'Dy llojet e Psikopatëve'; të suksesshmit dhe të pasuksesshmit

'Dy llojet e Psikopatëve'; të suksessmit dhe të pasuksesshmit
Nga Neel Burton për Psychology Today

 Shenja dalluese e çrregullimit të personalitetit narcisist është madhështia. Narcisisti ka një ndjenjë të fortë të të drejtës, fantazi vetë-shtrënguese, dhe një dëshirë për t'u admiruar. Në rastet e rënda, mund të jetë ziliqare, pa ndjeshmëri dhe e gatshme për të shfrytëzuar të tjerët në ndjekjen e ambicieve të larta të saj. Edhe pse mund të jetë karizmatike dhe simpatike, shpesh duket e vetë-absorbuar, kontrolluese dhe e pandjeshme. Nëse ndihet e mërzitur ose e përqeshur, mund të provokohet në një shtrirje të tërbimit dhe hakmarrjes destruktive. Një reagim i tillë paradoksaj nganjëherë quhet "zemërim narcisist" dhe mund të ketë pasoja katastrofike për të gjithë ata që përfshihen, duke përfshirë vetë narcisistin.

Në romanin 'The Picture of Dorian Gray', të dy personazhet e Lordit Henry Wooton dhe Dorian Gray janë fuqimisht narcisist. Narcisizmi i Lordit Henry është i thellë dhe shpesh mjaft sharmant dhe padyshim i ngjashëm me atë të krijuesit të tij dhe egos së madhe, Oscar Wilde.

Unë bëj një dallim të madh mes njerëzve. I zgjedh miqtë e mi nga pamja e tyre të mirë, të njohurit e mi për karakterin e tyre të mirë, dhe armiqtë e mi për intelektet e tyre të mira. Një njeri nuk mund të jetë shumë i kujdesshëm në zgjedhjen e armiqve të tij. Unë nuk kam pasur ndonjë armik budalla. Janë të gjithë burra të një fuqie intelektuale, dhe rrjedhimisht të gjithë më vlerësojnë.

Nga ana tjetër, narcisizmi i Dorian Gray është i ftohtë dhe destruktiv, duke çuar, ndër të tjera, me vetëvrasjen e aktores Sibyl Vane. Në Kapitullin 7, Sibyl i thotë Dorian se ai e solli atë në "diçka [të lartë], nga e cila gjithë arti është vetëm një reflektim", dhe e bëri të kuptojë natyrën e dashurisë së vërtetë. Në vend që të ndihet i kënaqur, i zhgënjyer ose ndryshe, Dorian hedh poshtë Sibil për veprimin e saj të dobët, duke pretenduar se ka vrarë ndonjë dashuri që mund të ketë pasur ndonjëherë për të.

"Po," bërtiti ai, "ju keni vrarë dashurinë time. Ju e keni përdorur për të ndezur imagjinatën time. Tani nuk nxitni dot as kureshtjen time. Ju thjesht nuk prodhoni asnjë efekt. Ju kam dashur sepse ishit të mrekullueshëm, sepse keni pasur dhunti dhe intelekt, sepse keni kuptuar ëndrrat e poetëve të mëdhenj dhe i keni dhënë formë dhe substancë hijeve të artit. I keni hedhur tutje të gjitha. Jeni të cekët dhe budallenj. O Zot! Sa i çmendur isha qe te desha! Sa budalla kam qenë! Ju nuk jeni asgjë për mua tani. Nuk do ju shoh kurrë përsëri. Kurrë nuk do të mendoj për ty. Nuk do ta përmend kurrë emrin tënd. Nuk e dini se çfarë keni qenë për mua, dikur. Pse, një herë ... Oh, unë nuk mund të duroj dot më të mendoj për këtë! Do të doja të kisha hedhur sytë mbi ty! Ju keni prishur romancën e jetës sime ... '

Një studim i kryer nga Board dhe Fritzon në Universitetin e Surrey në Angli zbuloi se çrregullimi narcisist i personalitetit, çrregullimi i personalitetit histrionik dhe një tjetër çrregullim personaliteti i quajtur "çrregullim personaliteti anankastic" janë në të vërtetë më të zakonshme në drejtuesit e nivelit të lartë sesa tek kriminelët me probmeme mendore në spitalin e sigurisë së lartë Broadmoor.

Kjo sugjeron që njerëzit zakonisht përfitojnë nga tiparet e personalitetit të rrënjosur dhe potencialisht të pakuptueshëm. Për shembull, njerëzit me çrregullime narcisiste të personalitetit mund të jenë shumë ambiciozë, të sigurt, të nxitur dhe të aftë për të shfrytëzuar njerëzit dhe situatat në maksimum. Njerëzit me çrregullim të personalitetit "histrionic", mund të jenë të aftë për të mahnitur dhe manipuluar të tjerët, dhe si rrjedhojë të aftë në ndërtimin dhe ushtrimin e marrëdhënieve të biznesit.

Në studimin e tyre, Bordi dhe Fritzon përshkruan drejtuesit me një çrregullim personaliteti si 'psikopata të suksesshme' dhe veprën penale si 'psikopate të pasuksesshme', dhe ka shumë mundësi që njerëzit shumë të suksesshëm dhe psikopatët e shqetësuar kanë më shumë të përbashkëta se sesa mund të mendohet. Siç edhe psikologu dhe filozofi William James e vuri në dukje këtë më shumë se njëqind vjet më parë, "Kur një intelekt i lartë dhe një temperament psikopatik bashkohen ... në të njëjtin individ, kemi kushtin më të mirë të mundshëm për llojin gjenial efektiv që zakonisht e vendosin në fjalorët biografikë."

Në Shtetet e Bashkuara, Mullins-Sweat dhe kolegët e saj hetonin se sa mund të ndryshojnë psikopatët e suksesshëm nga të pasuksesshmit. Ata i kërkuan disa pjesëtarëve të psikologjisë dhe sektorit ligjore të Shoqatës Psikologjike Amerikane, profesorëve të psikologjisë klinike dhe avokatëve kriminalë që së pari të identifikojnë dhe pastaj të vlerësojnë dhe përshkruajnë një nga të njohurit e tyre (nëse ka) të cilët mund të konsiderohen si të suksesshëm dhe gjithashtu të përshtatur për përkufizimin e psikologut Robert Hare për një psikopat:

"... grabitqarët shoqërorë, të cilët bukurojnë, manipulojnë dhe e hapin rrugën e tyre të jetës pa mëshirë ... Kanë mungesë totale të ndërgjegjes dhe ndjenjave për të tjerët, e marrin në mënyrë egoiste atë që duan dhe bëjnë ashtu siç pëlqejnë, duke shkelur normat dhe pritjet shoqërore pa ndjenjën më të vogël të fajit apo të pendimit."

Nga përgjigjet që grumbulluan, studiuesit zbuluan se psikopatët e suksesshëm përputheshin me ato të pasuksesshme në të gjitha aspektet, përveç njërit: ndërgjegjes. Pra, duket se dallimi kryesor midis psikopateve të pasuksesshme dhe të suksesshme është se të parët sillen impulsivisht dhe në mënyrë të papërgjegjshme, ndërsa këta të fundit janë në gjendje të pengojnë ose të paktën të frenojnë tendencat shkatërruese, dhe të ndërtojnë mbi arritjet e tyre.

Çrregullimi i personalitetit narcisist është, sigurisht që emëruar për mitin grek të Narcisus, nga i cili ekzistojnë disa versione. Në versionin e Ovidit, që lidhet më së shumti, nimfa Eko bie në dashuri me Narcisusin, një i ri me bukuri të jashtëzakonshme. Si fëmijë, Narcisusi u profetizua nga Teiresias, profeti i verbër i Tebës, për të "jetuar në një moshë shumë të vjetër, për sa kohë që ai nuk e njihte veten".

Një ditë, Eko e ndoqi Narcisin nëpër pyll, ndërsa po gjuante për dre. Dëshironte të fliste me të, por nuk guxonte të shqiptonte fjalën e parë. Pasi dëgjojë hapat e saj, i riu thirri: "Kush është atje?", ndërsa ajo u përgjigj: "Kush është atje?" Kur më në fund e zbuloi veten, ajo nxitoi të përqafonte Narcisin, por ai e përqeshi dhe e shtyu tutje - , siç Doriani ia bëri Sibilit. Eko e kaloi pjesën tjetër të jetës së saj duke u djegur për Narcisin dhe u vyshk ngadalë, ngadalë, derisa nuk mbeti asgjë prej saj, veç zërit.

Pak kohë pas takimit me Eko, Narcis shkoi të shuante etjen e tij në një pellg uji. Duke parë imazhin e tij në ujë, ra në dashuri me të. Por çdo herë që përkulej për ta puthur atë, dukej se zhdukej. Narcisusin e zuri etja gjitnjë e më shumë, por nuk do të linte ose turbullonte pellgun e ujit për shkak të frikës së humbjes së imazhit të reflektimit të tij. Në fund, ai vdiq nga etja, dhe atje, në atë vend, u shfaq lulja "narcissus", me "fytyrën" e saj të ndritshme dhe me qafë të ulur.


'Dy llojet e Psikopatëve'; të suksessmit dhe të pasuksesshmit
Lulja "narcissus"
Çfarë do të thotë ky mit? Nga njëra anë, është një paralajmërim për të trajtuar të tjerët ashtu si ne do të donim të trajtohemi, dhe në veçanti të jemi të kujdesshëm në përgjigjen ndaj dashurive të të tjerëve, të cilat, si me Ekon, janë shpesh aq shumë të papërpunuara dhe të brendshme, sa të ekzistojnë vërtetë. Pasi u refuzua prej tij, Eko e mjerë nuk e njohu më veten, dhe "ngadalë, ngadalë u tha, derisa nuk mbeti gjë prej saj, veç zërit".

Nga ana tjetër,  ky mit është një paralajmërim kundër kotësisë dhe vetë-dashurisë. Ndonjëherë ne kapemi aq shumë në veten tonë, në egot tona të vogla, sa që harrojmë gjërat e mëdhe dhe, si rezultat, kalojmë apo "shkelim" mbi bukurinë dhe bujarinë e jetës. Paradoksalisht, duke qenë shumë i mbyllur në vetvete, ne fakt kufizojmë gamën tonë të perceptimit dhe veprimit dhe, në fund të fundit, potencialin tonë si qenie njerëzore. Dhe kështu, në një farë mënyre, e vrasim veten, si shumë njerëz ambiciozë apo vetëqendrorë. Trajtimi i njerëzve të tjerë keq është një shenjë e sigurtë se jemi ende të bllokuar në vetvete.

Teiresias profetizoi se Narcisusi do të "jetonte në një moshë të pjekur, për aq kohë sa ai nuk e njihte veten", sepse me të vërtetë ta njohësh veten është gjithashtu të dish se nuk ka asgjë për të njohur. Vetja jonë, egoja jonë, nuk është gjë tjetër veçse një iluzion, asgjë më substanciale se reflektimi i vazhdueshëm që Narciosi nuk ishte në gjendje ta kuptojë. Në fund të fundit, kufijtë e egos së Narciosit u shkrinë në vdekje dhe ai u bashkua përsëri në botë në formën e një luleje. Në mitin grek, heroi-Teze, Herkul, apo Odiseu - duhet të vdesë dhe të udhëtojë nëpër nëntokën (pa ndjenja), para se të dalë sërish si hero. Duhet të pushtojë veten, pra, të vdesë për vete, për t'u bërë më shumë se thjeshtë, njerëzorë.

Eko nuk kishte mjaftueshëm ego, kurse Narcisi jashtëzakonisht shumë. Pra, çelësi është gjetja e ekuilibrit të drejtë dhe dinamik, të qenit të sigurtë në vetvete dhe në gjendje të dalim nga "kafazi", brenda të cilit kemi lindur. /Oculus News
Previous Post Next Post