Paratë nuk na bëjnë të Lumtur më shumë se Ushtrimet Fizike, sipas Oksfordit dhe Jalit

Paratë nuk na bëjnë të Lumtur më shumë se Ushtrimet Fizike, sipas Oksfordit dhe Jalit

 Fundjavët në Los Anxhelos dominohen nga aktiviteti fizik: hipizmi, ecja, sërfi, vrapi, çiklizmit, joga etj. Është e lehtë të përcaktosh stereotipe për banorët e këtij qyteti, por gjatë gjithë vitit, dielli u jep këtyre banorëve çdo mundësi për të qëndruar aktiv. Shumë veta përfitojnë; qëndrimi aktiv është pjesë e kulturës së qytetit.

Jo se të gjithë marrin pjesë, natyrisht, por mungesa e mundësive nuk mund të jetë justifikim. Duke u rritur në bregun lindor, kujtoj kur aktiviteti fizik në natyrë ishte sezonal. Duhet të punojmë më shumë muajve të dimrit në palestër për të ruajtur të njëjtën formë. Ata që durojnë dimrin duke bërë stërvitjenë në palestër dukeshin më të lumtur.

Spekulime të tilla kohët e fundit u vunë në provë nga hulumtuesit e universiteteve Oksford dhe Jal të SHBA-ve. Në një studim prej më shumë se 1.2 milion amerikanë, ata zbuluan se aktivitetet fizike janë më të rëndësishme për shëndetin mendor se sa paratë që keni bërë. Për të qenë të saktë: ata që ushtrohen janë, mesatarisht, në depresion 35 ditë në vit; ndërsa për joaktivët ky numër shkon në mbi 53 ditë në vit.

Duke përdorur të dhënat në periudhën 2011-2015 të ofruar nga Qendrat për Kontrollin e Sëmundjeve dhe Parandalimin e Sistemit të Mbikëqyrjes së Rreziqeve të Sjelljes, hulumtuesit zbuluan se të rriturit fizikisht aktivë raportojnë se janë në depresion shumë më pak se të tjerët. Ata tregojnë për faktin se stërvitja lidhet me përfitime të shumta shëndetësore, duke përfshirë rrezikun e zvogëluar të vdekshmërisë së përgjithshme, sëmundjeve kardiovaskulare, obezitetit, goditjes dhe kancerit.

Nëse ndiheni mirë, perspektiva juaj ka tendencë të vazhdojë kështu.

Nuk është se shmangni vetëm sëmundjet. Ushtrimi është i lidhur me përmirësimin e shëndetit muskulo-skeletor dhe rregullimin e stresit. Studimet e përqendruara në shëndetin mendor kanë qenë pak më të paqarta, megjithëse prej kohësh është e njohur se stërvitja ndihmon në frenimin e ankthit dhe depresionit. Për këtë studim, studiuesit theksojnë se ndërhyrja nuk ka qenë më e nevojshme duke pasur parasysh se "depresioni është tani shkaku kryesor i barrës globale të aftësisë së kufizuar".

Reduktimi i kësaj barrë është qëllimi kryesor i këtij hulumtimi. Ata përfshinë 75 lloje të aktivitetit fizik në studimin e tyre, duke përfshirë golfin dhe kopshtarinë. I grupuan në "ushtrime të ndërgjegjshme", të tilla si joga dhe tai ki, së bashku - një vendim pak i çuditshëm, duke pasur parasysh se edhe këto dy disiplina lënë gjurmë të dallueshme në sistemin nervor. Prapëseprapë, qëllimi themelor është të kuptojmë më mirë dallimin midis lëvizjes kundrejt jo lëvizjes. I pari bëri një ndikim të rëndësishëm statistikisht.

Ndërsa rezultatet e lëvizjeve rezultuan mbi paratë, rezultatet morën në të vërtetë formën-U. Tri deri në pesë sesione javore nga tridhjetë minuta në një orë duket të jetë zona magjike për arritjen optimale të shëndetit mendor. Ata që punonin tre ose më shumë orë në ditë nuk treguan rezultate më të mira se ata që nuk punojnë aspak. Kjo ka të ngjarë për dy arsye: lodhja, e cilat mund të 'kullojë' prodhimin emocional, dhe çrregullim obsesiv-kompulsiv, një problem i vërtetë në palestra.

Sportet në ekip dhe çiklizmi provuar të jenë të lidhur me barrën më të ulët të shëndetit mendor; "ushtrimet e ndërgjegjshme" shënuan nivele më të larta në indeksin e kënaqësisë sesa ecja.

Studiuesit venë në dukje se ndërsa ata besojnë se këto rezultate janë shkakësore, kërkohet më shumë kërkime për të provuar lidhjet e drejtpërdrejta midis ushtrimeve specifike dhe shëndetit mendor. Megjithatë, ata ndihen rehat duke theksuar se dallimi në mes të punës dhe moszbatimit është i njëjtë si "midis individëve me një ndryshim në të ardhurat e familjes prej më shumë se US $ 25,000".

Të bësh më shumë para nuk është domosdoshmërisht rruga për kënaqësi. Lëvizja e vazhdueshme, është rruga e duhur. Kjo ka kuptim, duke qenë se për pjesën më të madhe të historisë, mbijetesa kërkoi më shumë punë fizike se shkëmbim monetar. Ka progres të matshëm në ndërtimin e shtëpive ose sigurimit të ushqimit; duke parë në një ekran një numër që rritet, kjo nuk ofron të njëjtat shpërblime biologjike, pavarësisht se sa të lumtur ne besojmë se paratë do të na bëjnë. Një tjetër studim i kohëve të fundit tregon se rritja më e lartë e nivelit të depresionit dhe ankthit vitet e fundit është shënuar tek njerëzit më të pasur.

Një mësim mjaft i vjetër, por që duket se vazhdojmë ta harrojmë. Kimia e kënaqësisë dhe vetëbesimit mbështetet në rrjedhjen e gjakut, jo në rrjedhën e parasë. Paraja është e dobishme. Lëvizja është e nevojshme.
Previous Post Next Post