Truri gjatë përvojës Shpirtërore

Truri gjatë përvojës Shpirtërore
 Nga Ema M. Sepälä (Ph.D)                                              Ilustrim

Jetojmë në një kohë që duket gjithnjë e më pranë mendjes së ngushtë (dritëshkurtësisë) dhe ndasive - një botë e ndarë. Megjithatë, nëse shikoni tek fetë (një nga forcat më të fuqishme që ndan njerëzit) nga brenda trurit, rezultatet mund t'ju ndihmojnë të shihni botën nga një perspektivë shumë të ndryshme. 

Një studim i kohëve të fundit në Universitetin Yale, i quajtur "Korrelacione Nervore të Përvojave Shpirtërore" tregon se truri reagon në mënyra shumë të ngjashme me përvojat tona të ndryshme shpirtërore - pavarësisht nga tradita, raca, besimi ose gjinia.

Në studimin e drejtuar nga Mark Potenca, një profesor i psikiatrisë në Qendrën e Studimeve të Fëmijëve në Yale, pjesëmarrësve iu kërkua të kujtojnë përvojat shpirtërore duke përdorur udhëzimet e mëposhtme:

Ne dëshirojmë që ju të përshkruani një situatë në të cilën keni ndjerë një lidhje të fortë me një fuqi më të lartë ose praninë shpirtërore. Gjendjet shpirtërore janë ato që me anë të ndjenjës së ndjesisë ju lidhin me diçka më të madhe se veten, një njëshmëri ose forcë, që mund të përjetohet si një energji, forcë, fuqi më e lartë, hyjni apo figurë ose ndërgjegje transhendente. Gjendje të tilla mund të përjetohen në vendet e adhurimit, në shtëpi, në jetën tuaj të përditshme, ose në natyrë. Zgjidhni një situatë personale të jetuarit që keni përjetuar drejtpërdrejtë, nëse të tjerët ishin të pranishëm apo jo. Gjithashtu, përfshini në përshkrimin tuaj ndjesitë trupore që keni përjetuar në këto situata.

Sigurisht, pjesëmarrësit erdhën me një shumëllojshmëri skenarësh që ishin unikë, shumë personalë dhe shpesh shumë kuptimplotë dhe prekës - dhe megjithatë ata tentonin të përfshijnë ndjenjat e unitetit, të pafundësisë dhe të lidhjes me të tjera, ose të papara.

Pjesëmarrësit pastaj dëgjuan një transmetim të përvojës së tyre shpirtërore që kishin ndarë me grupin e kërkimit. Qëllimi ishte ta sillnin sërish atë përvojë, ndërsa neuroshkencëtarët skanuan trurin e tyre.

Më pas ekipi e krahasoi atë me aktivizimin e trurit në përvojat e mëparshme të përbashkëta dhe stresuese.

Ja një shembull i një transmetimi personal pasi u lexua përsëri tek një pjesëmarrës ndërsa truri i tij u skanua:

Është një fundjavë me shi në fillim të prillit në Virxhinia. Ju jeni ulur përballë gurit të varrit të Xhias dhe Nonos tek varrezat. Merr frymë thellë. Kjo është hera e parë që keni qenë këtu që nga funerali i Nonos. Ju mendoni për funeralin dhe se sa shumë gjëra nuk dinit për Nonon. Ka një ndjenjë të rëndë në stomakun tuaj. Mendoni se ai ishte më afër me Xhenin, Karolinën dhe Pjetrin. Ka një gungë në fytin tuaj. Shihni një qiri të verdhë të ndezur para gurit të varrit. Lotët mbushin sytë. Dëshironi që ai të dijë sa e keni dashur. "Unë ju kam dashur, më vjen keq." Ju përsërisni me zë të lartë. Lotët po derdhen poshtë faqeve tuaja. "Unë të kam dashur." Papritmas, ndieni një dorë nga prapa - një përqafim i qëndrueshëm, në qafën dhe shpatullat. Rrahja juaj e zemrës shpejton. Prekja është e sigurt dhe e ditur. Një valë e lumturisë së ngrohtë vjen mbi ju. Menjëherë hidhërimi largohet, zëvendësohet me një qetësi të sigurt. Tensioni shkrihet nga trupi juaj. Ti e di që është Xhia dhe Nono. Ka një ndjenjë të eksitim të ngrohtë. Ju jeni të fortë nga brenda. Zemra juaj është e mbushur me ndriçim. Ai e di. Ju ndjeni sikur po qeshni. Tani ka vetëm lumturi.

Përkundër dallimeve të mëdha dhe ndryshimeve midis skenarëve shpirtërorë të përbashkëta nga pjesëmarrësit, studiuesit vunë re se pjesë të ngjashme të trurit u aktivizuan për secilin pjesëmarrës. Në veçanti, kishte më pak aktivitet në lobin parietal inferior, i cili zakonisht është aktiv gjatë përfaqësimit të vetes në hapësirë ​​dhe në kohë. Përvojat shpirtërore shpesh përfshijnë humbjen e kontaktit me hapësirën dhe kohën dhe pasjen e një "kuptimi të vetes" të zgjeruar, shpjegojnë studiuesit. Zvogëlimi i aktivitetit në lobin parietal mund të sugjerojë që, gjatë përvojës së tyre shpirtërore, pjesëmarrësit humbën një pjesë të ndjenjës së vetvetes kur ato lidhen me diçka më të madhe. "Të mbledhur së bashku," përfundojnë studiuesit, "gjetja e tanishme sugjeron që përvojat shpirtërore mund të përfshijnë një takim të perceptuar me një 'prani' të gjërë ose një entitet të jashtëm ndaj vetes." Mënyra se si ne përjetojmë spiritualitetin mund të duket ndryshe nga jashtë, por në të vërtetë shumë e ngjashme në brendësi.

Në rrënjë të shumicës së feve dhe filozofive është fokusi tek bashkimi dhe dhembshuria. Hulumtimet tregojnë se të kesh një ndjenjë të përbashkësisë me të tjerët (madje edhe të huaj) ose me natyrën dhe kafshët, kjo bën të lindin ndjenja më të mëdha të mirësisë dhe dhembshurisë.

Studimet shkencore si këto, megjithatë, mund të ndihmojnë në ndërtimin e urave në ndarjet që ekziston midis traditave fetare. Duke pasur parasysh se efektet e praktikave fetare ose shpirtërore janë më të përafërta të ndryshme, një ndjenjë më e madhe e përkatësisë duket të jetë gjëa e duhur. 
Previous Post Next Post