Truri dhe trupi i meshkujve ndryshon kur bëhen Baballarë

baba me dy fëmijët e tij
Baba me dy foshnjat e tij
 Nga Ana Maçin për Nju Jork Tajms

 Si një antropolog që studion atësinë njerëzore në Universitetin e Oksfordit, kam luftuar kundër një besimi të përhapur dhe thellësisht të rrënjosur midis baballarëve: se për shkak se trupat e tyre nuk i janë nënshtruar ndryshimeve të panumërta biologjike të lidhura me shtatzëninë, lindjen dhe ushqyerjen me gji, nuk janë si biologjikisht dhe psikologjikisht të rëndësisë primare, si kujdestaria e grave.

Si rezultat, ata ndjehen më pak të sigurt dhe vënë në dyshim aftësitë e tyre për prindërit: A do të jenë prindër të mirë? A do të lidhen me foshnjat e tyre? Si do ta dinë ata se çfarë duhet të bëjnë?

Si përvojat e mia personale dhe profesionale diktojnë, ideja se baballarët janë biologjikisht "më pak të përgatitur" për prindër nuk ka gjasa të jetë e vërtetë. Pjesa më e madhe e rolit të prindërimit nuk është instinktive për askënd. (Mbaj mend kurbën e pjerrët të të mësuarit të atyre ditëve të para të amësisë - duke mësuar se çfarë do të thoshte secila nga qarqet e fëmijës tim, duke zotëruar ndryshimin e shpejtë të pelenave dhe duke manipuluar me sasi të mëdha të pajisjeve të nevojshme vetëm për të kaluar derën.)

Dhe ndryshimeve biologjike të baballarëve nuk kuptohen aq mirë sa ato të nënave, shkencëtarët po fillojnë të zbulojnë se burrat dhe gratë i nënshtrohen ndryshimeve hormonale dhe trurit që paralajmërojnë këtë tranzicion kyç në jetën e prindërve.

Në thelb, të jesh baba është një fenomen biologjik si të jesh një nënë.

Testosteroni duket se ulet ndjeshëm

Merr testosteronin, hormon stereotipik "mashkull" që luan role të rëndësishme në zhvillimin e fetusit mashkullor dhe pubertetin. Testosteroni është kryesisht përgjegjës për motivimin e burrave për të gjetur partnerë dhe, studimet sugjerojnë, meshkujt me nivele më të larta të testosteronit priren të jenë më tërheqës ndaj bashkëshorteve të mundshme. Por të jesh një baba i suksesshëm njerëzor do të thotë të përqendrohesh në brendësi të familjes dhe t'i rezistosh përpjekjes për të kërkuar një partner tjetër. Pra, ekspertët besojnë, njerëzit kanë evoluar duke sakrifukuar testosteronet.

Në një studim pionier pesëvjeçar të botuar në vitin 2011, për shembull, Dr. Lee Gettler, Ph.D., një antropolog amerikan, studioi një grup prej 624 burra të vetëm dhe pa fëmijë në Filipine nga 21 deri në 26 vjeç. Dr. Gettler zbuloi se ndërsa të gjithë njerëzit në studim përjetonin norma normale ulje të lidhura me moshën në testosterone, 465 burrat që u bënë baballarë gjatë asaj periudhe pesëvjeçare përjetuan një rënie më të rëndësishme - mesatarisht 34 përqind (kur u matën natën) - sesa ata që mbetën vetëm ose pa martuar.

Globalisht, studimi pas studimit - duke përfshirë gjetjet e mia të pabotuara në Mbretërinë e Bashkuar - janë gjetur rezultate të ngjashme, duke vënë në dukje se kjo ulje e testosteronit mund të ndodhë pak para dhe menjëherë pas lindjes së fëmijës së parë të një burri. Dhe ndërsa nuk është e qartë saktësisht se çfarë e bën këtë rënie, Dr. Gettler tha se rezultatet e tij paraprake sugjerojnë se më dramatike është rënia, efekti më i madh që duket se ka në sjelljen e kujdestarisë së një njeriu. "Ne gjetëm se nëse baballarët e rinj kishin testosterone në nivele më të ulët një ditë pas lindjes së foshnjave të tyre." tha Dr. Gettler, "ata bënë më shumë punë përkujdesëse dhe detyrat familjare që kishin lidhje me foshnjat muajt më vonë".

Ndërsa lajmet për këtë rënie të testosteronit shpesh përshëndeten me rënkimet e dorëheqjes nga burrat, - zgjidhin atësinë dhe zgjedhin rrugën për rënie, mendojnë - disa studime kanë sugjeruar që sa më i ulët testosteroni i një burri, aq më shumë ka gjasa që të çlirojë shpërblimin kryesor dhe hormonet lidhëse, domethënë oksitocinë dhe dopaminën, kur ndërveprojnë me fëmijën e tij. Prandaj, kujdesi për fëmijën tuaj prodhon jo vetëm një lidhje të fortë, por një shpërblim neurokimik, duke nxitur ndjenjat e lumturisë, kënaqësisë dhe ngrohtësisë.

Trurit duket se ndryshon

Truri gjithashtu duket se i nënshtrohet ndryshimeve strukturore për të siguruar që baballarët shfaqin aftësitë kryesore të prindërimit. Në vitin 2014, Dr Pilyoung Kim, Ph.D., një neuroscientist zhvillimor në Universitetin e Denverit, vendosi 16 baballarë të rinj në një makineri M.R.I.: një herë midis dy deri katër javëve të jetës së fëmijës së tyre, dhe përsëri në mes të 12 dhe 16 javëve. Dr Kim zbuloi ndryshime truri që pasqyronin ato që më parë shiheshin në mamatë e reja: Disa zona brenda pjesëve të trurit të lidhura me lidhjen, ushqyerjen, ndjeshmërinë dhe aftësinë për të interpretuar dhe reaguar në mënyrë të përshtatshme ndaj sjelljes së një fëmije kishin më shumë lëndë gri dhe të bardhë midis 12 dhe 16 javëve se sa midis dy dhe katër javëve.

Dr. Kim beson se kjo përmbledhje e trurit pasqyron një ngritje të aftësive të lidhura me prindër - të tilla si edukimi dhe kuptimi i nevojave të fëmijës suaj - dhe kurba e pashmangshme e mësimit të pjerrët që të dy, mamatë dhe baballarët e rinj duhet të kapërcejnë. Në veçanti, për shkak se burrat nuk përjetojnë rëniet hormonale që shoqërojnë shtatzëninë dhe lindjen e fëmijës, "të mësosh se si të lidhesh emocionalisht me foshnjat e tyre mund të jetë veçanërisht një pjesë e rëndësishme e të qenit babai". "Ndryshimet anatomike në tru mund të mbështesin përvojën graduale të prindërve përgjatë shumë muajve."

Por ndërkohë qoftë nënat e reja edhe etërit e rinj tregojnë shfaqin aktivizim në rajonet e trurit të lidhura me ndjeshmërinë dhe kuptimin e gjendjes emocionale të fëmijës së tyre dhe qëllimeve të sjelljes, një studim i vitit 2012 nga neuroshkencëtarët në Universitetin Bar-Ilan në Izrael sugjeroi që pjesët e trurit që ndriçojnë janë shumë të ndryshme për çdo prind. Për nëna, rajonet më afër qendrës të trurit - që u mundësojnë atyre të kujdesen, ushqejnë dhe zbulojnë rrezikun - ishin më aktive. Por për baballarët, pjesët që shkëlqenin ishin të vendosura në sipërfaqen e jashtme të trurit, ku ulen funksione njohëse më të vetëdijshme, të tilla si mendimi, orientimi i qëllimit, planifikimi dhe zgjidhja e problemeve.

Dr Shir Atzil, Ph.D., psikologu që udhëhoqi studimin, beson së bashku me Dr. Kim se truri i baballarëve është përshtatur në mënyra të ngjashme por të ndryshme për të siguruar që ata mund të lidhin dhe të kujdesen për foshnjat e tyre, pavarësisht duke mos i lindur. Që do të thotë se të dy, qoftë nënat dhe qoftë baballarët, janë shumë të rëndësishëm për të "shfaqur nivele të ngjashme të motivimit dhe përshtatjes me foshnjën", tha Dr. Atzil.

Përtej kësaj, fushat e ndryshme të aktivizimit të trurit mund të pasqyrojnë një ndryshim në rolin dhe bashkangjitje të ndryshme, por po aq të forta, midis nënave dhe baballarëve. Është një klishe që fëmijët drejtohen tek Mami për një përqafim kur lëndohen, ndërsa babai është prindi "argëtimit". Por dëshmitë tregojnë se nënat dhe baballarët marrin "shpërblime" të ndryshme neurokimike pas sjelljeve të caktuara prindërore, duke nxjerrë këto ndryshime në stereotipe.

Dr. Ruth Feldman, Ph.D., një neuroshkencëtarë social me seli në Izrael, botoi një studim të 112 nënave dhe baballarëve në vitin 2010 i cili zbuloi se piku i oksitocinës ndodh për gratë kur ushqehenin fëmijët e tyre. Në të kundërt, kulmin për meshkujt ndodhën kur ata morën pjesë në lojëra. Për shkak se truri i fëmijëve të vegjël duket se imiton të njëjtat nivele oksitocine si prindërit e tyre - që do të thotë se ata do të marrin një shpërthim të ngjashëm me oksitocin që ndihet mirë kur luan me babain dhe kur ushqehen nga mami - ata do të kenë më shumë gjasa të angazhohen në atë sjellje pa pushim në mënyrë specifike me atë prind, gjë që është kritike për zhvillimin e tyre. Lufta e përafërt dhe e rrumbullakët jo vetëm çon lidhjet midis babait dhe fëmijës, por gjithashtu luan rol vendimtar në zhvillimin shoqëror të fëmijës.

Natyrisht, ka shumë pyetje që kërkojnë përgjigje në këtë fushë relativisht të re të biologjisë së atësisë. Pas 10 viteve studimi, tani duhet të përsërisim gjetjet tona në grupe më të mëdha dhe më të larmishme. Por kur kam mundësi, u them baballarëve të rinj se evolucioni i ka mbushur ato dobishmëri primare, njëjtë si nënat.
Previous Post Next Post