Harrojini dietat, konsumi i vitaminës D lidhet me humbjen e peshës, thekson studimi fundit

Harrojini dietat, konsumi i vitaminës D lidhet me humbjen e peshës, thekson studimi fundit
 
 Suplementet me vitaminë D mund të ndihmojnë në humbje të peshës, sugjeron një studim i kohëve të fundit.

Marrja e suplementeve me vitamina D lidhet me humbjen e peshës, nivele të ulëta të yndyrës të trupit dhe norma më të mira të kolesterolit.

Një nga arsyet për efektin e dobishëm të vitaminës D mund të jetë lidhja e tij me neurotransmetuesin serotonin.

Serotonina mund të ndikojë në çdo gjë, që nga gjumi e tek humori.

Nivelet e larta të vitaminës D gjithashtu mund të pengojnë akumulimin e yndyrës.

Në të kundërt, niveli i ulët i vitaminës D në trup është i lidhur me akumulimin e yndyrës.

Ushqimet që janë të pasura me vitaminë D përfshijnë peshk dhe vezë me vaj, por shumica e njerëzve marrin vitaminë D nga rrezet e diellit përmes lëkurës.

Në lidhje me studimin, 232 të rinj të shëndoshë u ndoqën gjatë një viti.

Gjysmës prej tyre iu dha një shtojcë vitamine D.

Morën një dozë të lartë vitamine D për gjashtë javë dhe pastaj vazhduan me një dozë më të ulët të për pjesën tjetër të vitit.

Niveli tipik i plotësimit të trupit me vitaminë D për një të rritur është rreth 10 mikrogramë në ditë.

Rezultatet treguan se atyre që u ishte dhënë vitaminë D, kishin më pak yndyrë trupore, kolesterol më të ulët dhe një indeks masiv të trupit më të ulët pas një viti.

Profesor Evangelia Charmandari, autore e studimit, tha:

"Këto gjetje sugjerojnë se plotësimi i thjeshtë i vitaminës D mund të zvogëlojë rrezikun që fëmijët e mbipeshë dhe të trashë të zhvillojnë probleme serioze në zemër dhe komplikime metabolike më vonë në jetë."

Profesor Charmandari rekomandon shqyrtimin e testit të vitaminës D:

"Megjithëse këto zbulime fillestare tregojnë se vitamina D mund të përdoret në trajtimin e obezitetit, nuk kemi prova për efektet afatgjata të marrjes së suplementeve, veçanërisht nëse nuk ka defiçite të vitaminës D.

Megjithatë, nëse fëmija juaj është mbipeshë ose obez unë ju rekomandoj që të konsultoheni me mjekun tuaj të kujdesit parësor për këshilla dhe të konsideroni që të testohen nivelet e vitaminës D të tyre." 
Previous Post Next Post