Psikologët shpjegojnë përse shumica e çifteve ngjajnë me njëra-tjetrin

Psikologët shpjegojnë përse shumica e çifteve ngjajnë me njëra-tjetrin
 

 Duket se të kundërtat nuk e tërheqin njëra-tjetrën.

Shumica e çifteve të ngjashme tregon se njerëzit mund të jenë më të prirur për të kërkuar partnerë që duken si ata dhe mund të ketë një arsye psikologjike prapa saj, Time raporton.

Kjo lloj tërheqje në të vërtetë lidhet më pak për arrogancën dhe më shumë për familjarizmin.

"Çfarë është familjare për ne ka tendencë të jetë ajo që dëshirojmë dhe tërhiqemi", tha Justin Lehmiller, një psikolog social dhe hulumtues në Institutin Kinsey.

Psikologët shpjegojnë përse shumica e çifteve ngjajnë me njëra-tjetrin

"Ju jeni të familjarizuar me pamjen tuaj, kështu që duke parë njerëz të tjerë që ndajnë ato tipare të ngjashme mund të çojnë në më shumë simpati për të," shpjegoi ai, duke shtuar se kjo logjikë themelore është shpesh e nënndërgjegjeshme.

Një studim i vitit 2013 mbështeti kërkesën e Lehmiller, sipas Time. Në studim, pjesëmarrësit vazhdimisht vlerësuan imazhet e përbërë në formë digjitale të fytyrave të partnerit të tyre, që përfshinin fytyrat e tyre si më tërheqëse sesa kompozimet që shfaqin fytyrën e një të huaji.

Tërheqja mund të jetë gjithashtu gjenetike, sipas Time, duke cituar një numër studimesh që kanë zbuluar se këto bashkëshortë priren të jenë më shumë të ngjashëm gjenetikisht.

Psikologët shpjegojnë përse shumica e çifteve ngjajnë me njëra-tjetrin

Disa studiues thanë se kjo mund të ndryshojë në të ardhmen, pasi takimi online do të thotë që individët nuk janë më të kufizuar në një vendodhje gjeografikisht lokale të bashkëshortëve gjenetikisht të ngjashëm.

Në fund të fundit, megjithatë, Lehmiller tha se është e pamundur të parashikohen modelet e ardhshme të joshjes.

"Tërheqja është ky fenomen shumë kompleks," tha ai, "dhe ka kaq shumë faktorë që luajnë një rol në të."
Previous Post Next Post