Hobit që na bëjnë Inteligjentë

 
 Çdo aktivitet që stimulon trurin mund të përmirësojë inteligjencën. Po, kështu e thotë shkenca. Edhe disa shfaqje televizive (p.sh., History Channel ose National Geographic) mund të na bëjnë më të zgjuar. Natyrisht duhet të gjeni hobin e duhur që mund t'ju bjë më të mençur.

Megjithatë, jo të gjitha hobet janë krijuar në mënyrë të barabartë. Leximi i thashethemeve për njerëzit e famshëm në botimin e fundit të "Revistës Plehëra", sigurisht që nuk do të ketë asnjë ndikim në trurin tuaj.

Në vijim do ta përqëndrojmë vëmendjen në pesë hobi që na bëjnë më të zgjuar sipas kërkimit shkencor. Ju mund të pyesni: "Si mund të më bëjë një hobi më të mençur?" Për të larguar mosbesimi, le të shpjegojmë konceptin e neuroplasticitetit.

Truri është plastik

"Truri njeriut është një punë në progres. Është 'plastik'. Që nga dita që lindim e deri në ditën që vdesim, truri vazhdimisht rimodelohet, përmirësohet ose bie ngadalë, në funksion të mënyrës se si e përdorim atë.", thotë Michael Merzenich, Ph.D. (Burimi)

Inteligjenca juaj nuk është fikse. Rreth dy dekada më parë, shumica e individëve - madje edhe disa shkencëtarë të zakonshëm - mendonin se truri ishte i lidhur fort dhe i pandryshueshëm. Megjithatë, hulumtimi vazhdon të provojë dhe të demonstrojë se truri në të vërtetë ndryshon me përvojën - një proces i njohur si neuroplasticitet.

Neuroplasticiteti është i definuar si "aftësia e trurit për të formuar dhe riorganizuar lidhjet sinaptike, veçanërisht në përgjigje të mësimit ose përvojës, ose pas lëndimit." Neuroplasticiteti ndodh kur mendimet dhe aftësitë e reja nxjerrin shtigje të reja nervore - grupe neuronesh që lidhin zona të largëta trurit dhe sistemit nervor. Përsëritja dhe praktika e këtyre mendimeve dhe aftësive të reja forcojnë këto rrugë nervore dhe ndihmojnë në formimin e zakoneve të reja.

Në thelb: duke pasur vëmendje, me përsëritjen dhe përpjekjet e drejtuara mirë, ne mund të krijojmë neuronet e reja në tru, duke e kthyer atë në mënyrë efektiv. David Smith, M.D., bashkëautor i librit Unchain Brain e ndan këtë proces në katër hapa specifikë:

Vendos qellimet:

Ju nuk keni nevojë të planifikoni jetën tuaj 30 vjet më parë, por të keni një ose dy qëllime konkrete do të ndihmoni për të mbështetur motivimin tuaj dhe për të vazhduar.

Njohja e nxitësve:

Cilat gjëra kanë tendencë që t'ju pëlqejnë? Mediat sociale? Mesazhet me tekst? Pak hulumtim në web? Çfarëdo që ju nxit në jetë, gjeni mënyra për të punuar rreth tyre.

Merrni vendime të vetëdijshme:

Shumica e njerëzve janë 'në autopilot'. Kjo është, ata janë në mëshirën e impulseve dhe zakoneve të sëmura. Modaliteti autopilot saboton sukseset e njerëzve - jetët e shumë njerëzve - më shumë sesa çdo tendencë tjetër njerëzore. Kalitni zakonin e marrjes së vendimeve të vetëdijshme. Ju mund të filloni duke vendosur synimet tuaja për ditën, çdo mëngjes.

Kërkoni kënaqësi dhe shpërblim nga aktivitete të shëndetshme:
Sa herë që arrini diçka të dukshme, është mirë të shpërbleheni. Ju meritoni shpërblimin, prandaj jepjani vetes! Thjesht mos shkoni jashtë bordit me të. Qëndro i disiplinuar.

Një hobi mund të shërbejë si numër një, tre ose katër në listën e mësipërme. Kështu që le të gërmoj në disa hobi të shëndetshme, të zgjuara që na bëjnë të mprehtë!

Hobit që na bëjnë më të mençur

Praktikoni meditimin

Dihet mirë se meditimi afatgjatë shpesh çon në përfitime të rëndësishme njohëse. Çfarë është më pak e qartë është ndikimi kognitiv i meditimit afatshkurtër. Kjo ndodhi derisa një ekip nga Wake Forest University dhe Universiteti i Karolinës së Veriut vendosën të vënë meditim afatshkurtër në test.

Në një studim befasues të botuar një vitë më parë hulumtuesit zbuluan se individët që meditonin për 20 minuta gjatë një periudhe prej katër ditësh - 80 minuta gjithsej - shfaqën përmirësime drastike në rrjedhshmëri verbale, kodim vizual, kujtesë pune, përpunim vizual dhe funksione ekzekutive. Pjesëmarrësit gjithashtu raportuan lodhje dhe ankth të reduktuar dhe rritjen e ndërgjegjësimit. Sa i përket lodhjes dhe ankthit, ekipi i hulumtimit zbuloi se meditimi për një periudhë të shkurtër mund të jetë më i dobishëm se meditimi afatgjatë.

Lexo një libër

Nëse lexoni libra, ndoshta jen më të mençur se mesatarja. Ekspozimi ndaj fjalëve të reja rrit aftësinë verbale, dhe korrespondon me rezultatet më të larta në testet e inteligjencës së përgjithshme. Në një studim interesant të botuar në revistën Zhvillimi i Fëmijëve, hulumtuesit gjetën një "proces zhvillimi që ... shkakton dallime të inteligjencës: të mësuarit për të lexuar". Për më tepër, aftësia për të lexuar është treguar të jetë e lidhur me përmirësimin e shëndetit, arsimit, gjendjes socioekonomike dhe kreativitetit.

Vlen të përmendet se autorët tregojnë për aktivitete si mësimi i matematikës, kryerja e aktivitetit fizik dhe ushtrimi i vetëkontrollit si mënyra të mundshme për të rritur inteligjencën tek fëmijët.

Mësoni një gjuhë të dytë (ose të tretë!)

Tani që kemi vendosur lidhjen mes aftësisë së leximit dhe zgjuarsisë, le të flasim për aftësitë verbale! Për një artikull të veçantë viral të vitit 2012 në New York Times, titulluar "Pse dygjuhëshit janë më të zgjuar", shkrimtari shkruan, "... një numër (studimesh) sugjerojnë që përvoja dygjuhësore përmirëson trurin ... funksionet ekzekutive ... (që përfshin) planifikimin, zgjidhjen e problemeve, kryerjen e detyrave të tjera të tjera kërkuese mentale. "

Fushat e veçanta të njohjes, ku bilingualët duket se kanë një avantazh, përfshijnë fokusin dhe vëmendjen e ndarë.

Dygjuhësia mund të sjellë avantazhe të tjera përveç të na bëjë më të zgjuar. Për dikë, mësimi i një gjuhe tjetër mund të ketë veti neuroproteknike kundër kushteve të lidhura me demencën, siç është sëmundja e Alzheimerit.

Luaj video-lojërat e sakta

Video-lojërat  nganjëherë marrin një emër të keq. Disa nga kritikat janë të justifikuara, dhe disa janë tepër të tejskajshme. (Me kusht që ne nuk jemi në mesin e atyre njerëzve që shikojnë mesatarisht 35 orë televizorë në javë, kush do të thotë diçka për zgjedhjet e argëtimit?)

Sidoqoftë, del se videolojërat mund të përmirësojnë aftësinë njohëse. Një studim i Universitetit të Torontos tregon se njerëzit që luajnë rregullisht tituj veprues, si "Creed Assassin's" ose "Call of Duty", janë më të aftë të mësojnë aftësi të reja sensore-motorike sesa ata që nuk e bëjnë këtë. 

Studiuesit në Universitetin e York-ut zbuluan se njerëzit që luajnë lojëra të caktuara strategjike - përfshirë në zhanret "Multi Online Battle Arenas" (MBOAs) dhe "First-Person Shooter" - në nivel të lartë lidhen me IQ të lartë në popullsi të caktuara.

Zgjidhni një fjalëkryq

Ngacmuesit e trurit si sudoku, fjalëkryqe dhe të tjerë mund të testojnë vëmendjen selektive dhe të fokusuar, fleksibilitetin mendor, kreativitetin dhe inteligjencën e përgjithshme. Fjalëkryqet që zgjerojnë kufijtë njohës janë konsideruar të jenë më të dobishme. 
Previous Post Next Post