Sjelljet e këqija që e Plakin Trurin me shpejtësi

Sjelljet e këqija që e Plakin Trurin me shpejtësi
Ilustrim
Nuk është sekret që truri të plaket me trupin. Rënia njohëse dhe të gjitha llojet e çrregullimeve degjenerative mund të zhvillohen kur rriteni. Truri, ashtu si çdo organ tjetër në trup, duhet të ruhet mirë. Nëse nuk e bëjmë këtë, mund të sëmuret - ashtu si çdo pjesë tjetër e trupit.

Ndërsa mosha lalon, komunikimi mes neuroneve mund të bëhet më i dobët. Përveç kësaj, rrjedha e gjaku në tru bëhet më e pakët. Kështu që mund të kemi me më shumë inflamacione. Të gjitha këto çështje kontribuojnë në reduktimin e funksioneve të trurit.

Sjelljet e këqija që e Plakin Trurin me shpejtësi
Ilustrim 
Por ae dini se ka gjëra që mund të bëni për të shpejtuar këtë proces të plakjes? Disa veprime të këqija mund të jenë përgjegjëse për rënien e hershme të aftësive njohëse dhe është e domosdoshme që ju të dini se cilat janë këto veprime, në mënyrë që t'i shmangni ato!

Këtu janë zakonet e këqija që bëjnë që truri të plaket më shpejt:

1. Ju pini tepër alkol
Nëse jeni një pijanec i rëndomtë - ose edhe një i moderuar - mund të dëmtojë hipokampun në trurin tuaj. Kjo pjesë e trurit punon duke ju ndihmuar të mësoni dhe të forconi njohuritë tuaja. Kur keni një orar të rregullt të konsumimit të alkoolit që jua rrit nivelin e alkoolit në gjak prej 0.08% ose më shumë, nuk prodhohen mjaftueshëm qeliza nervore në këtë rajon të trurit.

Kjo nuk do të thotë që kurrë nuk mund të shijoni një gotë verë të arsyeshme me darkë, dhe kjo nuk do të thotë që nuk mund të deheni në raste të rralla ndonjëherë përsëri. Do të thotë se konsumimi i alkoolit të shumtë mund të shkaktojë që truri juaj të vuajë kur bëhet fjalë për kujtesën dhe zhvillimin e aftësive të reja.

2. Bëni jetë sedentare
Nëse kaloni shumicën e ditës ulur dhe nuk bëni ndonjë përpjekje për t'u ushtruar fizikisht, ky stil jetese mund të rrisë mundësinë që të sëmureni nga çmenduria (dementia) kur të arrini një moshë të caktuar.

Studimet kanë zbuluar se njerëzit që bëjnë nivele të pranueshme të ushtrimeve fizike-kardiovaskulare kanë 88% më pak shance për të zhvilluar çmendurinë se sa njerëzit që bëjnë nivele të moderuara të fitnesit. Për ata me aftësi të lartë që zhvillojnë çmenduri, ata do ta bëjnë këtë më shumë se një dekadë më vonë, mesatarisht. Kjo është një arsye e mirë për të shkuar në palestër!

3. Kur nuk mbani miqësi
Nuk është e pazakontë që miqtë - dhe madje edhe familja - të bëhen si pjesë e familjes me kalimin e kohës. Por kur i humbni këto marrëdhënie të afërta, mund të jetë edhe më e vështirë për të ndërtuar të reja kur të moshoheni.

Studimet kanë treguar se shtetasit e moshuar që ndjekin rregullisht aktivitetet shoqërore kanë një shkallë shumë më të ulët të rënies së kapaciteteve njohëse sesa ata që nuk shoqërohen. Aktivitetet përfshijnë:

Vizita familjare
Takimi me shokë e shoqe
Shikimi i ndeshjeve sportive
Pjesëmarrja në klube
Dhënja pas hobeve shoqërore

Kjo ka të ngjarë për faktin se akti i socializimit mund të ulë nivelin e stresit dhe stresi mund të përkeqësojë problemet kognitive dhe neurologjike të të gjitha llojeve. Si e tillë, shmangia e kontaktit social është një nga zakonet që e bën trurin të moshohet më shpejt.

4. Ke lënë pas dore zemrën tënde
Zemra është përgjegjëse për mbajtjen gjallë dhe të lulëzuara shumë pjesë të trupit. Si e tillë, nuk është surprizë për të thënë se mirëqenia e zemrës lidhet me trurin. Sipas studiuesve, ajo që është e dobishme për trurin është e njëjtë me atë që është e dobishme për zemrën.

Studimet kanë treguar se nëse dikush ka diabet, hipertension ose kushte të tjera që mund të dëmtojnë zemrën në vitet e tyre të mesme, ata kanë një rrezik më të madh të zhvillimit të çmendurisë kur të moshohen.

5. Ju pini duhan
Pirja e duhanit është një zakon i keq për shumë arsye, por një prej tyre është fakti se pirja e duhanit mund të rrisë rrezikun e sëmundjes së alzheimerit. Në fakt, pothuajse i dyfishon shanset për t'u prekur nga kjo sëmundje.

Mund të keni lexuar studime të financuara nga industria e duhanit duke deklaruar se cigaret nuk e rrisin këtë rrezik. Për fat të keq, këto pjesë të hulumtimit janë shumë në kundërshtim me të gjitha gjetjet shkencore nga studimet që nuk lidhen me industrinë e duhanit; si të tilla, do të keni fat më shumë nëse besoni në raportet e paanshme.

6. Ju nuk bëni mjaftueshëm gjumë
Trupi kërkon ndërmjet shtatë dhe nëntë orë gjumë për një natë; nëse nuk po e merrni këtë, jeni duke i shkaktuar shëndetit tuaj një dëmtim të madh. Ka dobësi të panumërta që ndodhin kur privoni trupin tuaj nga pjesa tjetër që i nevojitet - dhe një prej tyre po rrit rrezikun e rënies njohëse.

Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse jeni më të moshuar. Skanimet e trurit dhe kërkimet kanë zbuluar se ata që nuk flenë mjaftueshëm, përfundojnë me zgjerimin e ventrikulit në një normë më të shpejtë, si dhe një rënie më të shpejtë të kapaciteteve njohëse. Shtatë orë në natë është mjaftueshëm kur vjen puna për të pushuar dhe për të pasur rezultate pozitive.

7. Po dëmton dëgjimin tënd
A po kujdeseni për dëgjimin tuaj? Apo i "shpërtheni" kufjet me zë të lartë? Studimet kanë gjetur se shtetasit e moshuar që përjetojnë humbjen e dëgjimit kanë një shans më të lartë të përjetojnë rënie njohëse - në veçanti çmenduri - teksa plaken. Studiuesit thonë se humbja e dëgjimit mund të çojë në problemet e mëposhtme:

Tepër tension ose fokusim në tingujt në një përpjekje për të dëgjuar më mirë

Izolimi social, i cili mund të rrisë rrezikun e demencës

Në thelb, nevojiten më shumë studime për të kuptuar plotësisht lidhjen mes këtyre dy faktorëve, por është e sigurt të thuhet se dëmtimi i dëgjimit nuk do të ketë efekt pozitiv në trurin tuaj.

8. Ju jetoni pranë një autostrade
Çuditërisht, vendi ku jetoni mund të ketë një efekt të kundërt në shëndetin tuaj; nëse jetoni pranë një autostrade, për shembull, mund të konsideroni lëvizje. Kjo ndodh për shkak të niveleve të larta të ndotjes në këto vende, të cilat ju bëjnë të ekspozuar ndaj grimcave që mund të dëmtojnë shëndetin tuaj.

Hulumtimet kanë treguar se duke u ekspozuar ndaj ajrit të keq, të ndotur, për periudha të gjata kohore, kjo mund të ndryshojë strukturën e trurit tuaj, duke çuar në dëmtime që përbëjnë rënien njohëse. Shtëpia juaj është vendi ku kaloni shumicën e kohës tuaj dhe si e tillë, duke qëndruar pranë një burimi të ndotjes së ajrit dhe asaj akustike, kjo është shumë e dëmshme.

9. Ju nuk pushoni mjaftueshëm
Relaksimi është thelbësor për shëndetin në të njëjtën mënyrë siç shumë stres është i dëmshme për të. Ata që kanë ankth, stres kronik dhe aspekte të tjera që ndikojnë në gjendjen shpirtërore dhe në të menduarit pozitiv, kanë më shumë gjasa të zhvillojnë sëmundjen e Alzheimerit me:

33% tek ata me ankth të butë
78% tek ata me ankth të moderuar
135% tek ata me ankth të rëndë

Njerëzit që vuajnë nga ankthi duhet të jenë tepër vigjilentë dhe komunikues me mjekët e tyre rreth çështjeve të kujtesës dhe shenjave të tjera të rënies njohëse. Ngadalësimi, ushtrimi i vetëkujdesjes dhe marrja e kohës për të bërë atë që ju pëlqen, mund të ndihmojnë në lehtësimin e stresit dhe të mbajnë trurin tuaj të shëndetshëm.

10. Ju nuk vendosni kokore
Nëse shkoni në ski, biçikletë, patinazh apo ndonjë sport tjetër të ngjashëm dhe nuk mbani kokore, ju jeni duke rrezikuar një dëmtim të rëndë të kokës në rast rrëzimi. Traumatizmi i trurit mund të shkaktojë dëm serioz për ju dhe trurin tuaj, duke përshpejtuar procesin e plakjes.

Megjithatë, mbani mendime pozitive. Mund të shëroheni nga traumat e trurit, por sërish jeni ende në rrezik me 24% më të lartë të zhvillimit të çmendurisë. Edhe këto dëmtime mund të kenë këto rezultate. Dëmtimi i trurit në fillim të jetës është edhe më i keq - një traumë e trurit në të njëzetat mund të çojë në një rritje prej 60% të rrezikut të demencës deri në kohën kur të mbushësh 50 vjeç.

11. Ti nuk ushqehesh mirë
Ushqimi i mirë mund të parandalojë lloje të ndryshme të sëmundjeve të ndryshme, duke përfshirë ato njohëse që vijnë me moshën. Ata që hanë dieta të shëndetshme mund të ulin rrezikun e sëmundjes Alzheimer deri në 53%, ndërsa ata që hanë relativisht mirë mund të gëzojnë një ulje të rrezikut prej 35%. Disa shembuj të llojeve më të mira të ushqimit për të mbajtur trurin tuaj të rinj janë:

Frutat e pyllit (sidomos boronica)
Perimet (veçanërisht zarzavate me gjethe)
Peshk
Arra
Bathë
Yndyrna të shëndetshme
Shpendë

Mos harroni të flisni me mjekun para se të bëni ndonjë ndryshim në dietën tuaj të rregullt, veçanërisht nëse ndryshimi do të jetë relativisht drastik.

12. Ju nuk ushtroni trurin tuaj
Po, edhe truri duhet të ushtrohet. Pa trajnim të rregullt mendor, është e lehtë për trurin të humbasë aftësitë e tij të mprehtë. Ata që mësojnë dhe e ushtrojnë trurin rregullisht janë 29% më pak të prirur për të zhvilluar çmenduri se ata që nuk e bëjnë këtë.

Disa kërkime gjithashtu sugjerojnë se ata që punojnë rregullisht me trurin pas fillimit të rënies së kapaciteteve njohëse mund ta ngadalësojnë procesin ose mund ta eliminojnë atë. Megjithatë, nevojiten më shumë studime përpara se të arrihet një gjetje përfundimtare.

 Këtu janë disa ide:

Duke luajtur shah
Bërja e fjalëkryqit
Bërja e sudokut
Mësoni aftësi të reja

13. Ju pushoni së mësuari
Jo të gjithë kënaqen kur studiojnë, por të mësuarit në vetvete mund të jetë një gjë e mrekullueshme. Mund të zgjeroni horizontet tuaja dhe, më e rëndësishmja, ta mbani trurin tuaj në gjendje të mirë pune.

Kur merrni kohë për të mësuar aftësi të reja dhe për të fituar më shumë njohuri, truri juaj rritet më i fortë dhe më elastik. Përshtatet me procesin e të mësuarit dhe merr stërvitjen që i duhet për të qëndruar i fortë, fleksibël dhe i shëndetshëm.

Hulumtimet gjithashtu sugjerojnë se ata që kanë arritur nivelet e arsimit të lartë janë të prirur të përjetojnë rreziqe më të ulëta kur është fjala për zhvillimin e çmendurisë dhe çështjeve të tjera njohëse. Sidoqoftë, ky mund të jetë një rast i korelacionit në vend të shkakësisë, pasi ato me nivele të larta të arsimit shpesh mund të përballojnë një standard më të lartë të jetesës.
Previous Post Next Post