Përse disa njerëz Vendosin t'mos Tradhtojnë Partnerin

Përse disa njerëz Vendosin t'mos Tradhtojnë Partnerin
 Studimet nxjerrin në pah se mes 11 dhe 69% e amerikaneve të veriut në një marrëdhënie afatgjatë kanë tradhtuar bashkëshortin e tyre.

Ky është një proporcion i konsiderueshëm, dhe kështu që nuk përbën çudi se përse psikologët janë të interesuar të zbulojnë pse njerëzit mashtrojnë.

Megjithatë, shumica e studimeve tregojnë se shumica dërrmuese prej nesh nuk tradhtojnë. Studimet që lidhen me arsyet se pse njerëzit mbeten besnikë mund të jenë të vonuara.

Menelaos Apostelou dhe Rafaella Panayiotou i Universitetit të Nikozisë në Qipro vendosën të bëjnë disa korrektime në këtë aspekt, në gazetën e tyre të botuar këtë muaj në revistën Personaliteti dhe Dallimet Individuale.

Të mashtrosh ose të mos mashtrosh

Apostelou dhe Panayiotou filluan të shqyrtojnë arsyet që i bëjnë njerëzit të mashtrojnë, me shpresën se kjo mund të hedh dritë tek ata që nuk mashtrojnë. Disa njerëz mashtrojnë sepse duan të largohen nga partneri i tyre aktual, por nuk ndjehen të sigurt për ta bërë këtë derisa të gjejnë një partner të ri. Të tjerët, ndoshta duke kuptuar gjithashtu se marrëdhënies së tyre po i vjen fundi, i fusin këmbët e tyre në pishinën e partnerëve të mundshëm për të pasur një ide më të mirë rreth nivelit të atraktivitetit të tyre.

Mund të ketë përparësi gjinore në mashtrim. Për shembull, ndërsa gratë janë të kufizuara në numrin e pasardhësve që mund të prodhojnë nga domosdoshmëria e një shtatëzanie të gjatë, burrat mund të kenë pasardhës me sa më shumë gra të munden. Prandaj, kjo mund të jetë një motivim për burrat (ose të paktën për paraardhësit tanë meshkuj, të cilët kanë jetuar dhe dashuruar në kohët para kontracepsionit). Ndërkohë, për shkak se burrat janë më pak kërkues për atraktivitetin fizik afatshkurtër sesa afatgjatë, femrat janë më të afta të garojnë për qasje seksuale tek meshkujt shumë tërheqës nëse nuk kërkojnë që të angazhohen në një marrëdhënie. Pra, gratë mund të motivohen të mashtrojnë bashkëshortët e tyre më pak tërheqës, nëse kanë pritshmëri nga një mashkëll më tepër atraktiv.

Përse disa njerëz Vendosin t'mos Tradhtojnë Partnerin

Por mashtrimi është i rrezikshëm dhe njerëzit ndoshta kanë më pak gjasa të humbasin nëse ka ndonjë shans të mirë për t'u kapur (mund të pësojnë dhunë ose dëmtim reputacioni) ose nëse mashtrimi është shumë i kushtueshëm (kërkon shumë kohë, përpjekje ose para).

Këto kosto gjithashtu ka gjasa të lidhen më shumë me gratë se meshkujt, pasi mund të dëmtohen apo të vriten nga partneri i tyre afatgjatë.

47 Arsyet

Apostelou dhe Panayiotou intervistuan 40 burra dhe gra rreth asaj se përse një person mund të zgjedhë të mos mashtrojë partnerin. Pas hedhjes poshtë të kopjeve ose arsyeve të ngjashme, hulumtuesit u fokusuan tek 47 arsye. Këto arsye ishin po aq të ndryshme sa "E dua partnerin tim" apo "Unë nuk kam takuar dikush mjaftueshëm tërheqës për ta bërë" dhe "Kam frikë se partneri im do të bëjë të njëjtën gjë."

Për të imponuar një farë rendi në këtë listë shteruese, psikologët pyetën pothuajse 600 vullnetarë të rinj për të shqyrtuar 47 arsyet dhe për t'i renditur se sa do ishte e mundur që secili prej tyre t'i pengojë ata të mashtrojnë partnerët e tyre.

Kjo metodë lejoi Aposteloun dhe Panayiotoun të shihnin arsyet që u prirnin të shkonin bashkë. Ata gjetën që 47 arsyet u gruponin në tetë grupe - ose arsyet kryesore - për të mos mashtruar.

Tetë arsyet

Arsyeja më e rëndësishme pse njerëzit zgjedhin të mos mashtrojnë është se ata janë të kënaqur me marrëdhënien e tyre aktuale. Njerëzit partnerët e të cilëve i trajtuan mirë ata, të cilët nuk donin të lëndonin partnerin e tyre ose që nuk dëshironin të rrezikonin shkatërrimin e marrëdhënieve të tyre, ishin më të sigurt se nuk do të tradhtonin.

Përse disa njerëz Vendosin t'mos Tradhtojnë Partnerin

Arsyeja tjetër e rëndësishme ishte se mashtrimi do të nxiste ndjenjat e fajit. Njerëzit të cilët nuk donin të gënjejnë ose të jetojnë një jetë të dyfishtë dhe të cilët do të ndjehen të turpëruar ose që e kishin tradhtuar partnerin e tyre, ishin fuqimisht kundër mashtrimit.

Këto dy arsye ishin gjithashtu të vetmet arsye për të cilat Apostelou dhe Panayiotou gjetën një ndryshim gjinor: Gratë kishin më shumë gjasa se burrat që të raportojnë se nuk dëshironin të tradhtojnë, sepse ishin të kënaqura me marrëdhëniet e tyre dhe nuk donin të ndiheshin fajtore.

Arsyeja e tretë më e rëndësishme ishte frika e pabesia hakmarrëse - se tradhtina mund ta çojë partnerin të bëjë të njëjtën gjë. Arsyeja e katërt ishte mungesa e provokimit ose nxitja për të mashtruar. Këta njerëz thanë se nuk mashtruan sepse partneri i tyre nuk u kishte dhënë atyre shkak, ose nuk ishin tunduar.

Arsyeja e pestë më e fortë ishte frika e reagimit të partnerit nëse mund të zbulohej, dhe së gjashti ishte frika e turpit publik, ndoshta për shkak të normave shoqërore ose fetare që ndalojnë pabesinë.

Arsyeja e shtatë për të mos tradhtuar ishte frika prej telasheve, të tilla si shqetësimi i rrëfimit të partnerit ose të të afërmve dhe miqve, apo edhe frikë nga marrja e ndonjë infeksioni seksualisht të transmetueshëm. Dhe arsyeja përfundimtare dhe më pak e rëndësishme ishte frika e stigmës shoqërore, ajo që një person e shqetësonte grupin e tyre social apo shoqërinë e gjerë, se çfarë do mendonin për ta.

Është e qartë se shumë nga arsyet janë të ngjashme: Katër arsyet më të ulëta janë të lidhura me reagimet e të tjerëve dhe ndjenjat e tradhtisë rreth reagimeve të të tjerëve. Është e çuditshme që efektet e gjinisë nuk ishin më të përhapura. Për shembull, mund të presim që gratë të jenë më të shqetësuara nga reagimi i partnerit të tyre dhe nga stigmatizmi shoqëror, por kjo nuk duket të jetë çështja.

Apostelou dhe Panayiotou gjithashtu theksojnë se "njerëzit nuk mund të kenë një kuptim të saktë të arsyeve që i pengojnë ata të tradhtojnë", e cila, nëse është e vërtetë, mund të thotë se lista origjinale e 47 arsyeve nuk ishte e plotë ose plotësisht e saktë.

Sidoqoftë, ndoshta është qetësuese të dish se partneri juaj ka më pak gjasa të tradhtojë nëse je i sjellshëm dhe mbështetës.  
Previous Post Next Post