Gjendet kura SIDËS tek minjtë, mund të vijë rradha e njerëzve, thonë shkencëtarët

Gjendet kura SIDËS tek minjtë, mund të vijë rradha e njerëzve, thonë shkencëtarët
 Hulumtuesit thonë se kanë hequr HIV-in nga ADN-ja e minjve, një arritje që shkencëtarët thonë se mund të jetë një hap i hershëm drejt një kurimi për njerëzit.

Ky përparimi, i detajuar më parë gjatë kësaj jave në një studim të kredituar nga më shumë se 30 shkencëtarë nga Universiteti Temple dhe Universiteti i Nebraskës, u bë i mundur nga një ilaç antiviral në kombinim me mjetin e quajtur CRISPR që mund të reduktojë gjenet. Hulumtuesit eliminuan HIV në nëntë nga 23 minj që u modifikuan në mënyrë që sistemet e tyre imune të imitonin më mirë ato të njerëzve.

Provat klinike për komponentin e reduktimit të gjeneve të shërimit mund të fillojnë që në vitin e ardhshëm tek njerëzit në SHBA, nëse Administrata e Ushqimit dhe e Ilaçeve i miraton ato, tha Kamel Khalili, një nga studiuesit më të rëndësishëm të studimit. Por ai dhe ekspertë të tjerë të VIH theksuan se ka një hendek të madh shkencor nga që të kalohet nga suksesi tek minjtë tek suksesi i njerëzve.

"Ne e dinim se çfarë duhej të bënim, por teknologjia nuk ishte e disponueshme", tha Khalili për The Washington Post, duke theksuar se ai dhe ekipi i tij kishin pritur një mjet si CRISPR për të luftuar një virus që "bëhet pjesë e strukturës së kromozomeve tona". Me redaktimin e gjeneve, më në fund një realitet. "Rezultati ishte i mahnitshëm" tha ai më tej.

Sapo vdekjeprurëse, HIV tani mund të menaxhohet me një trajtim të quajtur terapi antiretrovirale. Terapia vetëm e mban virusin nën kontroll; pa ilaçe të vazhdueshme, virusi shpejt do të prishë aftësinë e një pacienti për të luftuar sëmundjen. HIV infekton 37 milion njerëz në mbarë botën, sipas të dhënave të fundit nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, dhe vetëm rreth 22 milion prej atyre njerëzve marrin terapi antiretrovirale. Rreth 1 milion njerëz vdiqën nga çështjet e lidhura me HIV në vitin 2017, sipas OBSH.
Previous Post Next Post