Magjia e Ujit me Xhinxher; Kujdes efektet anësore!

Magjia e Ujit me Xhinxher; Kujdes efektet anësore!
 Filxhan uji me xhinxher
 Uji me xhenxhefil mund të bëhet lehtësisht në shtëpi dhe është një mënyrë e përshtatshme për të konsumuar xhenxhefilin për përfitimet e mundshme shëndetësore. Njerëzit kanë përdorur xhenxhefil për mijëra vjet, si një aromatizues në ushqime dhe një ilaç natyral, për të trajtuar një sërë problemesh shëndetësore, si dhimbje dhe vjellje.

Në këtë artikull do shqyrtojmë përfitimet e mundshme dhe rreziqet e xhenxhefilit, dhe disa nga provat shkencore për këto, si dhe se si të bëjmë ujin me xhenxhefil në shtëpi.

Përfitimet shëndetësore

Edhe pse ka studime që mbështesin përfitimet e mundshme shëndetësore të xhenxhefil, ka kërkime të kufizuara në lidhje me ujin me xhenxhefil në mënyrë specifike. Shumica e studimeve nuk tregojnë nëse pjesëmarrësit që e morën xhenxhefilin në formë kapsule, në ushqim ose e pinë si ujë xhenxhefilin, ose si çaj.

Megjithatë, xhenxhefili mund të jenë i dobishëm për problemet e mëposhtme:

Dhimbje

Uji xhenxhefil mund të ndihmojë në uljen e disa llojeve të dhimbjes. Në një studim që përfshiu 60 të rritur me dhimbje nga migrena, kërkuesit gjetën se përdorimi i xhenxhefilit si një terapi shtesë ishte më mirë se se sa marrja e ilaçeve kundër dhimbjeve.

Të përziera

Njerëzit e kanë përdorur xhinxherin prej kohësh si një trajtim bimor për trajtimin e të përzierave. Në një përmbledhje të vitit 2015, studiuesit shqyrtuan nëntë studime në të cilat njerëzit përdorën xhenxhefil për të trajtuar të përzierat, efektet anësore të kimioterapisë, përzierjes virale dhe sëmundjes në mëngjes. Studimet, megjithëse jo gjithnjë klinikisht të papërshkueshme nga uji, treguan se xhenxhefili redukton premisat për përzierje dhe të vjellura.

Nivelet e kolesterolit

Një studim tek minjtë sugjeron se xhenxhefili mund të reduktojë nivelet e kolesterolit. Minjtë hëngrën një dietë të lartë kolesteroli, e cila rriti kolesterolin e përgjithshëm, trigliceridet dhe lipoproteinat e densitetit të ulët. Hulumtuesit gjetën gjithashtu se ushqyerit shtesë që përmbajnë xhenxhefil tek minjtë penguan kolesterolin e lartë në gjak.

Megjithatë, nevojiten më shumë kërkime për të përcaktuar nëse xhenxhefili do të ketë të njëjtat efekte në nivelet e kolesterolit tek njerëzit.

Kontrolli i sheqerit në gjak

Uji xhenxhefil mund të ndihmojë kontrollin e niveleve të sheqerit në gjak tek njerëzit me diabet tip 2.

Në një studim 12-javor, hulumtuesit ndanë 41 persona me diabet tip 2 në dy grupe. Një grup mori 2 gramë një shtesë pluhur xhenxhefili çdo ditë, ndërsa grupi i dytë mori një placebo. Njerëzit që morën xhenxhefil përjetuan një ulje të ndjeshme të sheqerit në gjak.

Humbje peshe

Në një studim tjetër, studiuesit ndanë 10 burra në dy grupe. Një grup pinte ujë të nxehtë me xhenxhefil pas ngrënies së mëngjesit. Grupi tjetër nuk e bëri. Njerëzit që pinin ujin e xhenxhefilit treguan ndjenja më të mëdha plotësie.

Edhe pse studimi ishte i limituar, ai sugjeron se uji me xhenxhefil mund të ketë një rol në menaxhimin e peshës.

Rreziqet dhe efektet anësore

Pirja e ujit të xhenxhefilit duket të jetë i sigurt për shumicën e njerëzve. Megjithatë, mund të ketë disa situata kur është më së miri të konsultoheni me mjekun e parë.

Sipas Qendrës Kombëtare për Shëndetin Plotësues dhe Integrues (SHBA), ka disa shqetësime se xhenxhefili mund të ndikojë kur shoqërohet me ilaçet e hollimit të gjakut. Edhe pse hulumtimi është i papërfunduar, njerëzit që marrin hollues të gjakut duhet të flasin me mjekun e tyre para se të pijnë ujë me xhenxhefil.

Njerëzit që pinë tej mase ujë me xhenxhefil mund të përjetojnë efekte anësore të lehta, duke përfshirë:

- Gazra
- Dhimbje barku
- Diarre
- Urth

Një studim, i cili përdorte të dhëna nga 1,020 gra, shqyrtoi sigurinë e xhenxhefilit gjatë shtatzënisë. Studiuesit zbuluan se përdorimi i xhenxhefilit gjatë shtatzënisë për të trajtuar të përzierat dhe të vjellurat nuk e rriti rrezikun e:

- Lindjet e frytit të vdekur
- Lindja e parakohshme
- Keqformime lindjeje

Megjithatë, ndonëse asnjë studim nuk ka arritur në përfundimin se xhenxhefili shkakton dëm në shtatzëni, është ende mirë të flisni me një mjek para se të pini ujë me xhenxhefil ndërsa jeni shtatzënë.

Uji me xhenxhefil është në dispozicion si ujë bimor, çaj dhe lëng. Mund të pihet i nxehtë ose i ftohtë.

Përndryshe, një person mund të bëjë në shtëpi ujë me xhenxhefil. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është duke përdorur rrënjë të freskët të xhenxhefilëve, të cilat njerëzit mund t'i gjeni në dyqanet ushqimore.

Një mënyrë e zakonshme për të bërë ujë xhenxhefil është si vijon:

- Grini 1,5 lugë çaji xhenxhefil të freskët
- Zieni 4 gota uji
- Shtoni xhenxhefil në ujë
- Hiqni ujin nga zjarri sapo të nisë të vlojë
- Lijeni xhenxhefilin të pushojë për rreth 5 deri në 10 minuta
- Hiqini copat e xhenxhefilit
- Ftoheni ujin mjaftueshme për ta pirë ose vendosur në frigorifer dhe të pijet i ftohtë
- Xhinxheri ka një shije të fortë. Për disa njerëz, duke shtuar një aromë, si për shembull mjaltë ose - limon, mund të përmirësojnë shijen.
Previous Post Next Post