Feja ndryshon Trurin dhe mbron nga Depresioni: sipas studimit

Feja ndryshon Trurin dhe mbron nga Depresioni: sipas studimit
 Një hulumtim i ri i botuar në Brain and Behavior jep dëshmi se si besimet fetare dhe shpirtërore zvogëlojnë rrezikun nga depresioni, sepse ato lidhen me ndryshimet në mikrostrukturën e lëndëve të bardha, rrugët e komunikimit të trurit.

"Një studim i mëparshëm zbuloi se personat që thoshin se feja apo spiritualiteti ishin shumë të rëndësishme për ta, ishin të mbrojtur nga depresioni gjatë 5 viteve, edhe pse ata ishin në rrezik të lartë për shkak të historisë së tyre familjare. Për shkak të këtyre gjetjeve, ne u përpoqëm të kuptojmë se çfarë mund të ndodhë në tru që do të kishte këtë efekt ", tha autori studimi Dongrong Xu i Universitetit të Kolumbisë dhe Institutit të Psikiatrisë së Shtetit të Nju Jorkut, thekson studimi.

Një tjetër studim, i botuar në vitin 2014, zbuloi se besimi në rëndësinë e fesë ose shpirtërores ishte shoqëruar me korteksione më të trasha në disa rajone të trurit, duke përfshirë rajonet e majta dhe të djathta parietale dhe okupitale, të cilat mund të jepnin rezistencë ndaj depresionit.

Feja ndryshon Trurin dhe mbron nga Depresioni: sipas studimit
Në studimin e tyre të ri, studiuesit përdorën imazhin e difuzionit të tensorit për të shqyrtuar mikrostrukturën e trurit të 99 pjesëmarrësve. Imazhi i tensorit të difuzionit është një metodë e neuroimazhit me bazë MRI që lejon vizualizimin e trakteve të bardha brenda trurit.

Xu dhe kolegët e tij zbuluan se truri i atyre me rrezik të lartë familjar nga depresioni ngjante më shumë me trurin e atyre me rrezik më të ulët familjar nga depresioni, kur raportuan se feja apo spiritualiteti ishin shumë të rëndësishme.

"Gjetjet tona sugjerojnë se rëndësia e raportuar e besimeve të besimit fetar ose shpirtëror mund të ketë efekte në integritetin e bardhë në lobin frontal bilateral, lobin temporal dhe lobin parietal, veçanërisht precunionin dypalësh. Ndërsa këto rajone janë gjithashtu të lidhura me rrezikun e zhvillimit [depresionit], riorganizimi i lëndës së bardhë nëpërmjet [fesë ose shpirtërores] mund të ndihmojë në mbrojtjen e individëve nga zhvillimi i sëmundjes", shkruan hulumtuesit në studimin e tyre.

"Në përmbledhje, individët me rrezik të lartë familjar për depresion zakonisht kanë një nënshkrim nervor që është i ngjashëm me atë që mund të gjendet në ato me rrezik të ulët familjar, për sa kohë që ata konsiderojnë bindjet [feja apo shpirtërore] si shumë të rëndësishme".

Por studimi - si çdo hulumtim - përfshin disa paralajmërime.

"Besimet fetare të njerëzve mund të ndryshojnë gjatë kohës së jetëgjatësisë së tyre. Ky studim u bazua në masën fetare dhe shpirtërore për vetëm rreth 5 vjet," shpjegoi Xu.

"Studimet e ardhshme mund të kërkojnë të përdorim mostrat me masa më të qëndrueshme përgjatë një periudhe më të gjatë kohore për të vërtetuar gjetjet tona. Natyrisht, të gjitha rezultatet kërkojnë përsëritje."
Previous Post Next Post