Konsumi i Ushqimit të Keq lidhet me dëshirën për Alkol, sipas studimit

Konsumi i Ushqimit të Keq lidhet me dëshirën për Alkol, sipas studimit
 Pirja e alkolit dhe pastaj vajtja në restorantin apo byrektoren më të afërt mund të ndjehet kaq e natyrshme, sikur të jetë e lidhur në tru. Tani, hulumtime në fazën e hershme të paraqitur në Takimin e Biologjisë Eksperimentale në Orlando të hënën sugjerojnë që impulsi për të ngrënë pasi kemi pirë alkol ka një bazë neurologjike, duke zbuluar një lidhje shqetësuese që mund të shpjegojë edhe më shumë lloje të zakoneve të pakontrollueshme.

Në takim, Caitlin Coker, një studente e diplomuar në Penn State School of Medicine, prezantoi kërkimet paraprake që tregojnë se alkoli dhe ushqimet yndyrore janë pjesë e një "cikli vicioz" të aktivitetit të trurit që përdor të njëjtin cikël themelor neurologjik. Ajo e zhvilloi këtë koncept duke përdorur rezultatet e studimit të saj në minj, që ajo nisi nën drejtimin e Yuval Silberman, Ph.D., një profesor asistent i shkencave nervore dhe të sjelljes. Rezultatet, të cilat ende nuk janë shqyrtuar nga kolegët, sugjerojnë se minjtë që kënaqen nga ushqimi i yndyrshëm, të njëjtën gjë bëjnë edhe me alkolin.

"Gjatë një periudhe afatshkurtër, për shembull brenda një vakti të vetëm në njerëz apo një sesioni të vetëm ekspozimi në modelet e brejtësve, futja e yndyrave në trup mund të rrisë konsumimin e alkoolit dhe anasjelltas," thotë Silberman. "Për sa kohë mund të themi, ndërsa rajonet e trurit që përfshihen në sjelljen e të ngrënit apo të të pirit duket të jenë shumë të ngjashme, nuk ka pasur studime të publikuara më parë që kanë shqyrtuar drejtpërdrejt marrëdhënien e sjelljeve të tilla të këqija gjatë një periudhe afatgjatë".

Në eksperimentin e tyre, ata ekspozuan një grup minjsh për të dy dieta me yndyrë të lartë dhe alkool gjatë një "periudhe afatgjatë" prej tetë javësh. Një grupi minjsh i është dhënë qasje e përhershme në një dietë të lartë yndyre vetëm një herë në javë - kështu që kur ata patën rastin, e shfrytëzuan në maksimum. Një grup tjetër i minjve kishte qasje të vazhdueshme në ushqim me yndyrë të lartë, dhe një grup tjetër kishte qasje të vazhdueshme në ushqimin normal të miut.


Të gjithë minjtë kishin gjithashtu qasje të kufizuar në alkool, gjë që u lejoi kërkuesve të shohin nëse minjtë do të pinin pije alkolike kur kishin mundësi.

Në fund të tetë javëve, ekipi gjeti se minjtë që kishin qasje të kufizuar vetëm në një dietë me yndyrë të lartë - domethënë ata që do të hanin kur u jepej mundësia - gjithashtu prireshin të pinin pije alkoolike. Në abstrakt të prezantimit, Coker raporton se minjtë që konsumuan yndyrna pinë në mënyrë të konsiderueshme më shumë alkool sesa minjtë në dietë.

Rezultatet sugjerojnë se dehja lidhet me kërkimin për yndyrna. Por Silberman beson se marrëdhënia në mes të ngrënit dhe të pirit, tregon diçka më të komplikuar që po ndodh në tru, edhe nëse të dhënat aktuale, të cilat nuk përfshinin neuroimazherinë, nuk mund ta provojnë ende.

Me fjalë të tjera, sjellja mund të ndryshojë mënyrën se si procesi trurit konsumon yndyrë; kjo, nga ana tjetër, mund të çojë në abuzimin me alkoolin, që mund të çojë në ushqim të yndyrshëm, dhe kështu cikli vicioz vazhdon. Silberman nuk mendon se kjo lidhet vetëm me ushqime yndyrore që nxisin një ndryshim në ciklin e neuroneve. Ai dhe Coker besojnë se të njëjtat efekte neurologjike që e shtyjnë dikë të ulet në ushqimin yndyror mund të aplikohen për sjellje të tjera të kësaj kategorie, si për shembull, bixhozi.

"Në këtë rast, ngrënja e yndyrnave, por shumë çështje të ngjashme të sjelljes - çështjet e lojërave të fatit - mund të jetë gjithashtu një simptomë e sjelljeve të tilla që mund të jenë faktorë rreziku për çrregullimet e përdorimit të alkoolit", thotë ai.

Megjithëse ne e dimë se mbingrënja ka rrënjë në rajone të caktuara të trurit, është shumë e sigurtë nëse ekziston një impuls i vetëm neurologjik që na shtyn të marrim të dy goditjet e njëpasnjëshme dhe të kërkojmë ushqim të parregullt në një cikël të pafund. Kjo punë mund të jetë në fazat e saj të hershme, por është një hap i parë i rëndësishëm për të gjetur një shpjegim përse disa impulse mund të jenë të pamundur për t'u kontrolluar.
Previous Post Next Post