Çfarë i ndodh Trurit gjatë një përvoje Shpirtërore?

Çfarë i ndodh Trurit gjatë një përvoje Shpirtërore?

 Pyetja se çfarë ndodh në tru kur kemi një përvojë shpirtërore është hulumtuar shumë herë, me rezultate të ndryshme, dhe vazhdon të magjepsë studiuesit dhe shkencëtarët. Ndërsa një studim i ri synon të zbulojë më shumë.

Për dekada të tëra, studiuesit e intriguar nga rëndësia e spiritualitetit në jetën e njerëzve kanë kryer studime që hetojnë se çfarë ndodh në trurin e njeriut kur njerëzit ndjehen spiritualisht thellësisht të lidhur.

Për shkak të faktit se koncepti i "spiritualitetit" mund të kuptohet në shumë mënyra të ndryshme nëpër kultura dhe individë - dhe se mënyra që cilido e kupton termin "përvojë shpirtërore", mund ta stimulojë trurin në mënyra shumë komplekse - është e vështirë të përcaktohet një mekanizëm truri për spiritualitetin.

Megjithatë, studiuesit kanë këmbëngulur pavarësisht sfidave. Pra, studimet mbi murgeshat e Karmelit dhe praktikuesit e përkushtuar të Mormonit sugjerojnë se zona të shumta të trurit janë të përfshira në përpunimin e përvojave të bashkimit me një qenie më të lartë.

Gjithashtu, shumë studiues sugjerojnë se individët që përfshiheshin në praktika shpirtërore afatgjata e kishin ulur aktivitetin në lobin djathtë parietal, i cili ishte i lidhur me fokusin e vetë-orientimit.

Me fjalë të tjera, përvojat shpirtërore dukeshin sikur po rriteshin, sikur të ishin, vetëmohimi në tru.

Spiritualiteti kundër depresionit?

Prof. Lisa Miller, redaktore e doracakut të Universitetit të Oxfordit për Psikologji dhe Spiritualitet, ka kryer një sërë studimesh mbi atë që ndodh në trurin e njerëzve me jetë intensive shpirtërore.

Hulumtimi i saj ka treguar se njerëzit me praktika shpirtërore të zakonshme, tregojnë trashje cortical në korteksin paraballor. Në mënyrë intriguese, ajo thotë se individët që jetojnë me përvojë kronike të depresionit përjetojnë rrallime në kortikale në të njëjtin rajon të trurit.

Kohët e fundit, Miller dhe një ekip hulumtuesish nga Instituti i Trupit dhe Mendjes të Shpirtit, në Kolegjin e Mësuesve të Universitetit të Kolumbisë në Nju Jork, dhe në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Yale në New Haven, CT, kanë përdorur MRI funksionale për të gjetur se çfarë ndodh në trurin e individëve, pasi "pikturojnë" një përvojë shpirtërore intensive.

Rekrutuan pjesëmarrës duke i rregjistruar në praktikave të ndryshme shpirtërore dhe fetare, të cilët, në një eksperiment të parë, kërkuan të mbanin mend një përvojë personale shpirtërore ndërsa truri i tyre po skanohej.

Kjo u bë me ndihmën e udhëzimit të shkrimit që pjesëmarrësit morën më parë, duke i udhëzuar ata "për të përshkruar një situatë në të cilën [ata] ndjenin një lidhje të fortë me një fuqi më të lartë ose një prani shpirtërore".

Pasi që të gjithë kishin praktika shpirtërore gjerësisht të ndryshme, përvojat e përshkruara në eksperimentin e menjëhershëm përfshinin lamirshmëri të madhe, që nga "një marrëdhënie dyanëshe me një fuqi më të lartë" dhe "një ndjenjë të njëshmërisë në natyrë nga oqeani ose në majë të një mali" për të qenë "në një zonë të aktivitetit fizik intensiv (të tilla si sporti apo yoga), ndërgjegjja e papritur, ndjenja fizike e lidhjes, bujaria, meditimi ose lutja".

Asnjë nga kërkesat nuk përfshinte ndonjë imazh të lidhur me ushqimin dhe ushqimin, aktivitetet seksuale ose drogërat.

Studiuesit argumentojnë se kjo është emblema e "një përkufizimi më të gjerë dhe modern të spiritualitetit që mund të jetë i pavarur nga religjioni".

Gjetjet e tyre janë raportuar në një artikull të botuar në revistën Cerebral Cortex.

Shpirtërorja mund 'të zbusë efektet e stresit'

Studimi i aktivitetit të trurit të vullnetarëve pasi ata fotografonin një përvojë personale shpirtërore u mundësuan shkencëtarëve të identifikonin rajonet e trurit që dukeshin të përfshira në përpunimin e ngjarjeve shpirtërore.

Miller dhe kolegët gjithashtu krahasuan aktivitetin e trurit të vëzhguar ndërsa pjesëmarrësit përshkruanin një eksperiencë shpirtërore me aktivitet të trurit ndërkohë që vullnetarët përfytyroheshin ose përvoja stresuese ose neutrale që nuk shkaktuan ndonjë emocion të fortë.

Duke vepruar kështu, ata ishin në gjendje të gjenin një model që ata thonë se është vërejtur vetëm kur është përfshirë një përvojë shpirtërore.

Zbuluan se lobi parental inferior, që lidhet me ndërgjegjësimin e një personi për vetveten dhe të tjerët, ishte më pak aktiv kur përshkruanin një ngjarje shpirtërore, ndërsa aktiviteti në atë rajon të trurit u rrit kur ata mendonin për stres ose eksperienca neutrale.

Pra, ekipi sugjeron se ky rajon "mund të kontribuojë me rëndësi për përpunimin perceptual dhe përfaqësimet e vetes në përvojat shpirtërore".

Kjo duket se konfirmon argumentet e mëparshme të Millerit për përvojat shpirtërore që mund të ndihmojnë "të zbusin efektet e stresit në shëndetin mendor".

"Këto rezultate tregojnë mekanizma nervorë që bazojnë përvojën shpirtërore në tradita dhe perspektiva të ndryshme," shpjegojnë studiuesit.

"Vazhdimi për të ndërtuar kuptimin tonë empirik në atë se si përvojat shpirtërore janë të ndërmjetësuar nga truri dhe zgjerimi i ardhshëm i studimeve të ngjashme me popullsitë klinike, mund të ndihmojë në lehtësimin e integrimit të drejtë të spiritualitetit në trajtim dhe parandalim në fushat e gjendjes së shëndetit mendor." theksojnë ata.  

Vlen të përmendet se studimi ishte në shkallë të vogël, duke përfshirë vetëm 27 pjesëmarrës në total. Të gjithë pjesëmarrësit ishin të rritur të rinj, 18-27 vjeç dhe në shëndet të mirë fizik dhe mendor./Oculus News
Previous Post Next Post