Nga vjen koncepti i Udhëtimit në kohë?

 
Nga vjen koncepti i Udhëtimit në kohë?
 
Ëndrra për të udhëtuar përmes kohës është njëkohësisht e lashtë dhe universale. Por ku filloi magjepsja e njerëzimit me udhëtimin në kohë, dhe pse është ideja kaq tërheqëse?


Koncepti i udhëtimit në kohë - duke lëvizur nëpër kohë njëjtë se si ne lëvizim nëpër hapësirën tre-dimensionale - në të vërtetë mund të jetë i ngulitur në perceptimin tonë të kohës. Gjuhëtarët kanë pranuar që ne në thelb jemi të paaftë të flasim për çështje kohore pa iu referuar çështjeve hapësinore. "Në gjuhë - cilëndo gjuhë - asnjë fushë tjetër më shumë se këto dy fusha nuk janë më të lidhura me hapësirën dhe kohën," shkroi gjuhëtari izraelit Guy Deutscher në librin e tij të vitit 2005 "Zbulimi i gjuhës". "Edhe nëse nuk jemi gjithmonë të vetëdijshëm për të, ne flasim pa ndryshim për kohën në aspektin e hapësirës, ​​dhe kjo pasqyron faktin që ne mendojmë për kohën në aspektin e hapësirës."

Deutscher na kujton se kur planifikojmë të takojmë një mik "rreth" drekës, ne jemi duke përdorur një metaforë, pasi dreka nuk ka ndonjë anë fizike. Ai në mënyrë të ngjashme thekson se koha nuk mund të jetë fjalë për fjalë "e gjatë" ose "e shkurtër" si shkopi, as të "kalojë" si treni, ose madje të shkojë "përpara" ose "prapa" apo të shkojë anash, diagonalisht apo poshtë.

Ndoshta për shkak të kësaj lidhje ndërmjet hapësirës dhe kohës, mundësia që koha të mund të përjetohet në mënyra të ndryshme dhe të udhëtohet përmes ka rrënjë çuditërisht të hershme. Një nga shembujt e parë të njohur të udhëtimit në kohë shfaqet në Mahabharata, një poemë epike e lashtë sanskrike e përpiluar rreth vitit 400 p. e. s., Lisa Yaszek, një profesore e studimeve të trillimeve shkencore në Institutin e Teknologjisë Gjeorgji në Atlanta tha për Live Science

Në Mahabharata është një histori për Mbretin Kakudmi, i cili jetoi miliona vjet më parë dhe kërkoi një burrë të përshtatshëm për vajzën e tij të bukur dhe të suksesshme, Revati. Të dy udhëtojnë në shtëpinë e zotit të krijues Brahma për të kërkuar këshilla. Por ndërsa janë në aeroplanin e ekzistencës së Brahmës, ata duhet të presin ndërsa perëndia dëgjon një këngë 20-minutëshe, pas së cilës Brahma sqaron se koha lëviz ndryshe në qiej dhe ndryshe në Tokë. Doli se "27 chatur-yugas" kishin kaluar, ose më shumë se 116 milion vjet, sipas një përmbledhje në internet, dhe kështu që të gjithë e kishin njohur Kakudmi dhe Revati, përfshirë anëtarët e familjes dhe kërkuesit e mundshëm, kishte vdekur. Pas kësaj tronditje, historia mbyllet në një fund disi të lumtur në atë që Revati është fejuar me Balarama, vëllai binjak i hyjnisë Krishna.

Koha është e shpejtë

Për Yaszek, përralla jep një shembull të asaj që ne tani e quajmë dilatim të kohës, në të cilën vëzhgues të ndryshëm matin gjatësi të ndryshme kohore bazuar në kornizat e tyre relative të referencës, një pjesë e teorisë së relativitetit të Ajnshtajnit.

Të tilla histori kohore janë të përhapura në të gjithë botën, tha Yaszek, duke cituar një përrallë të Lindjes së Mesme nga shekulli i parë p.e.s. në lidhje me një punëtor të mrekullive çifute, i cili fle nën një pemë karobiku të mbjellë rishtazi dhe zgjohet 70 vjet më vonë për ta gjetur që tani është pjekur dhe kanë bërë fruta (pemët e karobit janë famëkeqe për kohën e gjatë që duhet të prodhojnë korrat e tyre të para). Një shembull tjetër mund të gjendet në një përrallë japoneze të shekullit të tetë në lidhje me një peshkatar të quajtur Urashima Tarō i cili udhëton në një pallat nënujor dhe bie në dashuri me një princeshë. Tarō zbulon se, kur të kthehet në shtëpi, kanë kaluar 100 vjet, sipas një përkthimi të përrallës së botuar në internet nga Universiteti i Floridas të Jugut.

Në epokën e hershme-moderne të viteve 1700 dhe 1800, versioni i tregimit të gjumit të udhëtimit në kohë u bë më i njohur, tha Yaszek. Shembuj përfshijnë përrallën klasike të Rip Van Winkle, si dhe libra si romani utopik i Edward Belamy i vitit 1888 "Duke parë prapa", në të cilin një njeri zgjohet në vitin 2000, dhe romani i HG Wells 1899 "Zgjimi i gjumit", rreth një njeriu që zhytet me shekuj dhe zgjohet në një Londër plotësisht të transformuar.

Lidhur me: Fantashkencë apo fakt: A është e mundur udhëtimi me kohë?

Në tregime të tjera nga kjo periudhë, njerëzit fillojnë po ashtu të jenë në gjendje të lëvizin prapa në kohë. Në veprën e Mark Twain në 1889 "Një 'Yankee Connecticut' në Gjykatën e Mbretit Arthur", një goditje në kokë shtyn një inxhinier të kthehet në mbretërimin e monarkut legjendar britanik. Fillojnë të shfaqen gjithashtu objektet që mund të dërgojnë dikë me kalimin e kohës, kryesisht orë, të tilla si në tregimin e Edward Page Mitchell të vitit 1881, "Ora që shkoi prapa" ose fantazia e fëmijëve të Lewis Carrol të 1889 "Sylvie dhe Bruno", ku personazhet posedojnë një orë që është një lloj makinerie kohe.

Shpërthimi i tregimeve të tilla gjatë kësaj epoke mund të vijë nga fakti se njerëzit ishin "duke filluar të standardizojnë kohën, dhe të orientohen më shpeshnë orë", tha Yaszek.
Previous Post Next Post