Grekët e Lashtë përdornin gjëra të Habitshme për të pastruar prapanicën

Pikturë e një greku të lashtë në qeramikë duke u pastruar nga prapa 
 Para letrës së higjienës, njerëzit e lashtë përdornin shumë gjëra të ndryshme për t'u pastruar. Ata përdorën bimë, predha kokosit, lesh dhe për të pasurit përdoreshin rroba. 

Por grekët e lashtë ishin shumë të çuditshëm në këtë drejtim - ata përdornin guralecë, copa qeramike ose gurë për t'u pastruar në prapanicë pasi "kryenin punë".

Megjithëse gurët për të pastruar prapanicën u zgjidhnin nëpër lumej, duke zgjedhur më të lëmuarit, një sërë sëmundjesh janë raportuar nga burime të lashtë për atë perjudhë, sidomos në zonën e Kretës.

Shpesh, gurët shkaktonin të gërvishtura dhe si rezultat plagë në pjesën e prapanicës, gjë që shkaktonte infeksione të ndryshme dhe si rezultat nxiste një larmi sëmundjesh, përfshirë edhe sëmundje vdekjeprurëse.
Previous Post Next Post