Gjermania do reduktojë sheqerin, kripën dhe yndyrnat në ushqimet e përpunuara

Gjermania do reduktojë sheqerin, kripën dhe yndyrnat në ushqimet e përpunuara
Ilustrim

 Ministria Gjermane e Ushqimit dhe Bujqësisë ka arritur një marrëveshje me industritë ushqimore që t'i bëjë më të shëndetshme ushqimet e përpunuara. Përmbajtja e sheqerit, kripës dhe yndyrës në ushqimet e përpunuara do të shkurtohet deri në vitin 2025 në Gjermani, raporton Dojçe Vele.

Industria gjermane e ushqimit ka rënë dakord të zvogëlojë vullnetarisht sasinë e sheqerit, kripës dhe yndyrës në ushqime të përpunuara deri në vitin 2025, tha të mërkurën ministri i Ushqimit dhe Bujqësisë Julia Klöckner.

"Industria ushqimore është angazhuar për herë të parë dhe do mundësojë t'i nënshtrohet kontrolleve në hapat që po merr për të zvogëluar sheqerin, kripën dhe yndyrën në ushqimet e përpunuara", tha ajo për gazetën Bild. 

"Kjo nuk ka ndodhur kurrë më parë."

Duke folur në Berlin, Klöckner mbrojti përqendrimin e programit në angazhimet vullnetare nga industria ushqimore.

"Gjithkush duhet të dorëzojë dhe të gjithë do të dorëzojnë", tha Kristian Demokratja pas përfundimit të planit nga qeveria gjermane. Klöckner tha se kjo jo vetëm do të çonte në ushqim më të shëndetshëm, por edhe në "konkurrencën pozitive" midis industrisë.

Për shembull, Shoqata e Grain, Mill dhe Amidoni synon të zvogëlojë sasinë e sheqerit në drithëra për fëmijë, së paku 20 për qind. Industria joalkoolike e pijeve është angazhuar për uljen e sheqerit në pije joalkoolike me 15 për qind, ndërsa industria e qumështit ka premtuar të ulë sheqerin me 10 për qind tek kosët e fëmijëve.

Ndërkohë, Instituti i Ushqimeve të Ngrira Gjermane do shkurtojë përmbajtjen e kripës në jo më shumë se 1.25 gram kripë për 100 gram pica dhe industria e pjekjes planifikon të ulë nivelin e kripës në disa lloje bukësh.

Acidet yndyrore të ngopura në ushqimet e skuqura gjithashtu do të reduktohen. Për ta bërë këtë, ndër të tjera, Ministria e Ushqimit dhe Bujqësisë do hulumtojë se si produktet mund të skuqen në mënyrë që të absorbojnë më pak yndyrë./Oculus News
Previous Post Next Post