Përse njerëzit Inteligjent dhe Punëtorë edhe Dështojnë?!

Përse njerëzit Inteligjent dhe Punëtorë edhe Dështojnë?!
 
 A keni parë dikë dhe keni menduar: "Uau, ky person do të bëjë gjëra të mëdha një ditë?"

Personi ishte më i dalluari mes bashkëmoshatarëve të tij. U vlerësua suksesshëm nga të gjithë mësuesit. Ishte karizmatik dhe ishte udhëheqës në shkollë.

Por deri në ditët tona nuk keni dëgjuar ndonjë gjë të jashtëzakonshme për të. 

Ndoshta e njihni dikë si ky person. Ose, ndoshta ju, jeni vetë si ky person.

Këtu janë 6 arsye të mundshme përse mund të vuani të arrini sukses edhe nëse jeni i zgjuar dhe punëtor:

1. Besoni se e meritoni suksesin bazuar vetëm në kredencialet tuaja

Njerëzit që punojnë shumë në shkollë zakonisht kanë gjithashtu: një "alma mater" mbresëlënëse, arritje të shumta dhe nota të larta. Ata janë mësuar për të qenë në krye.

Të gjitha këto gjëra mund të ndjehen mirë, por kanë një efekt të dëmshëm. Disa njerëz pohojnë se meritojnë diçka për shkak të inteligjencës së tyre ose kur kanë shkuar në shkollë.

A prisni që gjërat të dalin nga shinat për shkak të shkollimit tuaj apo arritjeve të kaluara? Për fat të keq, kjo nuk funksionon në këtë mënyrë.

Në botën reale, kanë rëndësi rezultatet. Marrja e rezultateve do të thotë punë e vështirë, mendim strategjik dhe fat. 

2. Ju nuk besoni në aftësitë tuaja

Në anën tjetër të spektrit janë njerëz të mençur dhe të zellshëm që nuk dinë se çka janë në gjendje të arrijnë. Çuditërisht, njerëzit e zgjuar mund t'i nënvlerësojnë aftësitë e tyre. Ata janë kritiku i tyre më i keq, duke i bërë ata të mendojnë se nuk mund të arrijnë aq sa munden.

Njerëzit e zgjuar kanë standarde të larta kur bëhet fjalë për punën e tyre. Sa herë që ata punojnë në një projekt, kanë tendencë për të shqyrtuar dhe menduar produktin përfundimtar.

Kjo duket si një gjë e mirë në sipërfaqe, por është më e dëmshme sesa e dobishme. Perfeksionizmi mund të pengojë të përparoni në qëllimet tuaja.

3. Ju nuk u drejtoheni të rinjve

Problemi me njerëz të mençur është se ekziston besimi se ata mund ta bëjnë vetë. Meqenëse ata zakonisht janë në gjendje të menaxhojnë, kanë më pak nevojë për t'u afruar të tjerëve për ndihmë ose për të zgjeruar rrjetin e tyre. Në vend të kësaj, njerëzit e zgjuar shpenzojnë kohë me njerëzit që ata tashmë njohin.

Po, është e lehtë të rri me miqtë e vjetër. Ju e njihni historinë e njëri-tjetrit dhe mund të qeshni brenda shakave. Ndërsa miqtë e njohur janë të mrekullueshëm, është po aq e rëndësishme të njohësh njerëz të rinj.

Qëndrimi mes njerëzve të njohur do të thotë që idetë e njëjta ririciklohen pa pushim dhe ju nuk merrni ide për perspektiva të reja, jashtë flluskës tuaj.

Mund të jetë e vështirë për ta arritur në fillim, por fillimi  mund të ndihmojë.

4. Ju e keni të vështirë të përshtateni me situata të reja

Një ndryshim në mjedis, pavarësisht nëse është një ndryshim në rrethanat ose ngjarjet, do të thotë që ka një nevojë të papritur për t'u përshtatur. Duke qenë në të njëjtin mjedis për një kohë të gjatë, kjo e bën të vështirë të përfitoni papritur nga një situatë tjetër.

Lajm i mirë është se ndryshimet gjithashtu nënkuptojnë mundësi. Kur lind një mundësi e re, ka një shans për novacion.

Në vend që t'i rezistosh ndryshimeve, shiko se si mund të bësh më të mirën prej tyre dhe të lejosh ndryshimet të punojnë për ty. Jini të hapur ndaj koncepteve të reja dhe kurioz për botën rreth jush. Lexoni libra mbi sipërmarrjen dhe idetë. Eksploro vendet e reja. Mund të ketë ngjarje të ndryshimit të jetës duke pritur për ju në qoshe.

5. Ju nuk ndërmerrni riqe të përllogaritura

Ekzistojnë dy lloje të rreziqeve që mund të merrni:

Rreziqet qorre, ku diçka është bërë për të kërkuar adrenalinë me një efekt potencialisht shkatërrues dhe fitim të vogël. Mendoni bixhozin ose shpejtësia e makinës suaj.

Rreziqet e llogaritura, janë ato ku ka humbje të mundshme, por gjithashtu shpërblime potencialisht të mëdha afatgjata. Mendoni të filloni një përpjekje të re ose të kontaktoni dikë për veprën tuaj të admiruar.

Njerëzit e mençur shpesh nuk zgjedhin asnjërën por ndjekin një rrugë konservatore. Ata mund të ndjekin të njëjtën rrugë si kolegët e tyre ose të zgjedhin një karrierë, sepse konsiderohet e pranueshme nga të gjithë të tjerët.

Ndërsa ekziston një shkallë e sigurisë për ta bërë këtë, gjithashtu do të thotë se ka më pak shanse për të arritur sukses të madh.

6. Ju vazhdoni të ndiqni gjahun e madh të rradhës

Njerëzit e mençur janë shumë të vetëdijshëm për vlerën e kohës së tyre, meqë koha dhe përpjekja e shpenzuar për një gjë do të thotë se ata potencialisht mund të humbasin nga diçka tjetër.

Ndërsa kjo është një atribut i fortë, gjithashtu do të thotë të mos ndjekësh disa gjëra. Nëse jeni vazhdimisht të vetëdijshëm për mundësi të reja, mund të dëgjoni për një skemë parash dhe hidheni në të si të gjithë të tjerët. Pasi të mos merrni rezultatet që dëshironi, dorëzoheni dhe shkoni pas gjërave më të mira.

Por rezultatet më të mira kërkojnë kohë. Fillimi në çdo fushë apo përpjekje është i vështirë dhe tejkalimi i pengesave fillestare kërkon durim. Përpjekja e përqëndruar në një qëllim jep rezultate shumë më të mira në një afat të gjatë se sa të shkosh pas një gjëje, të mërzitesh dhe pastaj të shkosh pas diçkaje të re.
Previous Post Next Post