Ndryshimet mes Dashurisë Romantike dhe Lidhjes Dashurore

çift duke u puthur natën
 
 Ka shumë lloje të ndryshme të dashurisë që ne i përjetojmë gjatë gjithë jetës. Lloji i dashurisë që kemi për prindin nuk është i njëjtë me atë që kemi me partnerin. Por ajo që shumë njerëz mund të mos e kuptojnë është se gjithashtu mund të përjetojmë lloje të ndryshme të dashurisë gjatë një marrëdhënie të vetme, dhe në fakt, ndërsa një marrëdhënie përparon, kjo është saktësisht ajo që duhet të ndodhë.

Kur njerëzit flasin për "dashurinë", ata flasin për një dashuri romantike. Ata flasin për risinë, nervat, shkëlqimin e një personi të ri i cili, ndoshta, ndoshta nuk do të angazhohet për ju. Ky është një nga parimet thelbësore të dashurisë romantike: bazohet në dëshirë, jo në të pasurit. Ajo që e bën objektin e dëshirës kaq tërheqëse është se ato nuk janë ende plotësisht tuajat, dhe kështu që përpiqeni t'i "fitoni". Ata janë akoma misterioz, dashuria e tyre vjen në valë ose lë të kuptohet, dhe kështu ju merrni një lloj vizioni tunel në të cilin gjithçka tjetër është e eklipsuar.

Në dashurinë romantike, marrëdhënia është e ndërtuar shumë në reaksionet kimike dhe përputhshmërinë e nivelit të sipërfaqes. Vlerësimi juaj i parë për një partner romantik do të jetë i shkurtër: a jeni tërhequr prej tyre, dhe a keni aq të përbashkët sa të mund të kalonit një periudhë kohe së bashku? Përtej kësaj, ju gjithashtu do të interesoheni për një pjesë të vlefshme të tyre: ndoshta është pamja e tyre e mirë, mbase është muzika që ata luajnë, ndoshta është mënyra se si ata shoqërohen me të tjerët. Sido që të jetë, do të ketë diçka që ata e shohin si "rezervë të lartë", diçka që dëshironi ta keni si pjesë të jetës tuaj.

Mashtrimi tjetër i dashurisë romantike është se ajo shpesh mbush një boshllëk. Ka një arsye që disa njerëz bëhen të varur nga disa lloje marrëdhëniesh: reagimi kimik që ndodh në kokën e tyre është i ngjashëm me atë të marrjes së drogës ose stimuluesve të tjerë. Presim që partnerët tanë romantikë të na japin qëllim, siguri dhe kuptim në jetë.

Sidoqoftë, dashuria romantike nuk është lloji i dashurisë mbi të cilën mund të ndërtohet një partneritet gjatë gjithë jetës.

Pas rreth një viti së bashku - megjithëse mund të ndryshojë - dashuria romantike duhet të fillojë të vendoset në dashurinë e lidhjes. Kjo fjalë, "lidhje", ka tendencë të ketë një konotacion negativ, por nuk është ashtu siç mendohet nga shumë njerëz. Dashuria e lidhjes është dashuria që po kërkoni. Është dashuria që përjetoni kur partneri juaj është shoku apo shoqja, i besuari dhe miku juaj më i mirë. Është dashuria që përjetoni kur ndiheni plotësisht të rehatshëm dhe të qetë në praninë e partnerit tuaj.

Dashuria romantike është e zakonshme, dashuria e lidhjes është e rrallë.

Dashuria romantike është e përkohshme, dashuria e lidhjes është afatgjatë.

Dashuria romantike bazohet në atë që nuk keni, dashuria e lidhjes bazohet në atë që bëni.

Louis de Bernières e përshkruan mirë këtë:

 Ka shumë lloje të ndryshme të dashurisë që ne i përjetojmë gjatë gjithë jetës. Lloji i dashurisë që kemi për prindin nuk është i njëjtë me atë që kemi me partnerin. Por ajo që shumë njerëz mund të mos e kuptojnë është se gjithashtu mund të përjetojmë lloje të ndryshme të dashurisë gjatë një marrëdhënie të vetme, dhe në fakt, ndërsa një marrëdhënie përparon, kjo është saktësisht ajo që duhet të ndodhë.

Kur njerëzit flasin për "dashurinë", ata flasin për një dashuri romantike. Ata flasin për risinë, nervat, shkëlqimin e një personi të ri i cili, ndoshta, ndoshta nuk do të angazhohet për ju. Ky është një nga parimet thelbësore të dashurisë romantike: bazohet në dëshirë, jo në të pasurit. Ajo që e bën objektin e dëshirës tuaj kaq tërheqëse është se ato nuk janë ende plotësisht tuajat, dhe kështu që përpiqeni t'i "fitoni" ato. Ata janë akoma misterioz, dashuria e tyre vjen në valë ose lë të kuptohet, dhe kështu ju merrni një lloj vizioni tunel në të cilin gjithçka tjetër është e eklipsuar.

Në dashurinë romantike, marrëdhënia është e ndërtuar shumë në reaksionet kimike dhe përputhshmërinë e nivelit të sipërfaqes. Vlerësimi juaj i parë për një partner romantik do të jetë i shkurtër: a jeni tërhequr prej tyre, dhe a keni aq të përbashkët sa të mund të kalonit një periudhë kohe së bashku? Përtej kësaj, ju gjithashtu do të interesoheni për një pjesë të vlefshme të tyre: ndoshta është pamja e tyre e mirë, mbase është muzika që ata luajnë, ndoshta është mënyra se si ata shoqërohen me të tjerët. Sido që të jetë, do të ketë diçka që ata e shohin si "rezervë të lartë", diçka që dëshironi ta keni si pjesë të jetës tuaj.

Mashtrimi tjetër i dashurisë romantike është se ajo shpesh mbush një boshllëk. Ka një arsye që disa njerëz bëhen të varur nga disa lloje marrëdhëniesh: reagimi kimik që ndodh në kokën e tyre është i ngjashëm me atë të marrjes së drogës ose stimuluesve të tjerë. Presim që partnerët tanë romantikë të na japin qëllim, siguri dhe kuptim në jetë.

Sidoqoftë, dashuria romantike nuk është lloji i dashurisë mbi të cilën mund të ndërtohet një partneritet gjatë gjithë jetës.

Pas rreth një viti së bashku - megjithëse mund të ndryshojë - dashuria romantike duhet të fillojë të vendoset në dashurinë e lidhjes. Kjo fjalë, "lidhje", ka tendencë të ketë një konotacion negativ, por nuk është ashtu siç mendohet nga shumë njerëz. Dashuria e lidhjes është dashuria që po kërkoni. Është dashuria që përjetoni kur partneri juaj është shoku apo shoqja, i besuari dhe miku juaj më i mirë. Është dashuria që përjetoni kur ndiheni plotësisht të rehatshëm dhe të qetë në praninë e partnerit tuaj.

Dashuria romantike është e zakonshme, dashuria e lidhjes është e rrallë.

Dashuria romantike është e përkohshme, dashuria e lidhjes është afatgjatë.

Dashuria romantike bazohet në atë që nuk keni, dashuria e lidhjes bazohet në atë që bëni.

Louis de Bernières e përshkruan mirë këtë:

Dashuria është një çmenduri e përkohshme, shpërthehet si vullkanet dhe më pas zhytet. Dhe kur largohet duhet të merrni një vendim. Duhet të kuptoni nëse jeni ndërthurur aq shumë sa është e pakonceptueshme që të duhet të ndaheni ndonjëherë. Sepse kjo është ajo që është dashuria. Dashuria nuk është frymëmarrje, nuk është eksitim, nuk është shpallja e premtimeve të pasionit të përjetshëm. Kjo është thjesht të qenit të dashuruar, që çdo budalla mund të bëjë. Dashuria në vetvete është ajo që mbetet kur të qenit në dashuri është djegur, dhe ky është edhe një art dhe një aksident me fat. Ata që me të vërtetë dashurojnë kanë rrënjë që rriten drejt njëri-tjetrit nëntokë, dhe, kur të gjitha lulet e bukura kanë rënë nga degët e tyre, ata zbulojnë se ato janë një pemë dhe jo dy.

Shumë njerëz bëjnë angazhime të përjetshme bazuar në dashurinë romantike, dhe e kanë të vështirë kur ndahen dhe zbulojnë se dashuria e lidhjes nuk është aq e fortë sa shpresonin.

Ndërsa të dy llojet e dashurisë janë të rëndësishme, dhe secila i shërben qëllimit të caktuar, është e rëndësishme që të prisni të shihni nëse ju dhe partneri juaj i keni të dyja.

Partneri juaj duhet të jetë miku dhe dashnori juaj më i mirë. Personi që ju "doni" por që nuk do të angazhohet për ju është dashuria juaj romantike, por jo dashuria juaj e lidhjes. Personi me të cilin jeni në një marrëdhënie të rehatshme, por kurrë nuk ndjeni ndonjë shkëndijë ose kimi është një dashuri e lidhjes, jo një dashuri romantike. Do të gjeni secilën në shumë njerëz gjatë gjithë jetës tuaj, por kur të gjeni dikë me të cilin i përjetoni të dyja, do ta dini se keni gjetur të duhurin për ju.
Previous Post Next Post