Statinat shkaktojnë çrregullime fatale të sistemit nervorë, sipas studimit

kapakë me statina
  Shumë njerëz marrin statina me qëllim të përmirësimit të shëndetit të tyre, por këto ilaçe vijnë me kaq shumë efekte anësore, sa që nuk ja vlen të merren.

Veç të dhënave të faktuara dhe rolit të tyre në rritjen e rrezikut të diabetit, një arsye tjetër ka dalë për shmangien e këtyre barnave: Mund të shkaktojnë çrregullime vdekjeprurëse të sklerozës amiotrofike laterale (SAL).

SAL është një çrregullim i sistemit nervor që shkakton humbje progresive të fuqisë së muskujve që është e pakthyeshme.

E njohur gjithashtu si sëmundja e Lou Gehrig, ajo shkakton që qelizat nervore brenda kurrizit dhe trurit që kontrollojnë muskujt të vdesin.

Mund të fillojë me dobësi në një këmbë ose në krah dhe në ndryshime të të folurit para se të çojë në dëmtimin e muskujve dhe eventualisht probleme me e lëvizjen, të folurit, të ngrënit dhe të frymëmarrjes. Nuk ka shërim, dhe sëmundja është fatale.

Statins kanë shumë efekte anësore, pak përfitime

Nëse merrni statina, ALS nuk është problemi i vetëm mjekësor për të cilin duhet të shqetësoheni. Gjithashtu kanë qenë të lidhura me një rrezik më të lartë të sëmundjeve të zemrës dhe humbjes së kujtesës.

Efektet më të shpeshta anësore përfshijnë problemet njohëse, lodhjen dhe simptomat e muskujve, ndërsa disa njerëz vërejnë agresion, nervozizëm më të lartë, dhe mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash në gjymtyrët e tyre. Ndërsa synojnë të zvogëlojnë rrezikun nga goditjet ishemike, ato mund të rrisin rrezikun e goditjeve hemorragjike.

Gjithashtu, statinët kanë treguar se dyfishojnë rrezikun e zhvillimit të diabetit. Rreziku është edhe më i lartë tek gratë pas menopauzës, me një studim të mbi 150,000 grave që tregojnë se rreziku i diabetit të këtij grupi rritet me 71 për qind duke marrë statina.

Statinat janë një burim i madh lekësh për mjekët dhe kompanitë farmaceutike, kështu që nuk ka gjasa që recetat do të reduktohen për një kohë të shpejtë, derisa problemet të bëhen më të shpeshta dhe fatale.

Fatmirësisht, shumë njerëz mund t'i shmangin ato duke bërë ndryshime të jetesës që do të përmirësojnë shëndetin e tyre dhe do të sjellin kolesterolin e tyre në nivele më të shëndetshme. Përderisa nuk është aq e lehtë sa marrja e një pilule, përmirësimi i dietës suaj dhe stërvitja e rregullt nuk do të rrisë rrezikun e ALS ose ndonjë sëmundjeje tjetër - në fakt, do të ketë efekt të kundërt.

Hapi i parë është duke shtuar më shumë ushqime të shëndetshme në dietën tuaj që luftojnë kolesterolin. Përqendrohuni në marrjen e shumë acide yndyrore omega 3 dhe fibra, dhe hani ushqime të mia, peshk, arra,  hudhër, të jeshilta.

Mundohuni të rrisni nivelet e aktivitetit fizik, pa marrë parasyshë nëse keni bërë më parë një jetë sedentare. Mundohuni që të bëni një shëtitje pas vaktit të darkës.

Me gati një në çdo katër persona në SHBA, mbi 45 vjeç, që merr statina, është e rëndësishme që të gjithë të jenë të vetëdijshëm për rreziqet që paraqesin këto barna dhe alternativat më të sigurta për uljen e kolesterolit dhe mbrojtjen e shëndetit të zemrës në mënyrë të natyrshme.
Previous Post Next Post