Dalin nga Arkiva letrat e lashta të Dashurisë që Hyrrem i dërgonte Sulltanit Sulejman

Dalin nga Arkiva letrat e lashta të Dashurisë që Hyrrem i dërgonte Sulltanit Sulejman
Sulltani Sulejman dhe Hyrrem

 Disa letra dashurie të sapo zbuluara të dërguara nga një sulltaneshë osmane për sulltanin e saj kanë hedhur dritë mbi historinë më të famshme të dashurisë të asaj epoke.

Letrat, e nxjerra së fundi nga arkivat presidenciale të Turqisë, iu dërguan Sulejmanit të Madhërishëm nga Sulltanesha Hyrrem.

Arkivistët i konsiderojnë këto letra ndër shembujt më të mirë të poezisë dhe prozës turke të oborrit osman, të shkruara kur Sulejmani ishte larg në fushën e betejës.
Dalin nga Arkiva letrat e lashta të Dashurisë që Hyrrem i dërgonte Sulltanit Sulejman

Sulejmani konsiderohet nga shumë historianë si sulltani më i suksesshëm osman. Sundimi i tij nga viti 1520 deri më 1566 pati fushata të guximshme ushtarake që zgjeruan perandorinë si dhe kishte zhvillime në fushat e ligjit, letërsisë, artit dhe arkitekturës. Megjithatë, për romantikët, ai është i njohur për historinë e tij të jashtëzakonshme të dashurisë me Hyrremin, e cili ishte edhe ish-skllavi i tij.

"Unë jam e humbur në këtë univers të krijuar nga Zoti ynë. Kam jetuar vitet e mia më të mira nën mbrojtjen tënde, si një margaritar në kutinë tuaj të xhevahirit. Luteni ta pranoni këtë rresht nga skllavja juaj e pafuqishme dhe e varfër, duke vuajtur në mungesë tuaj. Unë e gjej paqen vetëm pranë jush. Fjalët dhe ngjyrat nuk do të ishin të mjaftueshme për të treguar lumturinë dhe gëzimin tim, kur jam pranë jush. Kujtimet e ditëve të kaluara së bashku, momentet që kemi ndarë, mbushin zemrën e shërbëtores tënde. Unë ngushëllohem me këto kujtime në mungesën tënde. Ndihem poshtë kur ti je larg. Askush nuk mund ta lehtësojë dhimbjen time", shkruante ajo në 1526.

Ajo i dërgoi rrobat e saj të lagura me lot në një nga letrat:

"Jeta ime, Zoti im, Sulltani im i dashur, lutja ime e vetme për Allahun është ta shoh sërish fytyrën tënde të ndezur. Nuk ka më ndarje nga tani e tutje ... Unë dëshiroj nga Zoti im që Sulltani im, njeriu im i dashur, gjithmonë do të jetë i lumtur në këtë botë këtej e tutje."

"Ju gjithmonë korrni fitore kundër armiqve tuaj. Unë e di shumë mirë se sulltani im ra për këtë skllave në një kthesë të fatit. Fshiu lotët e saj ... e bëri të lumtur ... e zgjodha Islamin për shkak të tij. Kjo është arsyeja pse unë mund të jem e lumtur pranë ju. Po ju dërgoj një nga rrobat e mia të njomura me lotët e mi ... Ju lutem, visheni, për mua ... "

Ajo e përfundon letrën me fjalët: "Nuk dua asgjë, por lumturi për ty, në të dyja botët. Shërbyesi yt i varfër, Hyrrem."

Hyrremi erdhi në haremin e Sulltanit si një skllav 15-vjeçare. Ajo tërhoqi menjëherë vëmendjen e Sulejmanit dhe u bë e preferuara i tij.

Theu protokollit mbretëror, Sulejmani e bëri gruan e tij ligjore.

Ishte një normë për sulltanë otomanë që të braktisnin një konkubinë pasi ajo të lindë një djalë, në mënyrë që të mos e shpërqendronte atë nga rritja e një sullati të ardhshëm.

Ajo u rrit për t'u bërë një nga figurat më influente të femrave në historinë osmane.

I biri i saj, Selimi, trashëgoi fronin e Sulejmanit. 
Previous Post Next Post