Ka jetë në planetin Mars, Sot? Disa shkencëtarë thonë "Po"

Ka jetë në planetin Mars, Sot? Disa shkencëtarë thonë "Po"
 Kërkimi i jetës në Mars nuk duhet të fokusohet vetëm në të kaluarën e largët, thonë disa studiues.

Katër miliard vjet më parë, sipërfaqja e Marsit ishte dukshëm mjaft e banueshme, duke pasur lumenj, liqene dhe madje edhe një oqean të thellë. Në të vërtetë, disa astrobiologë e shohin Marsin e lashtë si një djep më të mirë për jetën sesa vetë Toka, dhe dyshojnë se jeta në planetin tonë mund të ketë ardhur këtu shumë kohë më parë nga shkëmbinj të Marsit të hedhur në hapësirë ​​nga ndonjë goditje e fuqishme.

Gjërat ndryshuan kur Marsi humbi fushën globale magnetike. Grimcat e ngarkuara që dilnin nga dielli ishin të lira për t'u zhvendosur nga atmosfera marsiane, dikurshme të trashë. Ky proces e kishte transformuar Marsin në një botë të ftohtë, të thatë, siç e njohim sot me rreth 3.7 miliard vjet më parë, siç sugjerojnë vëzhgimet nga orbita e MAVEN e NASA. (Toka ende e ka fushën globale të saj magnetike, duke shpjeguar se si planeti ynë mbetet kaq i gjallë.)

Por kjo kthesë e ngjarjeve nuk do të thotë domosdoshmërisht se Marsi është një planet i vdekur sot.

"Nëse Marsi kishte jetë 4 miliard vjet më parë, Marsi ende ka jetë. Asgjë nuk ka ndodhur në Mars që do të kishte zhdukur jetën", tha Michael Finney, bashkë-themelues i The Genome Partnership, një organizatë jofitimprurëse që drejton Përparimet në Genome-Biologji dhe Teknologji.

"Pra, nëse ka jetë në Mars, mund të ketë lëvizur, mund të jetë fshehur pak, por ndoshta është ende atje", tha Finney muajin e kaluar gjatë një diskutimi në konferencën e diskutimeve në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley.

Marsi nëntokësorë?

Një nga vendet më premtuese të fshehura është ajo marsiane nëntokësore. Edhe pse sipërfaqja e Planetit të Kuq nuk ka ujë të lëngshëm në perjudhën e tanishme - përveç, ndoshta, nga rrjedhat e përkohshme në shpatet e ngrohta herë pas here - ka të ngjarë të ketë shumë ujë nën tokën e marsit. Për shembull, vëzhgimet nga orbita e Marsit nga Europa tregojnë se një liqen i madh mund të ndodhet nën polin e jugut të Planetit të Kuq.

Banorët e ndryshëm të Tokës reklamojnë praninë e tyre në mënyra dramatike dhe të dukshme; një qytetërim i huaj i avancuar ndoshta mund të kuptoj shumë shpejt, vetëm duke skanuar atmosferën tonë, se planeti ynë është i banuar.

Ne nuk shohim ndonjë dëshmi të tillë të qartë në ajrin e Marsian, por shkencëtarët kanë parë disa lëkundje intriguese kohët e fundit. Për shembull, roveri i Kuriozitetit të NASA-s ka rrokullisur përmes dy plumbave të metanit brenda Calezit të Galeit (154 kilometra), të cilin roboti gjashtë-rrotësh e ka eksploruar që nga takimi i vitit 2012. Misioni rover gjithashtu përcaktoi se përqendrimet bazë të metanit në ajrin e Gale kalojnë nëpër cikle sezonale.

Më shumë se 90% e metanit atmosferik të Tokës prodhohen nga mikrobet dhe organizma të tjerë, prandaj është e mundur që gazi është një nënshkrim i jetës moderne të Marsit.

Por juria është definitivisht ende jashtë. Proceset abiotike mund të gjenerojnë edhe metanin; reagimi i ujit të nxehtë me lloje të caktuara të shkëmbinjve, është një shembull i tillë. Edhe nëse metani i Marsit është biogenik, krijesat që e krijuan mund të kenë vdekur prej kohësh. Shkencëtarët mendojnë se metani në Planetin e Kuq ka rrjedhur nga nëntoka, dhe nuk ka shenja se sa kohë gazi ka qëndruar atje para se të dalë në sipërfaqe.

Duke kërkuar për ADN

Roveri i NASA Mars 2020, e cila është planifikuar të niset në verën e ardhshme, do të ndjekë shenjat e jetës së vdekur. Pra do të jetë roveri Euro-rus ExoMars, një mision që do të ngrihet në të njëjtën kohë.

Por disa studiues po përpiqen të zgjerojnë gjuetinë në jetën ekzistuese të Marsit. Njëri prej tyre është biologu molekular Gary Ruvkun, me bazë në Massachusetts General Hospital dhe Harvard Medical School.

Ruvkun është një nga tre hetuesit kryesorë në projektin "Kërko për Genomat Ekstra-Tokësorë", e cila po zhvillon një instrument për të zbuluar jetën e kaluar ose të pranishme të ADN-së ose ARN në Mars dhe në botë të tjera jashtëtokësore.

Ai ishte në panelin e diskutimeve me Finney dhe disa kërkues të tjerë, ku dha një fjalim në konferencë duke parashtruar rastin për vënien e instrumentit SETG në roversat e ardhshëm të Marsit dhe eksploruesve të tjerë robotikë.

Një pjesë e këtij rasti qëndron në panspermia, ideja se jeta është përhapur gjerësisht në të gjithë sistemin diellor, dhe ndoshta galaktika, ose me anë të mjeteve natyrore ose artificiale. Nëse jeta vërtet erdhi në Tokë nga diku tjetër, ka mundësi që më parë të ketë lulëzuar në Mars, të shkon mendja. Planeti i Kuq mund të ketë qenë burimi.

Ruvkun e sheh pansperminë si shumë të mundshme; Gjatë diskutimit të tij ai e përshkroi veten si "një fanatik fetar" rreth idesë. Ruvkun citoi si dëshmi mbështetëse shfaqjen shumë të hershme të "ATP synthase", enzimën që e bën molekulën magazonuese të energjisë, "adenosine triphosphate".

ATP synthase shkon të gjithë rrugën prapa në bazën e pemës së jetës në Tokë, që do të thotë se kjo molekulë e ndërlikuar dhe komplekse u zhvillua me rreth 4 miliard vjet më parë, tha Ruvkun.

"Nuk është vetëm se lloji i jetës u ngrit në një lloj pune", tha ai. "Është sikur të ishte shumë e zhvilluar shumë shpejt, prandaj panspermia është kaq tërheqëse".

Nëse panspermia është me të vërtetë një gjë, atëherë çdo formë jete që gjejmë në Mars - ose kudo tjetër në sistemin tonë diellor - ka të ngjarë të jetë i lidhur me ne, Ruvkun dhe të tjerët arsyetojnë. Domethënë, organizma të tilla do të përdorin ADN-në ose ARN-në si molekulën e tyre gjenetike. Pra, duhet të arrijmë në kërkim të këtyre gjërave.

"Duket me të vërtetë idiotike të mos kërkosh për ADN në Mars," tha Ruvkun gjatë fjalimit të tij. "Është një eksperiment që ia vlen ta bëjmë, do të thonim."

Jo vetëm Marsi

Marsi nuk është vendi i vetëm në sistemin tonë diellor ku jeta e huaj mund të lulëzojë sot. Në të vërtetë, shumica e astrobiologëve do ta vendosnin planetin Mars poshtë listës, prapa Hënës së Jupiterit, Europa, dhe satelitët Saturn Enceladus dhe Titan.

Europa dhe Enceladus mbajnë oqeane të thella të ujit të kripur të lëngshëm nën masat e tyre të akullta. Mendohet se Titani ka edhe një oqean të varrosur të ujit, dhe gjithashtu ka liqene dhe dete të hidrokarbureve të lëngshme në sipërfaqe. (NASA po zhvillon një misioni që karakterizon oqeanin që do të fillojë në fillim të mesit të vitit 2020. Agjencia gjithashtu synon të dërgojë një lander gjuetie në sipërfaqen e hënës në të ardhmen e afërt.

Edhe Venusi, një përrallë paralajmëruese për ndryshimin e klimës për Tokën, mund të ketë ende disa redukime të habitshme, thonë shkencëtarët.

Ashtu si Marsi, Venusi dikur kishte ujë të bollshëm sipërfaqësor, por një efekt i serrave e "poqi" planetin dhe i la gjërat në sipërfaqe nën temperatura mjaft të larta, sa për të shkrirë plumbin. Megjithatë, kushtet duket të jenë të butë rreth 50 milje (50 km) mbi sipërfaqen e Venusit.

Penny Boston, drejtor i Institutit të Astrobiologjisë të NASA-s në Qendrën Kërkimore të Ames në Kaliforni, tha se ajo mendon se shanset e jetës në Venus në ditët moderne janë të ulëta për shkak të "drenazhimit" të planetit.

Pavarësisht nga kjo, ekzistenca e mundshme e jetës së re në Venus "definitivisht duhet të merret në analizë", tha Boston gjatë diskutimit të panelit të njëjtë.
Previous Post Next Post