Fshiji menjëherë këto Aplikacione nga Celulari: ju Spijunojnë pa Leje

Fshiji menjëherë këto Aplikacione nga Celulari: ju Spijunojnë pa leje
 Një artikull i kohëve të fundit i Buzzfeed tregon se disa aplikacione popullore Android në dispozicion në Google Play Store kanë mbledhur dhe ruajtur të dhëna të ndjeshme të përdoruesve pa leje ose kodim.

Ky rast i veçantë është më alarmues sesa të mëparshmit - jo vetëm që janë disa prej aplikacioneve më të shkarkuara në Google Play të implikuar në raport, por gjithashtu zhvillohen nga kompanitë kineze që mund të ndajnë të dhëna të grumbulluara me biznese dhe qeverinë kineze.

Cilat aplikacione duhet të fshini menjëherë

Këto janë aplikacionet që janë përfshirë në hetimin e Buzzfeed. Nëse keni ndonjë nga këto instaluar në telefonin tuaj, fshijini menjëherë:

- Selfie Camera
- Total Cleaner
- Smart Cooler
- RAM Master
- AIO Flashlight
- Omni Cleaner
- WaWaYaYa
- Emoji Flashlight
- Samsung TV Remote Control (via Peel Technologies, Inc.)

Si të shmangni aplikacionet si këto

Mos u ndjeni keq nëse të tuajat ishin në mesin e gati 100 milionë shkarkimeve të kombinuara në këto aplikacione. Zhvilluesit hutoheshin duke hedhur poshtë informacionin - si vendi i origjinës dhe kompania që zotëron aplikacionin - që normalisht do të ngrinte flamuj të kuq.

Megjithatë, siç vë në dukje hetimi i Buzzfeed, çdo aplikacion ka kërkuar shumë leje për aplikacione, përfshirë lejet "të rrezikshme", si të dhënat e vendndodhjes, qasja në sensorëve të telefonit ose informacionet e kontaktit personal. Ky është një tregues i një aplikacioni të dyshimtë.

Përdorni një aplikacion anti-virus të besueshëm për të skanuar aplikacionet dhe skedarët para se t'i instaloni ato.

Mos shkarkoni aplikacione me numër shikimesh të dobëta.

Për më tepër, i kushtoni vëmendje komenteve; kompanitë mund të mbushin vlerësimet e tyre me komente të rreme për të mbytur ato negativet. Nëse shihni ndonjë rishikim që bën thirrje për sjellje të dyshimtë, reklama të rreme, etj, jini të qartë.

Shikoni aplikacionet me numër të lartë të lejeve ose lejeve që nuk kanë kuptim për aplikacionin. Për shembull, aplikacioni AIO Flashlight kërkoi 31 leje të përgjithshme. Asnjë aplikacion nuk kërkon kaq shumë në mënyrë që të funksionojë.

Shqyrtoni një politikë të sigurisë të një aplikuesi ose zhvilluesi të aplikacionit. Kjo shpesh mund të gjendet me një kërkim të shpejtë në internet nëse nuk ofrohet haptazi. Nëse politika duket e hidhur, është pritur nga një vendndodhje e dyshimtë (si faqja e rastësishme e Tumblr-it e Selfie Camera), ose nëse nuk duket të jetë një politikë e sigurisë, periudhë, mos e shkarkoni.

Në përgjithësi, mos shkarkoni aplikacione nga "devs" që nuk i njihni. Nëse e bëni këtë, kërkoni online aplikacionin dhe kërkoni nga kritikat profesionale dhe reagimet e përdoruesve nga faqet e teknologjisë dhe forumet.
Jini shumë të kujdesshëm kur shkarkoni skedarët APK nga burime jozyrtare.

Një aplikacion mund të kalojë disa nga parametrat e mësipërm, por plotësisht dështojnë të tjerët. Për shembull, aplikacioni Selfie Camera mburrej me një vlerësim  me 4.5 yje në Google Play dhe kishte mbi 50 milionë shkarkime, por kërkonte 50 leje dhe politika e saj e privatësisë u fsheh në një blog pa lidhje me Tumblr. Është shembulli i përsosur përse duhet të shqyrtohen aplikacionet e palëve të treta nga zhvilluesit që nuk i besoni.
Previous Post Next Post