Pacientja i bie Violinës ndërsa është duke u Operuar në Tru në sallën e operacionit

 Në anestezi të pjesshme për një operacion delikat të trurit, pacientja, një muzikante 23-vjeçare, luajti violinë gjatë operacionit të trurit të saj.

E operuar në tru për një tumor malinjsh të shkallës së ulët duke luajtur violinë. Ndërhyrja u krye në spitalin Santissima Annunziata të Tarantos, Italy, ku një muzikante 23-vjeçare, e cila, falë një anestezie lokale komplekse, mbeti zgjuar gjatë 5 orëve të operacionit dhe ishte në gjendje të bashkëpunonte me kirurgët. Grua e re u operua më 16 prill dhe pas katër ditësh ajo u kthye në shtëpi në kohë për të festuar Pashkët me familjen. Teknika e kirurgjisë së zgjuar, tashmë e përdorur për dhjetë vjet, u përdor për herë të parë në një strukturë në Italinë Jugore nga Njësia Operative e Kompleksit të Neurokirurgjisë të drejtuar nga Giovanni Battista Costella.


"Kombinimi i një biome të ulët dhe një pacienteje që luan një instrument që mund të bartet në sallën e operacionit është mjaft i rrallë", thotë Costella, "kur plaga është në zonën 'fisnike' të trurit si zona e të folurit, është thelbësore që pacienti të mbetet i zgjuar, sepse duhet të marrë pjesë  heqjes së tumorit. Në këtë rast muzikantja i ri ishte në gjendje të tregonte gjendjen e lëvizjes së imët të gishtërinjve të saj, koordinimin. Dhe përmes asaj që tha thoshte, ne ishim në gjendje të kontrollonim aftësinë e saj për të folur." tha më tej Costella.

Jo vetëm, shpjegon neurokirurgu, "nëse pacienti është zgjuar, kufiri i heqjes mund të zgjerohet me rreziqe minimale ose aspak". Duke kaluar në anën e pacientit, është e lehtë të imagjinohet se duke u nënshtruar operacionit të trurit për orë të tëra, nuk do të ishte e thjeshtë. Megjithatë, mjekët shpjegojnë se nëse një person në sallën e operacionit mund të punojë me mjekët, në një farë mënyre ankthi është mbajtur në gji. "Kur i shpjeguam vajzës se si do të bëhet operacioni, reagimi i parë ishte habi", thotë Costella, "por pastaj ndjenja e të qenit në gjendje ta mbajë situatën nën kontroll ka prodhuar një efekt qetësues, kënaqësi të vërtetë".

Gjatë operacionit, në të cilën morën pjesë edhe kirurgu Nicola Zelletta dhe anestezisti Angelo Ciccarese, mjekët përdorën pajisjet e gjeneratës së fundit, të tilla si neuronavigator dhe monitorimi neurofiziologjik. Në vitin 2014 një tjetër ndërhyrje e këtij lloji shkaktoi një ndjesi, në të cilën u nënshtrua Roger Fritsch, një violinist i Orkestrës së Minesotës, duke vuajtur nga dridhjet e dorës me origjinë neurologjike. Kirurgët në Klinikën Mayo në Rochester, Minnesota vendosën të implikonin elektroda në një zonë të caktuar të trurit dhe t'i lidhnin me një lloj stimuluesi të trurit. Por për të qenë të sigurt që operacioni të ishte me të vërtetë efektiv, ishte e domosdoshme që elektrodat të ishin futur me saktësi ekstreme. Kirurgët ranë dakord me pacientin, vendosën që pacienti jo vetëm që duhej të qëndronte zgjuar gjatë operacionit, por edhe të luante violinë. Një muaj pas operacionit, Frisch u kthye për të luajtur me Orkestrën e Minesotës.
Previous Post Next Post