Studiuesit infektojnë qëllimisht njerëz me Virus të Gripit dhe më pas i paguajnë

Studiuesit infektojnë qëllimisht njerëz me Virus të Gripit dhe më pas i paguajnë
 Pranohet gjerësisht që gripi dhe shuma e simptomave të pakëndshme që vijnë me të duhet të shmangen me çdo kusht.

Por disa njerëz vetëmohues janë regjistruar për të marrë infeksionin me vetëdije në mënyrë që të paguhen.

Shkencëtarët nga Instituti Kombëtar i Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive të SHBA-ve po infektojnë subjekte me grip A (virusi famëkeq H1N1, i cili ka shkaktuar pandemitë) dhe monitorojnë nga afër simptomat e tyre për të kuptuar më mirë se si funksionon virusi dhe si ta kontrollojnë atë.

Për një shumë deri në 3,300 dollarë, 80 pjesëmarrës të rritur në të katër institucionet kërkimore do të marrin spërkatje në hundë me virusin dhe do të kalojnë të paktën një javë në një strukturë spitalore derisa të mos ta kenë më virusin - domethënë të mos jenë potencialisht të aftë për të infektuar njerëzit e tjerë.

Ndërsa vullnetarët kolliten, qetësohen, flenë gjumë dhe dridhen, studiuesit shpresojnë të mbledhin të dhëna se si nivelet e antitrupave para gripit ekzistues do të ndikojnë në kohëzgjatjen dhe ashpërsinë e simptomave të gripit të pjesëmarrësve.

Studimi vazhdon tani deri në maj (fundi i gjatë i një sezoni tipik të gripit) në njësitë e kërkimit të vaksinave në SHBA në Universitetin e Maryland, Baltimore, Qendra Universitare e Saint Louis për Zhvillimin e Vaksinave në Misuri, Universiteti Duk në Karolinën e Veriut dhe Qendra Mjekësore për Fëmijët Cincinnati të Ohio.

Gripi mund të jetë fatal

Të kuptuarit se si vepron gripi është thelbësore për ta mposhtur atë: Qendrat e SHBA-ve për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve vlerësojnë se 36.400 deri 61.200 njerëz vdiqën nga gripi në Shtetet e Bashkuara midis tetorit 2018 dhe maj 2019, dhe më shumë se gjysmë milioni njerëz u shtruan në spital.

Gripi mund të kthehet në vdekjeprurës kur ka infeksione të tjera të përfshira, kur përkeqëson një gjendje tjetër shëndetësore ose kur ka një përgjigje dërrmuese imune ndaj infeksionit. Është i lidhur me komplikime serioze përfshirë pneumoni, sulm në zemër dhe sepsë.

Megjithëse vaksinat vjetore të gripit nuk janë të paqëndrueshme - shkencëtarët dhe mjekët nuk mund të jenë të sigurt se cila shtresë do të mbretërojë në çdo sezon të gripit - ato janë mënyra më e mirë për të shmangur infeksionin dhe për të ndaluar përhapjen e tij. Të infektuarit nga gripi mund ta trajtojnë atë me ilaçe antivirale që shkurtojnë kohëzgjatjen dhe ashpërsinë e tij.
Previous Post Next Post