisperer: Shkenca e atyre që nuk kanë ndërgjegje', Kiehl është magjepsur nga mendja kriminale që kur ishte student në Universitetin e Kalifornisë, Davis. Tani, si drejtor i imazheve celular në MRN, ai mbikëqyr përpjekjet për të mbledhur skanime të trurit nga mijëra njerëz të mbajtur në burgjet e SH.B.A.- së për të mësuar se cilat tipare, nëse ka, mund të ndryshojnë nga skanimet e popullatës së përgjithshme.

Kjo e dhënë masive kohët e fundit i lejoi Kiehl të ekzaminojë strukturat e trurit të më shumë se 800 burrave të burgosur në burgjet shtetërore në New Mexico dhe Wisconsin, në përpjekje për të dalluar njerëzit e burgosur që kanë kryer vrasje nga ata që kanë kryer krime të tjera.

Së pari, Kiehl dhe kolegët e tij renditën me përpikëri grupin e njerëzve që ishin vullnetarë për studim në tre kategori bazuar në krimet e tyre: vrasje, vepra të dhunshme që nuk ishin vrasje, ose shkelje jo të dhunshme ose minimisht të dhunshme. Ekipi u mbështet në bindjet zyrtare, vrasjet e vetë-raportuara, dhe intervistat konfidenciale me pjesëmarrësit për të përcaktuar se kush u përpoq ose bëri një vrasje - të dy veprat penale që u cilësuan "vrasje" në bazën e të dhënave të tyre.

Njerëzit e akuzuar për konsumim të krimit - domethënë që ata kishin kryer një krim serioz që ishte lidhur në një farë mënyre me vdekjen e një personi, edhe pse nuk kishin qëllim të vrisnin viktimën - dhe njerëzit, çështjet e të ishin dyshuese nëse ishin vrasje, nuk llogaritet mes vrasësve. Dhe herë pas here, njerëzit kaloheshin nga një kategori tjetër në grupin e vrasësve, thotë Kiehl. Studiuesit përjashtuan personat me raporte anormale të radiologjisë, dëmtim traumatik të trurit, ose diagnostikuan çrregullime psikotike nga studimi.

Duke kontrolluar për ashpërsinë e përdorimit të substancave, kohën në burg, moshën dhe Koeficientin e Inteligjencës, ekipi analizoi të dhënat e MRI për të kërkuar dallime midis pjesëmarrësve të studimit. Krahasuar me dy grupet e tjera, 200 burrat që kishin kryer vrasje treguan lëndë gri të zvogëluar në mënyrë të konsiderueshme në disa rajone të trurit që luajnë role të rëndësishme në kontrollin e sjelljes dhe njohjen sociale, raporton The Scientist.

"Unë mendoj se gjëja intriguese ishte, së pari, që ata gjetën një ndryshim," thotë Hannes Vogel, një neuropatolog në Qendrën Mjekësore të Universitetit Stanford i cili nuk ishte i përfshirë në punë. "Dhe së dyti, që lidhet me disa nga qendrat e trurit që merren me sjelljen dhe bashkëveprimin shoqëror."

Lora Cope, një neuroshkencëtare  që studion çrregullime të substancave në Universitetin e Miçiganit, shënon në një email për The Scientist se sistemi MRI mobil i ekipit tani është përdorur në objektet korrektuese në të gjithë New Mexico dhe Wisconsin, dhe "me të vërtetë ka revolucionarizuar këtë fushë të hulumtim. "Në të vërtetë, MRN tani ka përdorur pajisjet për të mbledhur afro 6.500 skanime nga më shumë se 3,000 pjesëmarrës në hulumtim që nga dalja e saj e parë në 2007.

Megjithëse Cope nuk ishte përfshirë në projektin aktual, ajo ka punuar me Kiehl disa vjet më parë ndërsa fitoi doktoraturën në Universitetin e New Mexico. Pasi folën me anëtarët e Fondacionit Avielle, të emëruar për një viktimë gjashtë vjeçare të të shtënave në Shkollën Fillore Sandy Hook të vitit 2012, të dy studiuesit kryesuan një studim të më shumë se 150 meshkujve të rinj të burgosur, 20 prej të cilëve ishin dënuar për vrasje, mbajtur në një strukturë paraburgimi me siguri maksimale brenda shtetit. "Jeremy, babai i Avielle, donte të dinte vërtetë nëse kishte ndonjë gjë që neuroshkenca mund të na tregonte për djemtë që kryejnë vrasje," thotë Kiehl.

Koenigsberg vëren se dhuna në familje mund të ndahet në dy kategori: impulsive dhe instrumentale. Dhuna impulsive lind nga emocione të pakalueshme dhe reagime të mbingarkuara, një model sjelljeje e lidhur me funksionimin e dobët të lobit frontal dhe nivelet anormale të serotoninës. Dhuna instrumentale, nga ana tjetër, është e paramenduar dhe shoqërohet me ndryshime të tjera të trurit, siç është aktivizimi i zvogëluar i amigdalës gjatë përpunimit të emocioneve. "Këto dy grupe, mendojmë se ato kanë biologji të ndryshme," thotë Koenigsberg. Të dhënat e Kiehl mund të pasurohen duke shtuar masa të lëshimit të neurotransmetuesit dhe aktivitetit elektrik, së bashku me vlerësimet e sjelljes të lidhura, ai sugjeron, dhe me të dhëna funksionale dhe strukturore, psikologët mund të mësojnë më shumë rreth asaj që çon në këto fenotipe të dallueshme të sjelljes.

Koenigsberg, Vogel dhe Kiehl të gjithë vërejnë se të dhënat strukturore të mbledhura në studimin aktual nuk mund të përdoren në vetvete për të parashikuar se kush ka kryer vrasje, e lëre më se kush mund të jetë në të ardhmen vrasës. Megjithatë, gazeta mund të gjejë rrugën e saj në sallën e gjyqit, thotë Vogel. Nëse avokatët ndihen aq të prirur, ata mund të përpiqen të "gjejnë një ekspert nga njëra anë që do ta citojë këtë [letër]" në mbrojtje të dikujt që ka kryer një vrasje, duke argumentuar se veprimet e një klienti ishin për shkak të anomalive të trurit dhe kështu jashtë kontrollit të tij ose saj. Ose, një prokuror potencialisht mund të përdorë letrën për të argumentuar se gjetjet e MRI duhet të jenë të pranueshme si prova që një i pandehur ka kryer një vrasje, thotë Vogel, i cili ka shërbyer si konsulent për çështjet gjyqësore në Kaliforni dhe Nevada.

Kiehl vë në dukje se studimi i tij për MRI gjithashtu një ditë mund të kontribuojë në masa të reja të bazuara në prova të rrezikut të vrasjeve. Këto masa mund të plotësojnë masat e tanishme të sjelljes së dhunshme, siç janë pyetësorët psikologjikë, nëse studimet e ardhshme demonstrojnë se ato kishin peshë parashikuese, thotë ai. Përtej gjykatave dhe ligjit, ai gjithashtu sugjeron që të kuptuarit se si lind sjellja e dhunshme, kjo mund të hapë rrugën për një trajtim më të mirë psikologjik, që synon rehabilitimin dhe parandalimin.
Previous Post Next Post