Si ndikon Alkoli në jetën Seksuale? Mirë, por dhe Keq

Ilustrim

 Marrëdhënia mes alkolit dhe seksit është e ndërlikuar. Mund të na ndihmojë të hapemi ndaj aktivitete seksuale të shëndetshme, por siç mund të imagjinoni, kjo mund të na çojë edhe në situata të rrezikshme. Pra, si ndikon alkoli në jetën tonë seksuale? Edhe për mirë, edhe për keq.

1) Alkoli redukton tërheqjet tona. Megjithëse në fakt nuk e rrit epshin, alkoli e ul nivelin e tërheqjes për t'u angazhuar në marrëdhënje. Mund të na lehtësojë ankthin dhe të na ndihmojë të bëjmë përpara me çështjet që na kanë mbajtur nga të qenit seksual. Shqetësimet e imazhit të trupit ose shqetësimet për të kënaqur një partner, apo arritjen e orgazmës mund të jenë të reduktohen me një gotë verë. Alkooli mund të bëjë që biseda erotike të duket më e lehtë. Duke u përqëndruar në performancën e instinktit të njeriut për të filluar, dhe një sasi e vogël e alkoolit mund të zvogëlojë frikën për një rezultat të dobët dhe rrit guximin seksual. Nëse problemet e performancës janë psikologjike, reduktimi i ankthit do përmirësojë ereksionet ose qëndrueshmërinë e tij.

2) Alkooli mund të na ndihmojë të përqendrohemi në të tashmen. Stresi është një nga arsyet më të shpeshta për reduktimin e frekuencës seksuale. Vetitë depresive të alkoolit ngadalësojnë përkohësisht neuronet në trurin tonë, duke ulur presionin dhe tensionin nga shqetësimet tona. Dhe seksi optimal kërkon që ne të përqendrohemi në ndjesitë në trup duke i lënë mënjanë stresorët tanë dhe listat e pafundme që duhetë të bëjmë.

3) Rrit ndjenjat e tërheqjes së partnerit tonë. Studimet tregojnë se njerëzit i konsiderojnë të tjerët si më tërheqës pas pirjes sesa kur gjykojnë pa konsumuar alkol. Tërheqja është në të vërtetë një sasi e ndryshueshme që ndikohet nga mënyra se si po shkojmë, ndjenjat tona të lidhjes, gjendja mendore, si dhe pamja e partnerit

4) Na bën të duam të jemi pranë dikujt. Efekti i alkolit në korteksin tonë paraballor (prefrontal cortex), i cili rregullon emocionet tona, mund të na nxitë që të afrohemi me partnerin. Kjo mund të na bëjë më të buzëqeshur, duke u bërë më të hapur për ndjenjat tona të dashurisë. Nëse një partner ka nevojë që bashkëshorti të hapet për ta bërë, është emocionalisht i sigurt të ndiejë seks, sasi të vogla të alkoolit mund të përmirësojnë lidhjen.

Për fat të keq, në sasi më të mëdha, alkooli pothuajse mund të bëjë të kundërtën a asaj që përmendëm më lart.

1) Alkooli mbart rreziqe të qenësishme si substancë. Për disa njerëz rreziku i alkolizimit është shumë real dhe çdo gotë mund t'i bëjë ata të bien sërish në varësi. Disa kushte shëndetësore dhe medikamente kanë kundërindikacion për alkolin. Dhe disa studime kanë sugjeruar një lidhje të mundshme mes konsumit të rregullt të alkoolit me kancerin dhe sëmundjet e tjera.

2) Gjykim i keq. Nëse nuk jemi me një partner të qëndrueshëm, alkoli mund të na bëjë të marrim vendime të nxituara për të patur marrëdhënie seksuale me njerëz të papërshtatshëm, ose kryerja e seksit të pambrojtur.

3) Performanca e dobët seksuale. Alkoli i shumtë shpesh shkakton funksionimin e dobët ereksioneve. Për gratë, mund të dehidratojë vaginën duke shkaktuar depërtim të pakëndshme, madje edhe e dhimbshëm.

4) Na ndan nga realiteti dhe partneri ynë. Të qenit i zhgënjyer ndonjëherë është një mënyrë pasive për të mos qenë prezentë me partnerin tonë apo për të kuptuar nevojat e tyre seksuale dhe emocionale.

Nëse vendosni të përfitoni nga vetitë e dobishme seksuale të alkolit, mbani parasysh rreziqet.  
Previous Post Next Post