Teoria Triadë e Dashurisë

Teoria Triadë e Dashurisë

 Tema e dashurisë na ka habitur që nga kohrat më të lashta.

Dashuria përfshin një varg të një shumëllojshmërie të gjerë emocionesh të forta. Përgjigja se përse tërhiqemi nga dikush, dhe përbërësit e një marrëdhënieje të frytshme na është shmangur gjithmonë.

Sipas Sigmund Freud, dashuria është kërkimi për një "ego ideale", imazhi i personit që dikush dëshiron të bëhet, i cili është model i atyre që respektohen më shumë.

Abraham Maslow, psikologu humanist, beson se dashuria është e mundur vetëm kur dikush të ketë arritur vetë-aktualizimin.

Kur teoritë për dashurinë lëvizën nga të qenurit klinikisht të bazuara në bazë shoqërore dhe personale, ato bëhen të përqendruara tek llojet e dashurisë, në krahasim me aftësinë për të dashur.

Robert Sternberg doli me një teori të re të dashurisë, e quajtur Teoria Triangulare e Dashurisë e cila përbëhet nga 3 komponentë:
- Intimiteti
- Pasioni dhe
 - Angazhimi.

Çdo komponent qëndron si një kombinim i përgjithshëm i ndjenjave që nxisin lloje të ndryshme dashurie.

Mendimet e secilit janë të ndryshme, në lidhje me atë se çfarë e tërheq personin tjetër. Megjithatë, lidhja që ndjejmë ndaj një personi tjetër është e përbashkët për të gjithë.

Kjo tërheqje që ndjejmë ndaj një personi tjetër bazohet në lidhjen fizike dhe emocionale. Kjo lidhje është e vështirë për t'u shpjeguar pasi ka një numër faktorësh që mund të ndikojnë.

1. Intimiteti:

Intimiteti i referohet ndjenjave të afërsisë, lidhjes dhe lidhjes në marrëdhëniet e dashura. Kështu, në kuadër të saj, përfshihen ato ndjenja që krijojnë, në thelb, përvojën e ngrohtësisë në një marrëdhënie të dashur.

Në intimitet ka një sens të një rëndësie të madhe për njëri-tjetrin. Ka një dëshirë të caktuar për ta bërë njëri-tjetrin të lumtur, për të komunikuar me njëri-tjetrin dhe për të ndihmuar njëri-tjetrin në nevojë.

Parashikimi i Sternberg për këtë dashuri ishte se do të zvogëlohej, kur marrëdhënia do të bëhej më pak e ndërprerë, duke rritur kështu parashikueshmërinë.

2. Pasioni:

Passion i referohet nxitësve që çojnë në romancë, tërheqje fizike, konsumim seksual, dhe fenomenet e lidhura në marrëdhëniet e dashurisë. Kjo lidhet me ndjenjat e forta të dashurisë dhe dëshirës për një person të caktuar. Kjo dashuri është plot eksitim dhe risi.

Dashuria e pasionuar është e rëndësishme në fillim të marrëdhënies dhe zakonisht zgjat rreth një vit. Ekziston një komponent kimik për dashurinë e pasionuar. Ata që përjetojnë dashuri të pasionuar po përjetojnë gjithashtu neurotransmetues në rritje, veçanërisht feniletilamin.

3. Vendimi / angazhimi:

 Angazhimi i referohet, në afat të shkurtër, vendimit se dikush do një tjetër dhe në një kohë të gjatë, angazhimin e dikujt për ta mbajtur atë dashuri. Këto dy aspekte të komponentit të vendimmarrjes / angazhimit nuk shkojnë domosdoshmërisht, sepse dikush mund të vendosë ta dashurojë dikë pa qenë i përkushtuar ndaj dashurisë në planin afatgjatë ose mund të angazhohet në një marrëdhënie pa pranuar se e do tjetrin, personin në marrëdhënie.

Implikimet e Teorisë Trekëndore të Dashurisë në marrëdhënie

Sipas Robert Sternberg, të tre komponentët e dashurisë ndërveprojnë me njëri-tjetrin: Për shembull, intimiteti më i madh mund të çojë në një pasion apo përkushtim më të madh, ashtu siç angazhimi më i madh mund të çojë në një intimitet më të madh, ose me gjasë më të vogël, në pasion më të madh.
Previous Post Next Post