Telefoni po na 'shkatrron Jetën', ja se si

djalë i shtrirë duke u përpjekur për të kapur telefonin
 Telefoni inteligjent. Gjithkush e ka një të tillë këto ditë. Shumica nuk mund të jetojnë pa këto pajisje. Shumë keq, pasi duket se ne i duam paksa si shumë. Siç e kemi diskutuar edhe më parë, është pothuajse sikur po jetojmë në mes të një murtaje 'zombi' të 'smartphone'. Pse ndodh që ne të gjithë i përdorim aq shumë, por jemi kaq të pavetëdijshëm për dëmin që mund të shkaktojnë në jetën tonë?

Kur është hera e fundit që keni bërë gjumë të mirë natën?

Sa herë keni shkuar në shtrat, vetëm për të kapur telefonin dhe për të filluar kontrollimin e lajmeve, emaileve ose mediave sociale?

vajzë duke fjetur me telefon në dorë

Apo ndoshta doni të bëni një lojë të fundit të lojës që po luanit më parë? Të gjitha këto aplikacione janë duke na e vjedhur gjumin. Kur shkojmë në shtrat, telefonat po ashtu vijnë me ne...

Kemi harruar të komunikojmë ballë për ballë

Shumë kohë më parë, njerëzit bashkëvepronin me njëri-tjetrin përmes komunikimit ballë për ballë. Me intimitetin dhe lidhjet e prodhuara nga ky lloj i kontaktit social, njerëzit ishin në gjendje të lidheshin me njëri-tjetrin dhe të ndërtonin marrëdhënie të forta.

vajzë duke parë telefonin e zgjuar

Ndërkohë, teknologjia është bërë ndërmjetëse në bisedat tona, qoftë përmes postës elektronike, mesazheve tekstuale, ose mediave sociale. Në shumë situata, njerëzit nuk komunikojnë më drejtpërdrejt me njëri-tjetrin. Përdorimi i telefonave të mençur ka qenë i lidhur me vetminë dhe drojën tek individëd. Është e vështirë kur jeni të vetmuar dhe dëshironi komunikime me të tjerët, por jeni shumë të turpshëm për të dalë dhe për të bërë kontakte. Një studim i 414 studentëve të universitetit në Kinë tregoi se sa më i vetmuar dhe i trembur një person ishte, aq më shumë ka gjasa që ai të ishte i varur nga telefoni i tij i mençur.

I kemi harruar faktet?!

Sa herë ka ndodhur kjo me ju: Ju jeni me një grup njerëzish dhe dikush bën një pyetje. Askush nuk e di përgjigjen, kështu që të gjithë fshikullojnë smartfonët e tyre për të parë se kush mund ta gjejë përgjigjen e parë.

telefon inteligjent i hapur tek google

Dikush e ngre zërin, merr vëmendje për aftësitë më të mira në Google për momentin, dhe të gjithë lëvizin. Brenda pak minutash, të gjithë janë në brendi të një teme të ndryshme dhe harrojnë plotësisht përgjigjen ndaj pyetjes së mëparshme. Në të kaluarën, marrja e përgjigjeve ishte punë.


Duhej të gjenim dhe të planifikonim kohën me një ekspert, të shkonim në bibliotekë dhe të lexonim një libër. E gjithë kjo punë na dha një përshtypje të qëndrueshme në mendjet tona dhe e bëri përgjigjen të vështirë për t'u harruar. Këto ditë, informacioni merret aq lehtë saqë nuk është më një aventurë.  Jemi mësuar për t'u mbështetur tek vetja dhe ata me të cilët kemi marrëdhënie, për të kujtuar gjërat, tani i kemi telefonat e mençur tanë me qasje në Internet për të trajtuar çdo temë. Çfarë ndodh, edhe pse, kur jemi të ndarë nga smartfonët tanë dhe ata nuk janë atje për të na ndihmuar kur kemi më shumë nevojë se kurrë nevojë për informacionin?

Ju duket sikur nuk keni më kohë për të bërë gjë?

A ndiheni ndonjëherë sikur nuk keni më kohë? Sikur bota është bërë kaq e zënë saqë është e vështirë të vazhdosh? Sa shumë e përdorni telefonin tuaj inteligjent? Jemi të gjithë lidhur me smartfonët tanë. Këto pajisje të vogla janë të mira për të kapur vëmendjen tonë, duke u siguruar që ata nuk janë kurrë larg prej nesh dhe duke na mbajtur pranë  për çdo përditësim që mund të ofrojnë. Ndoshta përpjekjet tona me menaxhimin e kohës fillojnë me smartfonët tanë.

vajzë duke vënë duart tek veshët

Vazhdimisht duke marrë të gjitha ato pak përditësime nga telefonat tanë dhe pastaj duke pritur dhe duke shpresuar për përditësimin e ardhshëm që lëshon pak dopamine në trurin tonë. Kjo na bën të lumtur dhe të ngazëllyer dhe gjithashtu na mban të kthehemi për më shumë. Duke kërkuar për ato doza dopamine, ne përfundojmë duke shpenzuar më shumë kohë sesa mendojmë në telefonat tanë kur mund të kujdesemi për të gjitha ato gjëra të tjera të shtrenjta për ne.  
Previous Post Next Post