Përse Papagallët flasin si njerëzit, dhe Majmunët nuk munden?!

 Në vitin 2016, studiuesit nxorrën një studim me një titull të pabesueshëm: "Traktet vokale të majmunëve janë gati për të folur". Studimi verifikoi se majmunët janë fizikisht të aftë për të folur si njerëzit, por nuk kanë kapacitetin e trurit për ta bërë këtë.

Nëse është kështu, po me zogjtë çfarë ndodh?

Së pari, kini parasyshë fraza popullore si "tru zogu". Papagallët janë në fakt shumë të zgjuar. Janë të aftë të krijojnë 'këngë unike', në mënyrë që partnerët e tyre do t'i njohin ato. Hulumtuesit kanë gjetur se tufat e papagallëve bëjnë "biseda", dhe analizat në trurit të tyre tregon se ata mësojnë gjuhë në mënyrë të ngjashme me njerëzit.

Duke lënë mënjanë trurin, zogjtë janë të pa-përgatitur mirë për këngë. Ata kanë një kuti zëri krejtësisht të ndryshëm nga njerëzit, gjë që u jep atyre më shumë kontroll mbi traktin e tyre vokal. Syrinksi është përgjegjës për gamën e pabesueshme të shpendëve, aftësinë për të prodhuar dy tinguj në të njëjtën kohë, dhe pse mund të këndojnë vazhdimisht.

Disa zogj përdorin këtë fiziologji unike për të imituar. Regjistrimet e e imitimeve kanë treguar se imitojnë lloje të ndryshme të shpendëve të tjerë, duke përfshirë bretkosat dhe karkalecat. Disa lloje pallojsh shpesh kanë befasuar studiuesit me aftësinë e tyre të pabesueshme për të imituar zinxhirët, kamerat dhe tingujt të tjera të panatyrshme. Sapo ta keni dëgjuar një pallua që imiton këto, aftësia për të imituar fjalimin njerëzor duket si një gjë më pak mbresëlënëse që mund të bëjë një zog.Shikoni videon e mësipërme për të marrë një pasqyrë më të plotë të fiziologjisë që i lejon këta zogj të përsërisin aq mirë tingujt.
Previous Post Next Post