Bazat e psikologjisë për mësuesit e Notit dhe prindërit

Bazat e psikologjisë për mësuesit e Notit dhe prindërit
 
 Nuk është e thënë të jeni një psikolog ekspert për të kuptuar se ne si qenie njerëzore kemi më shumë gjasa të përsërisim një eksperiencë të këndshme sesa një përvojë të pakëndshme. Fatkeqësisht për disa, një eksperiencë e tentativës për të notuar mund të jetë tronditëse, ndërsa për të tjerët mund të marrë një formë ngurrimi ndaj një udhëtimi drejt të panjohurës, duke çuar kështu në frikën nga mbytja pa marrë parasysh ndonjë përvojë të mëparshme. Megjithatë, shumica e fëmijëve dhe të rriturve përshtaten dhe kënaqen duke notuar, sepse i gjithë udhëtimi në të panjohurën është bërë pa dyshim, në mënyrë të këndshme. Në këtë stinë të verës është e rëndësishme kryesisht për prindërit që të eksplorojnë e të zgjerojnë njohuritë rreth mësimit të notit, por kjo vlen kryesisht për ata që duan të bëhen mësues noti. 

Pra, pika fillestare është eliminimi i frikës dhe hezitimit, por kjo kërkon durim, mirëkuptim dhe diferencim. Kjo tolerancë udhëhiqet kryesisht nga fakti i fortë se njeriu i parë në kontekstin e kafshshës nuk i përket ujit. Ka dëshmi se foshnjat mund të zhyten dhe notojnë vetëm në ujë, por nuk mund të qëndrojnë aty shumë minuta, pasi njeriu nuk është amfib. Megjithatë, ndërsa njeriu formohet në barkun e nënës, në një lëng, dhe procesi i evolucionit që sugjeron se njeriu ka origjinën nga deti, a mundet njeriu të përshtatet natyrshëm me të qenit në ujë? Dëshmitë konfirmojnë se ai mund të përshtatet në një farë mase; edhe pse jo në mënyrë amfibe. Notarët e sinkronizuar me mënyrën se si kryejnë rutinat e tyre, siguron një shembull të përsosur të njeriut që përshtatet me ujin. Kjo hap një pikë të rëndësishme debati. A vjen natyrshëm mësimi për të notuar apo mësohet? Për të thjeshtuar, a munden të notojnë natyrshëm pas kohës së mjaftueshme në ujë apo aftësitë e të notuarit duhet të mësohen? Përgjigjja është se aftësia duhet të mësohet në një sasi të mjaftueshme të kohës në ujë në mënyrë që njeriu të përshtatet.

Mësuesit e notit mund të paraqesin dëshmi të situatave ku nxënësit hezitojnë të fillojnë, por deri në fund të mësimit të parë ose të dytë, ata kryejnë performanca të kënaqshme. Nga ana tjetër ka studentë që duken të kënaqur dhe të lumtur për të hyrë në ujë pas një numri mësimesh, por ende nuk kanë aftësi dhe besim për të fituar nxitjen për të notuar. Në mënyrë që të arrijmë në rrënjë të këtij problemi, duhet të shohim nga afër mënyrën se si e perceptojnë thellësinë.

Në fillim të viteve gjashtëdhjetë, dy psikologët Gibson & Walk krijuan një aparat të quajtur shkëmb vizual me njërën anë të cekët dhe anën tjetër të thellë. Përafërsisht tridhjetë e dy foshnje të moshës midis gjashtë dhe katërmbëdhjetë muajsh u thirrën nga të dy anët e shkëmbit nga nënat e tyre. Asnjë nga foshnjat nuk u ankua në anën "e thellë" edhe pse nuk kishte asnjë problem mbi anën e cekët. Megjithatë, eksperimenti nuk është përfundimtar në atë se vetëm tridhjetë e dy foshnja kanë marrë pjesë, nga vetëm një kulturë dhe nuk kishte të dhëna për një moshë kur fëmijët ishin në gjendje të kalonin anën e thellë duke përdorur shkëmbin vizual.

Ndërkohë, nëse e marrim eksperimentin me vlerë nominale, mund të konkludojmë se është studenti që është në ngarkim për të mësuar dhe jo mësuesit. Foshnjat nuk do mund të dilnin sipër anës së thellë në shkëmbin vizual, që do të thotë se një student do të notojë ose do të fitojë një aftësi kur ata të jenë gati për të, jo kur ne mendojmë se ato duhet të jenë. Me përshtatjen e ndjeshmërisë për të na lejuar të tolerojmë këtë, ne jemi në gjendje të lëvizim përpara në praktikat e pishinave.

Kjo mund të jetë një arritje për disa, thjesht për të hyrë në ujë, por një herë në ujë, ky perceptim thellësie nuk zhduket menjëherë në asnjë moshë dhe është vazhdimisht në mendjen e nxënësit, pra frika nga fundosja dhe më pas mbytja. Kjo është arsyeja pse të gjitha klasat fillestare të notit duhet të zhvillohen në ujë të cekët sa duhet në mënyrë që fillestarët të qëndrojnë të qetë jo më thellë se një nivel uji midis belit dhe vetëm nën nivelin e shpatullave. Kur pastaj përparojmë dhe prezantojmë aftësitë tona mund të thyejmë këtë pengesë të madhe psikologjike për fillestarin duke e ditur se tani mund të ulin këmbët e tyre në fund dhe të marrin këshilla. Asnjëherë mos e vendosni nxënësin në një pozicion që ai ose ajo mund të dështojë (Whiting 1970).

Kjo përfshin këmbët jashtë dhe në fund në fazat fillestare për të siguruar të gjithë nxënësit që po mësojnë në zonën e tyre të rehatisë. Një ide e mirë si fillim është për ata që thjesht të ndërmarrin disa hapa, në drejtime të ndryshme për t'u ndjerë të sigurtë me ata mund t'i ndjejnë këmbët në pjesën e poshtme. Pastaj në fazat e vogla progresive duhet të mësohen të kalojnë fazën e fytyrës në ujë dhe ata që guxojnë, gjithmonë të mbajnë dorën tek hundët. Pastaj, përpiquni t'i bëni të vizatojnë forma dhe emra në ujë me hundët e tyre. Tani, bëjeni me duart prapa! Le të provojmë si një nëndetëse. Një dorë prapa shpinës tjetrën lart, të bërë grusht. Ky është periskopi, përkulni gjunjët kokën plotësisht poshtë, - po shkoni poshtë. Ngrihuni menjëherë. Tani dua që ju të bëni pesë flluska; kokë poshtë plotësisht në çdo flluskë, mbështillni krahët, tani bëhuni në çifte dhe lereni partnerin të llogarisë flluskat tuaj.

Ka dy teori të përgjithshme që përpiqen të kapërcejnë frikën e fobive të tyre "Desensitizim sistematik" ose "Përmbytje". Përvoja e brezit të vjetër mund të kujtojë këtë të fundit kur "mësuesi" ju uli në anën e pishinës, erdhi tek ju dhe me një shtytje të vogël, ratë brenda të dy! Ju më pas duhet të përballeni me frikën "kokë". Ka dëshmi se funksionon dhe është më e shpejtë se e para, por për shumicën kjo qasje është e padëshirueshme dhe e rrezikshme.

Tani besohet se në europë kryesisht të gjitha programet e mësimdhënies së notit bazohen në një lloj të metodës së Sistemit të Desensitizimit, ku nxënësi përshtatet me aftësitë me hapa të vegjël dhe të menaxhueshem, në mënyrë që të mund të lëvizë gradualisht ndaj frikës, të përshtatet dhe ta eliminojë totalisht atë. Të gjitha shumë mirë në teori, por si e bën mësuesi këtë të ndodhë në praktikë?

Ashtu si të gjitha situatat e të mësuarit, shkalla e të mësuarit me individë ndryshon në mënyrë të konsiderueshme. Një nga përkufizimet më të zakonshme të mësimit është se "mësimi është një ndryshim relativisht i përhershëm në sjellje si rezultat i një përvoje." (Hardy & Heyes1984).

Sa më shumë mundësi që i ofrohet një fëmije gjatë rrjedhës së lojës, aq më shumë ka gjasë që të përfshihet në mësimin e ri "(Fontana D 1995) Alman shton se loja kreative është si një pranverë që fllushet nga brenda një fëmije. (2019)

Megjithatë, loja duhet të përdoret saktë, që do të thotë se duhet të jetë krijuese. Nëse përdoret në mënyrë efektive, nxënësi - qoftë fëmijë apo i rritur - nuk do të kuptojë se të mësuarit do nxisë një stimul sekondar. Premisa e lojës së Fontanës bazohet në praktikat e Kushtëzimit Klasik ku përforcimi paraqitet përpara stimulit të kushtëzuar. Do ta ilustrojmë këtë në një rast studimor.

Një e moshuar në Kanada, e quajtur Marie, i cili kishte mësuar të notonte në moshën 84 vjeçare. Kishte një fobi të madhe, që kur Marie ishte duke u mbytur në një lumë kur ishte adoleshente. Ajo që e nxiti për të notuar ishte futja e një stimul të ri për të zëvendësuar stimulin e pakontrolluar duke qenë paaftësia e saj për të notuar. Vajza e saj e përfshiu në një program të përshtatshëm "aqua fit" (që lidhet me ujin). Më parë vajza e saj dhe shoqja e saj kishin qenë në programin "aqua" dhe ndërsa bisedonin rreth të mirave, kështu që Maria e kuptoi ishte diçka me dobi për të, kështu që edhe ajo shkoi në aqua fit. Ndryshimi, relaksimi ishte i papajtueshëm me frikën dhe prandaj, Marie filloi gradualisht të mësojë të notonte. Megjithëse Maria ishte 84 vjeç, ajo ishte tema e lojës, e cila reagojë në mënyrë të kontrolluar - aftësinë e saj për të notuar. "Loja" në rastin e Maria ishte aqua fit.

Ajo që u mor në konsideratë edhe në këtë rast studimi ishte përshtatja e disa formave të terapisë relaksuese. Bazohet në punën e hershme të Wolpe dhe Eysenck H (1958). Është projektuar për të zëvendësuar stimujt fobikë me një përgjigje të re që nuk përputhet me frikën. Maria pa dyshim mësoi në një "zonë rehatije" në procesin fillestar të të mësuarit, të cilën ajo e kuptonte qartë si bazë, por nëse studentët janë vazhdimisht në këtë fushë mësimi, do të jenë statik. Për të arritur rezultatin e dëshiruar me fillestarët, mësuesit duhet t'i nxjerrin jashtë zonës së tyre të rehatisë në mënyrë që sinapet në tru të bashkohen së bashku për të krijuar inercinë. Si ta arrijmë këtë? Duke aplikuar "Desensitization sistematike" siç përshkruhet, e cila do të jetë më efektive kur plotësohet me Kushtëzimin Klasik.

Si të përdorim "shpërblimin"? Ka shpërblime të dukshme: shënjat, afishet dhe certifikatat janë disa shembuj, por më i rëndësishmi është, shpërblimi i qëllimit serioz. Për çdo veprim të kryer nga fillestari ka një pasojë. Kjo mund të rezultojë në një gjë të padëshiruar dhe megjithëse gabim në sytë e mësuesit është bërë një përpjekje e vërtetë në aftësitë. Një mësues i zoti do përdorë disa mënyra se si ta bëjë të paditurin, të dalë në një rezultat të dëshiruar.

Ndërkohë, mund të përdorni sa më shumë ri-zbatime që dëshironi në një mësim, por ato mund të zhduken shpejt nëse mësuesi nuk mund t'i zbatojë ato në mënyrë korrekte për qëllimin e objektivitetit. Shpërblimi dhe përforcimi më i madh është që studenti të jetë aq i/e gëzuar, sa që me zor të presë mësimin e ardhshëm.
Previous Post Next Post