Ja si duket TRURI i miqve kur mendojnë për TY

 
 Nëse ndonjëherë keni pyetur veten se çfarë po ndodh në trurin e miqve tuaj kur ata mendojnë për ju, hulumtimet e reja mund të japin një të dhënë.

Rezulton se modelet e aktivitetit të trurit që gjenden në trurin e miqve tuaj kur marrin parasysh tiparet e personalitetit tuaj mund të jenë jashtëzakonisht të ngjashme me ato që gjenden në trurin tuaj kur mendoni për veten tuaj, sugjeron studimi.

Të njëjtët miq do të kenë një model të ndryshëm të aktivitetit të trurit kur mendojnë për dikë tjetër në grupin tuaj - dhe më shumë në përputhje me modelin e këtij personi, tregojnë gjetjet sipas ScienceDaily.

Ishte disi e habitshme të shohësh ngjashmërinë e ngushtë në modelet e trurit midis individëve dhe miqve të tyre, tha Dylan Wagner, bashkëautor i studimit dhe asistent profesor i psikologjisë në Universitetin Shtetëror të Ohio.

"Nuk duhej të ishte kështu. Ne menduam se ishte po aq e mundur që ju të mendoni për mua në të njëjtën mënyrë siç mendoj unë vetë, por mënyra sesi truri juaj kodon atë informacion mund të jetë krejtësisht i ndryshëm," tha Wagner.

Studimi u drejtua nga Robert Chavez, një profesor ndihmës i psikologjisë në Universitetin e Oregon, i cili bëri punën si studiues postdoktoral në shtetin Ohio. Hulumtimi i tyre u botua kohët e fundit online Gazetën e Personalitetit dhe Psikologjisë Sociale: Qëndrimet dhe Njohja Sociale.


Chavez dhe Wagner zbuluan këtë gjetje duke përdorur një model hulumtimi që rrallëherë ishte përdorur më parë në eksperimentet funksionale të neuroimizimit. Ata rekrutuan 11 persona që në shkallë të ndryshme ishin të gjithë miq me njëri-tjetrin. ("Ata ishin një grup mjaft i ngushtë nga i njëjti program akademik që të gjithë e kaluan kohën së bashku në universitet, por edhe jashtë tij," tha Wagner.)

Pjesa e re është se studiuesit përdorën një model të rrumbullakët, në të cilin të gjithë vlerësuan njëri-tjetrin - dhe vlerësuan veten - në një shumëllojshmëri të tipareve të personalitetit, tha Wagner.

Në një seancë, secili pjesëmarrës vlerësoi secilën nga 10 të tjerët dhe veten e tyre në një shumëllojshmëri të tipareve të personalitetit në një pyetësor të shkruar.

Në një seancë të veçantë, 11 pjesëmarrësit kryen vlerësime të ngjashme ndërsa ishin në një skaner funksionues të rezonancës magnetike (fMRI).

FMRI morri imazhe nga truri i secilit person ndërsa ata përfunduan një detyrë të ngjashme me atë që bënë më herët. Ata e vlerësuan secilin nga miqtë e tyre dhe veten e tyre në 48 tipare, duke përfshirë të vetmuar, të trishtuar, të ftohtë, dembelë, të tepërt, kritik, të besueshëm, entuziastë, të ngathët, në modë, të dobishëm, të zgjuar, të përpiktë dhe të këndshëm.

Ashtu siç e prisnin nga hulumtimet e mëparshme, studiuesit panë aktivitet në korteksin parafontal medial, një pjesë të trurit të implikuar në të menduarit për veten dhe njerëzit e afërt, pasi pjesëmarrësit menduan për tiparet e personalitetit të vetes dhe miqve të tyre.

Studimi zbuloi se për secilin pjesëmarrës, veprimtaria e kombinuar e trurit e miqve të tyre që i vlerësonin ata, ngjante shumë me aktivitetin e tyre të trurit.

Kjo sugjeron që mënyrë për të perceptuar me saktësi një person tjetër, përfaqësimi juaj nervor i atij personi - modelet tuaja të veprimtarisë së trurit për identitetin e tyre - duhet të përputhen në thelb me modelin në trurin e personave kur ata po mendojnë për veten e tyre, tha Wagner.

Studiuesit vërejnë, megjithatë, që të dhënat e tyre sugjerojnë vetëm një gjë të tillë, pasi analiza u përqëndrua në marrjen e modeleve të trurit të të gjithë miqve të një personi dhe mesataren e tyre së bashku, një qasje që zakonisht merret në hulumtimet e personalitetit jo-fMRI kur krahasohen gjykimet e konsensusit të miqve të njëri-tjetrit.

Në disa mënyra, kjo nuk është për t'u habitur, tha Chavez.

"Secili prej miqve tuaj mund të shohë një anë pak më ndryshe nga ju. Kur i bashkoni të gjithë, është një përafrim më i mirë në atë se si e keni parë veten, sesa çdo person individualisht", tha Chavez.
Previous Post Next Post