Shkenca thotë që njerëzit e Njohin Personalitetin e tyre më mirë se të tjerët

Shkenca thotë që njerëzit e Njohin Personalitetin e tyre më mirë se të tjerët

  Ekziston një besim i përbashkët në mesin e psikologëve se perceptimet e njerëzve për veten nuk duhet të merren shumë parasyshë, sepse mendohet se janë të njëanshëm dhe më pak të sakta se sa gjykimet e dhëna nga të tjerët. 

Por ne e njohim me të vërtetë veten shumë mirë, sipas një studimi të ri të botuar në revistën Psychological Science, sipas anglezes TIME

Hulumtimi i ri zbuloi se njerëzit janë në të vërtetë të aftë në gjykimin e personaliteteve të tyre sesa shkencëtarët mendonin më parë - dhe, në qoftë se diçka e pazakontë ndodh, njerëzit priren ta shohin veten më negativisht se të tjerët.

"Unë me sinqeritet hyra në këtë mendim hulumtues, 'Po, do të gjejmë efekte të mëdha për vetë-zgjerimin' dhe kjo nuk ishte aspak trend", thotë bashkë-autori i studimit Brian Connelly, një profesor i asociuar i menaxhimit në Universitetin Toronto-Scarborough.

Ky përfundim bazohet në një përmbledhje të më shumë se 150 mostrave të mëparshme të hulumtimit të personalitetit, të cilat studiuesit kërkuan për të gjetur dallime në mënyrën se si njerëzit vetë-raportuan personalitetet e tyre në krahasim me mënyrën se si të tjerët i përshkruanin ata.

Ndërsa individët ndryshojnë në tendencat e tyre, studiuesit gjetën se mesatarisht, njerëzit nuk kanë gjasa për t'i ekzagjeruar tiparet e tyre më shumë se familja e tyre, miqtë apo kolegët. (Ata gjetën se vetë-raportimet ishin shpesh më pozitive se sa vlerësime nga të tjerët, të cilët mund të gjykojnë pasaktësisht dhe ashpër.)

Nga "5 tipartet e mëdha" të personalitetit - stabiliteti emocional, extraversion, sinqeriteti / intelekti, pajtueshmëria dhe ndërgjegjshmëria - studiuesit gjetën se mesatarisht, vetë-vlerësimet e individëve ishin të përafërt me apo ishin edhe më të ashpër se sa ato të ofruara nga të jashtmit. Vlerësimet e njerëzve për stabilitetin e tyre emocional dhe ndërgjegjen ishin më negative sesa ato që thoshin kolegët e tyre.

Hulumtuesit gjetën vetëm një paragjykim pozitiv në mënyrën se si njerëzit e vlerësonin hapjen e vetes, në krahasim me përshkrimet e të tjerëve. Edhe këtu, efekti ishte i vogël dhe i kufizuar në disa nën-masa të hapjes, të tilla si tendenca për të qenë reflektiv, eksplorimi i shojeve artistike dhe përjetimi i gjërave të reja.  

Por Connelly thotë se mospërputhjet në vlerësimet që ju furnizoni për veten kundrejt atyre të siguruara nga të tjerët mund të kenë më shumë të bëjnë me njerëzit e tjerë sesa me ju. Është e vështirë për njerëzit që të kuptojnë dhe të gjykojnë me saktësi personin tjetër, gjë që mund të çojë në rezultate të shtrembëruara. "Duke qenë i hapur dhe i zhytur në mendime dhe reflektime është diçka që njerëzit jo domosdoshmërisht e shohin", thotë Connelly. "Është diçka që është më e vështirë për ata të hamendësojnë, kështu që njerëzit e tjerë nuk mund të dinë kur po ndodh. Në të njëjtën mënyrë, ndjenjat emocionale shumë negative, si ankthi dhe depresioni, janë gjëra të vështirë për t'u parë, derisa dikush nuk flet në lidhje me to."

Ekziston gjithashtu një fenomen i njohur psikologjik i quajtur paragjykim themelor i atributeve, që thotë se njerëzit kanë më shumë gjasa të fajësojnë dështimet e dikujt tjetër për personalitetin e atij personi, ndërsa fshehin të metat e tyre sipas situatës. Me të gjitha këto tendenca në lojë, Connelly thotë se është e vështirë për këdo që të jetë me të vërtetë i saktë dhe objektiv kur është fjala për vlerësimin e personalitetit, madje edhe të tyre vetë.

"Kush e njeh personalitetin me të vërtetë dhe pa paragjykime? Ne jo domozdoshmërisht e dimë vetë. Njerëz të tjerë nuk e dinë domosdoshmërisht. Por nëse pyesni shumë njerëz, ndoshta jeni duke përftuar të paktën një pamje shumë të mirë dhe të saktë për dikë," thotë Connelly. 

"Në tërësi, kjo do të thotë që ne në përgjithësi do ekujlibrojmë saktësinë në mënyrën se si e perceptojmë veten, me atë se çfarë parashikojmë për veten tonë"./Oculus News
Previous Post Next Post