Problemet Psikologjike nga Jeta Sedentare

Problemet Psikologjike nga Jeta Sedentare
Nga Bret Stengarger për Forbes

 Problemi qendror i jetës njerëzore është se ne as nuk zotërojmë vullnet plotësisht të lirë, as nuk jemi plotësisht të përcaktuar nga rrethanat e jashtme. Ne vendosim dhe ndjekim qëllimet, vetëm për t'u bërë rrugëdalje nga zakonet dhe shpërqendrimet. Shpesh ne dimë modelet në jetën tonë që do donim të ndryshonim - nga ngrënia e tepërt në zbutjen e temperamenteve tona - por ende e gjejmë veten duke rënë në rutina të vjetra. Ka shumë qasje në dukje të ndryshme në këshillim dhe psikoterapi, por në një nivel të lartë të gjitha ato përfaqësojnë mënyra për të rritur vetëdijen tonë dhe, në fund të fundit, kontrollin mbi mendimet, ndjenjat dhe veprimet tona.

Kur shqyrtova qasjet afatshkurtra të bazuara në prova në terapi me dy kolegë në SUNY Upstate Medical University në Sirakuzë, një përfundim i befasishëm ishte shumë i qartë. Çdo qasje efektive përdor shtytje në gjendjet e vetëdijes për të lehtësuar ndryshimin. Këto shtytje mund të jenë të qeta, si në rastin e meditimit, ose mund të aktivizohen, si në rastin e terapive eksperimentale dhe të sjelljes. Në të gjitha modalitetet, ekziston një mirëkuptim se, në gjendjet tona rutinë të ndërgjegjësimit, ne tentojmë të bien në rutinë. Ndryshimi dhe zgjerimi i vetëdijes tonë është një portal për të zgjeruar vullnetin dhe aftësinë tonë për vetëvendosje.

Kërkimi për performancën maksimale është, në rrënjë, një përpjekje për t'u bërë më plotësisht vetë-përcaktuese. A mund t'i shqyrtojmë praktikat maksimale të performancës në mënyrën se si kemi shikuar terapitë e bazuara në prova, për të zbuluar njohuri mbi vullnetin?

Një gjetje interesante nga një sondazh i shkrimeve mbi performancën kulmore është se shumë prej tyre theksojnë marrëdhënien ndërmjet kondicionimit fizik dhe mendor. Në shtyrjen e trupit, ne zgjerojmë mendjen. Kapërcimi i pengesave fizike forcon muskujt tanë të vullnetit, duke zgjeruar kapacitetin tonë për të zotëruar sfida të tjera të jetës. Emilia Lahti përshkruan konceptin finlandez të sisu, i cili përfshin një mentalitet veprimi që përqafon dhe trajton qëllimet që duket se janë përtej mundësive tona. Ajo ka mishëruar sisu në vendosmërinë e saj për të kapërcyer përvojat e abuzimit, pjesërisht duke u marrë me sfidat e vështira të distancës së largët. Duke e shtyrë veten mentalisht dhe fizikisht, ajo ka gjetur një mënyrë për të pasur akses "një marsh shtesë të forcës psikologjike".

Një përdorim i ngjashëm i trupit për të zgjeruar performancën ilustrohet nga David Goggins, i cili është përshkruar si "njeriu më i fortë gjallë". Një i diplomuar në trajnimin e NAVY SEAL dhe US Army Ranger, Goggins vendosi të mbledhë para për Fondacionin e Luftëtarëve të Operacioneve Speciale duke drejtuar një garë në të cilën ai duhej të mbulonte të paktën 100 milje në 24 orë. Goggins nuk ishte një kontrabandist në distancë, por ai trajtoi sfidën e garës në distancë dhe vazhdoi me sukses pavarësisht dëmtimeve të shumëta. Në librin e tij "Nuk mund të më lëndojë", Goggins shpjegon, "Ju jeni në rrezik të jetoni një jetë aq të rehatshme dhe të butë sa që do të vdisni pa e kuptuar kurrë potencialin tuaj të vërtetë". Qasja e tij ndaj performancës së pikut është që të "ta bëni 'me kallo' mendjen tuaj në të njëjtën mënyrë siç bëni me duart. Merrni rrugën e rezistencës së shumtë në çdo ditë të jetës suaj". Në të vërtetë, kur dëgjojmë monologun e Goggins, bëhet e qartë se ai e shfrytëzon arritjen e një sfide si një stimulim për të trajtuar një të re. Nuk ka vijë të fundit, nuk ka lehtësime, në sisu të tij.

Shumica prej nesh janë të njohur me studimet që lidhin stilin e jetesës sedentare me problemet shëndetësore. Por më pak e studiuar është se të qenit sedentar, rrit mundësitë e stresit, depresionit dhe uljen e nivelit të mirëqenies. Midis adoleshentëve, rritja e kohës së qëndrimit në ekran lidhet me shëndetin e varfër mendor. Stilet sedentare të jetesës shoqërohen gjithashtu me nivele të larta të ankthit. Nga këndvështrimet e Lahti dhe Goggins, jeta e rehatshme dhe sedentare në të vërtetë na shërben si trajnim për mosplotësimin dhe shmangien, duke na penguar të përballojmë sfidat dhe të arrijmë performancën maksimale. Duke sfiduar trupin, ne në mënyrë të pashmangshme hasim sfida mendore, emocionale - dhe mësojmë se si t'i kapërcejmë ato. Ashtu si në terapitë afatshkurtra, ndryshimi pozitiv vjen nga një gjendje e zgjuar e vetëdijes. Kërkesat e aktivitetit fizik stimulojnë elasticitetin tonë emocional dhe aftësinë për të qëndruar nën detyrim.

Fergus Connolly, i cili ka punuar me atletë të elitës dhe operatorë të forcave speciale, citon politikanin irlandez Terence MacSwiney, i cili vdiq pas një greve urie të iniciuar nga ai ndërsa ishte i burgosur: "Nuk janë ata që mund të shkaktojnë më shumë, por ata që mund të vuajnë më së shumti të cilët do triumfojnë.

Rreziqet psikologjike të një mënyre jetese sedentare janë që trupat e rehatshëm nuk na lejojnë kurrë të dalim nga rutina. Pa emergjencën e sfidave të përditshme, nuk arrijmë të ushtrojmë vullnetin dhe kështu nuk gjejmë burimet për të vazhduar dhe për të arritur gjëra të mëdha. Lahti, në faqen e saj, citon William James: "Bëni diçka çdo ditë për asnjë arsye tjetër veç asaj se duhet ta bëni, kështu që kur të vijë ora e nevojës së tmerrshme, mund të mos ju gjejë të shqetësuar dhe të patrajnuar për të qëndruar në provë ." Është duke përqafuar "rrugën e rezistencës më të madhe", që ne të kultivojmë vullnetin për të mbështetur përpjekjet e jashtëzakonshme.
Previous Post Next Post