Arritja e Intimitetit më të Thellë në një Marrëdhënje

Çift në breg të detit
 
 Shumica prej nesh hyjnë në marrëdhënie romantike nga një pozicion i nevojës. Ndihemi të vetmuar; kemi nevojë për shoqëri. Ndihemi të shqetësuar; duam të ndjehemi të sigurt. Ndihemi të paplotë; kemi nevojë të ndihemi të plotësuar. Ndihemi të pasigurt; kemi nevojë të dimë vlerën tonë. Kërkojmë pa vetëdije një person që do të na e plotësojë këtë nevojë - ky person do të na ndihmojnë të mos ndihemi më në atë mënyrën se si u ndjenim nga brenda.

E gjejmë atë person. Ose më mirë, kemi një përvojë momentale - disa javë ose muaj - derisa besojmë se nevojat e mësipërme janë përmbushur. Problemi u zgjidh. Ato ndjenjat e vetmisë, ankthit, paplotësisë, pasigurisë, largohen për një minutë dhe ndiejmë lehtësim të jashtëzakonshëm. Jeta jonë më në fund duket dhe ndihet si ajo që ne kemi dëshiruar prej kohësh, dhe e vendosim në atë mënyrë.

Pastaj gjërat shkojnë shumë keq.

Pjesën më të madhe të kohës, gjërat shkojnë gjithnjë e më keq me kalimin e kohës. Ky person tjetër nuk është më në dispozicion ndonjëherë dhe ndihemi sërish të vetmuar. Ata kanë çështjet e tyre ose sillen në mënyra që nuk e marrin ndjenjën tonë seriozisht. Ata ndalojnë përqendrimin e gjithë vëmendjes së tyre tek ne dhe ne fillojnë të ndihemi të pasigurtë përsëri.

Shumica prej nesh i përgjigjen këtyre përvojave me lëndime. Ekziston një ndjenjë e privimit që rritet, dhe ne i përgjigjemi me zemërim, ankesë ose tërheqje. Argumentet ndodhin, por shpesh ka më shumë shtrembërim dhe varësi emocionale si një mënyrë për të provuar për ta menaxhuar atë - ne përpiqemi ta bëjmë veten personin e përsosur në mënyrë që të përftojmë atë ndjenjë përsëri. Ndonjëherë ekziston veprimi, manipulimi, refuzimi dhe përpjekja për të kontrolluar. Kjo mund të ndodhë brenda një muaji apo mund të ndodhë gjatë shumë viteve, por përfundimisht lidhja fillon të zhbëhet.

Po sikur të hyjmë në një marrëdhënje në një mënyrë të ndryshme?

Po sikur nuk do të kishim nevojë për një marrëdhënie? Po sikur të punonim në përmbushjen e të gjitha këtyre nevojave të frikshme? Po sikur të mbështeteshim tek vetmia derisa të bëheshim të lumtur në kompaninë tonë. Nëse do ta mbanim veten me dashuri kur ndihemi të shqetësuar derisa të mund të ndihmonim veten të ndihemi përsëri të sigurt. Nëse do të ishim të sigurt në vetëvete dhe do të zhvillonim lidhjen tonë shpirtërore për të mësuar një përvoje më të thellë të plotësisë.

Atëherë, cili do të ishte qëllimi i marrëdhënies? Nëse unë hyj në një marrëdhënie pa nevojë për të, atëherë unë hyj në të sepse kam kimi të madhe me dikë dhe për shkak se ai person më intereson - kam kënaqësi me të, jam i intriguar prej tyre, më pëlqen. Unë dua t'i njoh më thellë - për të zbuluar se kush janë, si mendojnë, cilat janë vlerat e tyre - çfarë është e rëndësishme për ta. Jam i interesuar se kush janë dhe cilët do të bëhen

Nga ky këndvështrim, unë jam i përqendruar në zbulimin se kush është personi tjetër. Nuk kam nevojë që ata të jenë apo të sillen në një mënyrë e caktuar - unë dua të di se kush janë ata thellë dhe ndjenjat e mia për ta janë të bazuara në ta. Gjithashtu - sepse nuk kam frikë të humbas diçka që nuk mund të zëvendësohet - u tregoj gjithçka për veten dhe çfarë është e rëndësishme për mua. Ne ecim ngadalë, duke marrë kohën tonë për të mësuar se kush është tjetri. Dashuria rritet mes nesh sepse ne e shohim qartë njëri-tjetrin dhe duam ta mbështesim këtë person tjetër në rrugën e tij apo asaj. Ne jo vetëm biem në dashuri, por, më e rëndësishmja, jemi miq.

Nga ky këndvështrim, unë kurrë nuk jam duke u përpjekur për të bindur partnerin tim të jetë dikush që në të vërtetë nuk është për mua. Unë nuk jam duke u përpjekur të frustrohem për të përmbushur ato nevoja që nuk arrihen natyrshëm. Por po mësoj ngadalë se kush është ky person dhe po përshtatem me atë realitet në përputhje me rrethanat. Unë nuk po përpiqem të jem dikush që nuk mund të jemë për të, por i lejoj atij apo asaj të përshtaten me realitetin tim. Ne po e bazojmë nivelin tonë të intimitetit në sa autentik jemi të dy, sa qartë mund ta shohim veten autentike të njëri-tjetrit. Kjo do të na ndihmojë të bëjmë zgjedhje të shëndetshme rreth asaj se sa të përfshirë ne në të vërtetë dëshirojmë të jemi në jetën e njëri-tjetrit. Marrëdhënia do të rritet ose jo varësisht nga e vërteta e asaj që ne të dy duam dhe se kush jemi. Marrëdhënia do të zhvendoset dhe do të transformohet kur të bëhet një shprehje e asaj që është e vërtetë mes nesh, ndërsa ne vazhdojmë të mësojmë dhe qëndrojmë në realitetin e autenticitetit tonë - edhe nëse është e pakëndshme ose përfshin humbje.

Nga ky këndvështrim, marrëdhënia jonë mund të zgjasë ose mund të përfundojë. Ajo mund të bëhet miqësi ose mund të bëhet një partneritet romantik që zgjat një jetë. Çfarëdo që të bëhet, nuk do të jetë nga një përpjekje për ta bërë atë në diçka, por nga një njohuri dhe përvojë e thellë e vetes sonë dhe të tjetrës. Nëse përfundon, do të jetë sepse është e drejtë që të përfundojë, dhe të dy njerëzit janë mjaft të kënaqur me veten për ta pranuar këtë të vërtetë. Nëse thellohet dhe rritet me kalimin e kohës, do bëhet një nga marrëdhëniet më intime që keni njohur ndonjëherë.
Previous Post Next Post