Farmacitë franceze do shpërndajnë ilaçe pa recetë

 Farmacitë në Francë tani e tutje do jenë në gjendje të japin më shumë ilaçe pa recetë nën kushte të caktuara, konfirmon Assemblée Nationale.

Sipas sistemit të ri, pacientët të cilët kërkojnë ilaçe për gjendje të mirë, të tilla si, për shembull, lloje të ndryshme të anginës së përsëritur ose cystitis, jashtë orëve të operacionit të mjekut të përgjithshëm, do të jenë në gjendje të marrin medikamente direkt nga farmacia.

Farmacitë franceze do shpërndajnë ilaçe pa recetë

Do të kërkohet që farmacitë të ndjekin një protokoll të vendosur nga autoritetet shëndetësore La Haute Autorité de la Santé, me farmacistët që duhet të trajnohen specifikisht.

Ata gjithashtu do të duhet të krijojnë një "lidhje të detyrueshme dhe informacion nga doktori i zakonshëm i pacientit", shpjegoi deputeti Thomas Mesnier, i cili fillimisht propozoi rregullat e reja.

Ai tha: "Nuk ka dyshim për dhënien e të drejtës së parashkrimit ndaj farmacistëve. Ajo që duam, është t'u japim njerëzve francezë qasje më të madhe në kujdesin shëndetësor, me të njëjtën cilësi dhe siguri, për problemet e përditshme - si angina ose cystitis. Ky infeksion i thjeshtë urinar mund të trajtohet me një dozë antibiotikësh. "

Sistemi është frymëzuar nga sistemi zviceran "Net Care", si dhe nga farmacitë në Québec, Kanada dhe në Skoci. Këto farmaci janë të autorizuara për të shpërndarë ilaçet me recetë në disa raste dhe janë të dizejnuara për të kapërcyer hendekun mes GP dhe barnatoreve kur është e nevojshme.

Megjithatë, kritikët në Francë, përfshirë deputetin Jean-Paul Lecoq kanë thënë se rregullat e reja rrezikojnë të krijojnë një sistem "me dy shpejtësi".

Z. Lecoq tha: "Me këtë rrëshqitje të përgjegjësive midis mjekëve dhe farmacistëve, kemi frikë se e drejta për mjekësi do të rezervohet vetëm për më mirë, për ata që jetojnë në zona të mira".

Një tjetër kritik, deputet i Jean-Pierre Door, tha se dhënia e "recetave pa ndërhyrje mjekësore ngre disa pyetje".

Ministri francez i shëndetësisë Agnes Buzyn tha më herët se: "Do të gjejmë konsensus midis farmacistëve dhe mjekëve. [Deri më tani] nuk kemi qenë në gjendje - për shkak të kohës - të kemi një konsultim mbi këtë çështje."
Previous Post Next Post