Nga cili lloj obeziteti vuani? Të luftojmë specifikisht çdo lloj trashjeje

 E keni pyetur ndonjëherë veten se përse vazhdoni të shëndosheni edhe nëse keni bërë përpjekje në dieta dhe ushtrime fizike?

Epo, kjo ndodh për shkak se mund të keni vepruar gabim deri tani.

Përgjigja qëndron në llojin e obezitetit me të cilin jeni prekur. Ekzistojnë lloje të ndryshme të obezitetit dhe mënyra specifike për t'i hequr qafe.

Nga cili lloj obeziteti vuani? Të luftojmë specifikisht çdo lloj trashjeje

Këtu janë gjashtë lloje më të shpeshta të obezitetit dhe këshilla se si të shpëtojmë në mënyrë specifike për secilin tip:


1. Obezitet për shkak të ushqimit

I njohur si lloji më i zakonshëm i obezitetit në botë, shkaktohet nga konsumimi i tepruar i sheqerit dhe ushqimit. Duke reduktuar marrjen e ushqimit dhe duke ushtruar të paktën 30 minuta në ditë, mund të luftoni me lehtësi këtë lloj obeziteti.

 2. Obezitet për shkak të "stomakut nervoz" 

Ky lloj i obezitetit vjen nga depresioni, stresi dhe ankthi. Njerëzit që vuajnë nga obeziteti i "stomakut nervor" shpesh konsumojnë ëmbëlsira të tilla si çokollata kur preken nga stresi. Është e rëndësishme të lehtësojmë stresin dhe për të shmangur marrjen e shpeshtë të ëmbëlsirave në mënyrë që të heqin qafe yndyrnat e tepërta.

 3. Obeziteti për shkak të glutenit

Njerëzit që vuajnë nga obeziteti glutenit janë kryesisht vajzat në adoleshencën e tyre, me çekuilibër hormonal, ose janë në menopauzë. Për të luftuar këtë lloj obeziteti, duhet të flini mjaftueshëm, të shmangni pirjen e duhanit, pijen e alkoolit dhe të qëndruarit gjatë ulur. Individët e prekur duhet të ushtrohen me pesha.

4. Obeziteti metabolik aterogjenik

Njerëzit me këtë lloj obeziteti zakonisht grumbullojnë yndyrë në barkun e tyre dhe kanë vështirësi në frymëmarrje. Duhet të reduktoni konsumin e alkoolit për të luftuar këtë lloj të trashjeje.

5. Obeziteti për shkak të qarkullimit venoz

Konsiderohet si një trashje gjenetikisht e trashëguar, ky lloj i obezitetit zakonisht ndodh tek njerëzit me këmbë të fryra ose gratë shtatzëna. Ata me këtë lloj obeziteti duhet të ushtrohen duke vrapuar ose ngjitur shkallët.

 6. Trashja për shkak të pasivitetitit

Trashja nga pasivitetit ndikon në pjesë të trupit që më parë ishin aktive, për shembull për shkak të ushtrimeve fizike ose stërvitjeve, dhe tani është joaktiv. Gjumi, është gjëja më e mirë për këtë lloj obeziteti, sigurohuni të flini mjaftueshëm. Mungesa e gjumit shkakton çekujlibrim të hormoneve, duke rritur urinë dhe shtimin në peshë. Konsumoni më shumë ushqime të pasura me fibra: groshë, bizele, bathë, bukë integrale me grurë të plotë (vështirë që kjo lloj buke të gjendet në Shqipëri, kështu më mirë ta harroni).

Pra, çfarë lloji të obezitetit ndikon tek ju? Mos harroni ta ndani këtë informacion me familjen dhe miqtë tuaj për t'i ndihmuar të luftojnë sëmundjen e shekullit: obezitetin.
Previous Post Next Post